SKIJALIŠTA

»

SLOVENIJA

18.02.2011.      

Autor: Goran Vukelić 

Vogel

100% prirodan snijeg, impresivan krajolik i skijanje u nacionalnom parku s pogledom na Triglav. Jednom riječju – Vogel.

Vogel
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 180 km
udaljenost od Zagreba 220 km
 

Skijalište Vogel se smjestilo u idiličnom kutku Slovenije, u nacionalnom parku Triglav, ispod istoimenog najvišeg planinskog vrha dežele te iznad jezera Bohinj. Samo zbog takvog krajobraza vrijedilo bi posjetiti Vogel, no niti skijanje na njemu nije loše, dapače.

Do Vogela se dolazi stajaćom gondolom koja kreće praktički s obale Bohinja u mjestu Ukanc. Gondola je novijeg datuma, brza i kapaciteta 80 ljudi, a za nekoliko minuta prebacuje skijaše na nadmorsku visinu od 1.535 m n/m gdje i počinje skijalište. Odmah pri izlasku iz gondole nalazi se hotel, restoran, caffe bar, ali i vrlo korisni ski rent, servis i depo te ski škola. Djeca koja još ne skijaju moći će se zabaviti u vrtiću na snijegu koji je organiziran odmah na početku skijališta.

-.--.-

Oni koji već uče prve zavoje nastavit će dalje do dvaju modernih četverosjedežnica izgrađenih 2007. i plave staze Orlove glave koja je dobar izbor za školu skijanja. Na tom se dijelu nalazi i poznati snowpark s nekoliko atraktivnih elemenata za akrobacije u zraku. Napredniji skijaši potražit će staze dalje, koristeći vremešnu jednosjedežnicu Šija koja vodi do vrha skijališta na 1.800 m n/m. Otuda vodi najatraktivnija staza prema predjelu zvanom Zadnji Vogel. Crvene markacije i s nekoliko izraženijih strmina ponudit će dovoljno izazova rekreativnim skijašima.

Kada snježne prilike to dozvoljavaju, na skijama se moguće spustiti sve do Bohinja niz stazu Žagarjev graben koja je dugačka oko 7 km. No, kako se skijalište nalazi u nacionalnom parku i zbog toga ovisi samo o prirodnom snijegu, ta je staza rijetko otvorena. Za snježni pokrivač na glavnom dijelu skijališta ne treba brinuti, mikroklima je vrlo povoljna i skijaška sezona često traje sve do svibnja. Zbroj svih ostalih staza bez spomenutog Žagarjevog grabena iznosi oko 12 km. Brojka je to sasvim dovoljna za opušteno jednodnevno skijanje pogotovo kada se zna da na Vogelu rijetko ima gužve i praktički se uskijava na žičare.

-.--.-

Vogel je atraktivan i po pitanju turno skijanja i skijanja neuređenim stazama i dubokim snijegom. Okolne padine nude pregršt mogućnosti za freeride, a čak se i između staza može pronaći atraktivnog terena za slobodno skijanje. Neiskusni u takvoj zabavi mogu po izlasku iz gondole na skijalištu potražiti instruktora i vodiča.

Nekoliko je restorana i barova s terasama u kojima se skijaši mogu okrijepiti. Nude se standardni specijaliteti, poput gulaša, jote, pizze, raznih štrudli..., a cijene su povoljne i kreću se oko 7 eura za glavno jelo dok bezalkoholna pića i pivo stoje oko 3 eura. Još bogatija se gastronomska ponuda može potražiti na kraju skijaškog dana u dolini gdje se nalaze i brojne smještajne jedinice, od apartmana i pansiona do hotela. Tko poželi provesti nekoliko dana u ovom dijelu Slovenije, može skijanju na Vogelu dodati i skijanje na obližnjoj Kobli ili čak Krvavecu do kojeg redovito vozi skibus iz obližnjeg Bleda.

-.--.-

Do Vogela se dolazi autocestom iz Ljubljane prema Kranju te skretanjem na običnu cestu za Bled i Bohinjsku Bistricu. Od Rijeke treba prevaliti oko 180 km, a iz Zagreba oko 220 km. Budući da se hrvatskim skijašima na tom putu nalaze neka veća slovenska skijališta, rijetko se odlučuju "potegnuti" do Vogela. Tko se ipak odluči na posjet, bit će nagrađen jednim simpatičnim skijalištem, zanimljivim stazama bez gužve i impresivnim krajolikom.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 07. travnja 2014.   21:53h

    Član od:
    28.02.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, varaždin

    Svakako najljepše slovensko skijalište što se tiće same prirode. Tko uživa u prekrasnom pogledu, prirodnim ljepotama i želi skijati po prirodnom snijegu Vogel je idealan.
    Ali ima i ona druga strana. Staze su kratke, osim sa vrha Šije pa sve do Zadnjeg Vogela ili skroz do kraja, (što nisam imao prilike skijati niti jednom do sada, jer je rijetko otvoreno - Žagarjev graben), a i nisu zahtjevne, osim gornjeg dijela navedene Šije.
    Još jedno: ako ne pogodite sunčan dan sa malo vjetra ili bez vjetra skijanje može biti veoma neugodno, tj. može se svesti na tri staze (tj. dvije, jer stazu 1 Brunaricu nitko ozbiljan ne može zvati stazom), a što smo i doživjeli. S time da plava staza 4 od Orlove glave iziskuje još i dizanje sedežnicom gdje vas nemilosrdno šiba vjetar, a zauzvrat dobijete skoro nezanimljivo spuštanje plavom jednoličnom stazom. Doduše može se nabrati brzina (iznenađujućih preko 80 km na sat) ali to ne može nadoknaditi monotonu ravninu iste, bez ijedne interesantne prelomnice.
    Ipak, na kraju ne treba izbjegavati ovo skijalište koje odiše šarmom i ljepotom, ali svakako treba prvo dobro provjeriti vrijeme i to ne samo da li će biti sunčano, nego i vjetrovito. Jer ako puše malo jači vjetar simpatična prastara jednosedežnica koja vodi na vrh Šije se odmah "izbacuje" iz pogona i onda vam je oduzet najatraktivniji dio skijališta.
    Ali svakako, barem za mene, jedan dan je svakako i više nego dovoljan za ovo skijalište, osim ako ne ostajete radi uživanja u drugim obližnjim ljepotama.

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 255355
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr