OPREMA

»

PANCERICE

09.01.2006.      

Autor: Željko Mihalić 

Tecnica Diablo Fire 05/06

Testirali smo model renomiranog proizvođača pancerica.

Karakteristična narančasta boja Tecnice već nekoliko sezona ukazuje na race orijentaciju, odnosno najvišu klasu pancerica. Iako Diablo Fire ne spada među istinske natjecateljske modele, ipak je i po svojoj tvrdoći i namjeni smještena u gornji dom ponude. Sa Flex indexom od 90-100 ne bismo je svrstali u "kameno tvrde" modele, no ipak nakon što smo ih nekoliko dana provozili, ipak savjetujemo oprez jer je pancerice dosta kruta. No, s obzirom na trendove u posljednjih nekoliko godine ipak je tvrdoća pancerica ponešto promijenila svoj smisao, tako da je lateralna tvrdoća probojem carvinga ipak puno više dobila na težini jer su upravo lateralna gibanja pancerice ona gibanja koja utječu na lakši prijenos sila na rubnike, posebno kod 99 % skijaša rekreativaca koji voze rekreativne carving skije.

Upravo je tako rađena i ova pancerica, sa relativno tvrdim "forward flexom" i tvrdim lateralnim flexom pancerica (posebno otvrdnute pancerice u predjelu pete prstiju i stopala) će zadovoljiti i agresivnije skijaše koji voze po svim terenima i možda sa najjačim komercijalno dostupnim modelima.

Anatomija je uvijek bila Tecnicin adut, no u posljednje vrijeme svjedoci smo lagane segmentacije tržišta po kojoj se kalupi i modeli pojedinih proizvođača rade za određene tipove stopala, kao da se radi o nekom tržišnom dogovoru. Tecnica se u toj segmentaciji može svrstati u pancerice namijenjene skijašima sa uskim do srednje širokim stopalima i relativno niskim ristom. Diablo Fire ni po čemu nije različit od navedenog. Easy step sistem će omogućiti olakšano obuvanje pancerice, ali pri tom će dosta smetati donji dio pancerice koji je uzak tako da će ljudi i sa niskim ristom imati poneki problem pri obuvanje pancerica. Taj se niski rist osjeti i u skijanju gdje može doći do stezanja noge i uvijek nepopularnog žuljanja ili trnaca u stopalu.

Kopče na pancericama su, iako djeluju krhko, izrađene od aluminija (odnosno vrlo vjerojatno o d neke legure aluminija), a sve kopče imaju mikro vijke, dok makro sistema nema, no zato se fiksni dijelovi gornjih kopči mogu pomicati u tri položaja. Umjesto pete kopče koja se može naći kod nekih proizvođača pancerica možemo pohvaliti novi sistem trake kojeg je Tecnica nazvala Velcto buckle sa posebnim sistemom koji omogućuje bolji kontakt pancerice i potkoljenice kako bi se dodatno poboljšao prijenos pokreta sa noge na skiju.

Canting vijak se nalazi na pancericama i to sa dodatnim mehanizmom blokade kojeg je Tecnica nazvala Dual pivot, kako bi se skijašima sa tzv "x" ili "ox" nogama olakšao život...Osim Cantinga na pancericama možete vršiti i još mnogo prilagođavanja, kao što je podizanje zadnjeg spojlera koji pomoću 4 moguća položaja pospješuje naginjanje u prednji položaj na skijama

Na potplatima može se naći Grip sole, u svojstvu shock absorbera sa mekanim, gumiranim i zamjenjivim materijalom. Na žalost, na potplatima ne nalazimo mali vijak koji bi mogao regulirati nagib svodova po uzoru na Icon Alu modele od prethodnih sezona.

Ulošci (lineri) su odlično konstruirani sa posebnim materijalima i ojačanjima na zglobovima i na potkoljenici, napravljene od kombinacije neoprena i plastike. Velika je šteta što je izuzetno neotporan pa nam se desilo da se jezik raspara već nakon nekoliko dana upotrebe. Ultrafit standard je samo jednu stepenicu od race fit anatomije što znači da se liner tijekom upotrebe tek neznatno širi, maksimalno do 10 %. Testirani model, iako u nekim varijantama Diablo Fire modela postoji mogućnost, sa sobom ne donosi opciju Hot form modifikacije uloška.

Pancerica je anatomski dobro riješena, ali je i dosta tvrda pa preporučamo da je dosta probate prije nego se odlučite za kupnju. Ako ste dobar skijaš u potrazi za pouzdanim i nešto agresivnijim pancericama, onda je ovo jedan od modela koje nikako ne biste trebali zaobići.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 676
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr