SKIJANJE

»

EXTREME

16.12.2013.      

Autor: Ivan Ilijevski
Foto: Bjoern Rosengren; Mark Fisher

 

"Urban" skijanje

Nikada prije se skijaški sport nije toliko brzo promijenio i rasprostranio kao u posljednjih 10 godina.



Twin tip skije omogućile su da skijaši mogu jednako dobro skijati unaprijed i unatrag. Unaprijeđenje opreme, dostupnosti terena i prvenstveno stav najboljih profesionalnih freeskijaša redefinirali su što je moguće izvesti na skijama. Cijeli segmenti ski filmova snimljeni su u gradovima stotine kilometara udaljenim od najbližeg skijališta.

Urban se izvodi u naseljenim mjestima, koristeći elemente koji se tamo nalaze. Trikovi su uglavnom jednaki kao i oni koji se izvode u parku, ali izvođenje je otežano jer je prostor najčešće ograničen, a elementi nisu namijenjeni skijanju.



Urban skijanje se najvećim dijelom svodi na grindanje (klizanje skijama) po rukohvatima stepeništa i svemu ostalom što je pri ruci.

Slijede razni drop-ovi (saskok), bonk-ovi (dodir nekog predmeta skijama u letu), wallride-ovi (klizanje skijama po vertikalnim površinama).

Rizik ozljede je velik pa spot-ove (mjesta na kojima će se skijati) treba izabrati sukladno vlastitim sposobnostima i nivou znanja. Također, potrebno je uzeti u obzir je li na spot-u uopće dozvoljeno skijati kako nebi bili optuženi za uništavanje imovine.

Primjerice Americi je jibbing na javnim površinama uglavnom zabranjen pa su freeskijaši često suočeni s kaznama i potjerom policije. U mjestima sa snijegom često ćete vidjeti zakovice na rukohvatima kako bi se spriječio grinding.

Urban spot potrebno je pripremiti za session (tako se naziva vrijeme provedeno na jednom urban spotu). Ukoliko se radi o stepeništu, stepenice je potrebno očistiti od snijega i izgraditi mali skok za naskok na rail. Uglavnom - potrebno je dosta iskustva kako bi se znalo kakav kicker je potreban za wallride, bonk ili gap skok, te za primjerenu brzinu. Za postizanje brzine skijaši koriste vučenje automobilom, vinč sajlu pogonjenu motorom, razne rastezljive gume ili platforme s nagibom napravljene od drveta.

-.-mark fisher-.-

Također treba uzeti u obzir da elementi nisu namijenjeni skijanju pa je preporučljivo koristiti stare skije jer će one biti brzo uništene (ne zaboravite da je doskok često na stepenicama ili golom asfaltu kolnika).

Posljednje desetljeće mladi skijaši su se odvojili od ideje da je skijanje samo vožnja ski liftom i spuštanje padinama skijališta. Pod utjecajem drugih sportova (skateboarding) ova nova generacija ima potpuno drugačije viđenje skijanja. Nisu im potrebne žičare, niti puno snijega, pa čak niti planina kako bi uživali u sportu. Sve što im je potrebno su skijaške cipele, skije i malo kreativnost.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 261342
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr