Skijanje.hr

OPREMA

»

PANCERICE

21.02.2005.      

Autor: Željko MihalićUstupio: Žuti Mačak, ski&surf Hvarska 1c, Zagreb tel: 01 6192 620 

Nordica GTS 12

Vrh rekreativne ponude prošao je višednevni test. S obzirom na renome Nordice čini se, prošao sa vrlo dobrim dojmovima.

Nordica GTS su rekreativna klasa pancerica. Ispod Dobermann i Beast modela po tvrdoći, ali dolaze u velikom rasponu flex indeksa, kako bi zahvatili čim veći raspon skijaške populacije. GTS je najtvrđi model u GTS rasponu sa flex indeksom 80-90, ovisno o soft-hard prekidaču sa stražnje strane pancerice, pomoću kojeg se tvrdoća može i podešavati, iako nismo primijetili nikakvu razliku, bez obzira na to je li prekidač bio na 80 ili na 90. Skije kao što je uglavnom i tradicija za Nordicu dolaze u crnoj boji sa 4 crvene kombinirane plastično-metalne kopče (slično Dobermannu). Također postoji i canting vijak, no on je nažalost plastičan i kao takav ne ulijeva povjerenje, pogotovo jer mu je hod relativno mali.

Liner (uložak) je posebna priča, napravljen je vrlo kvalitetno, sa dobrom termo i hidroizolacijom. Relativno je mekan, ali se ne širi pretjerano, svega nekih 10-ak %, što je nekako i standard za medium fit uloške, pa prilikom kupnje vodite računa o tome da se uložak ne širi previše. Uložak je anatomski napravljen odlično i oni sa spuštenim stopalima neće iskusiti standardnu neugodu koja se u tvrđim pancericama zna javiti kod malo duljeg skijanja. Na pancericama postoji i imbus vijak koji donosi mogućnost podešavanja visine linera na listu, tzv. Ride height. Liner je Termo fit standarda, dakle možete ga zagrijati i oblikovati prema svojoj nozi i stopalu.

Kopče su, kao što smo već rekli, kombinacija metala i plastike, a "hvataljke" su potpuno plastične. Kopče se zakopčavaju lako, iako micro vijci nemaju baš veliki hod, no postoji opcija macro vijaka pa se taj mali hod može djelomično kompenzirati. Pri zakopčavanju će biti problema zakopčavate li pancericu "regular"putem, znači prvo kopče na potkoljenici jer dolazi do distorzija plastike, pa se prilikom zatezanja gornje kopče, donja kopča na potkoljeničnom dijelu pancerice spontano otkapča. Tako da pri zatezanju malo pripazite.

Visina gornjeg dijela pancerice nije prevelika i bit će odlična i ženskom dijelu populacije, a širina stopalnog dijela uloška možda je prilagođenija onima sa nešto širim listovima.

U skijanju su se pokazale vrlo dobrim sa realno deklariranim flex indeksom od prije 90 nego 80 (rekli smo da hard-soft switch baš ne donosi neku razliku), primjerenije osobama sa nešto užim stopalom, no ipak malo premekane za zahtjevnije terene i naprednije modele skija, pogotovo race klasu, gdje dolazi do pretjeranog savijanja i premalog odziva pokreta noge ili zgloba u malo žešćim uvjetima.

No, još uvijek vrlo dobar izbor za naprednog rekreativca, i muškog i naprednijeg ženskog, te carvera sa opremom koja nije jako zahtjevna. Preporučili bismo je za skijanje na uređenim terenima terene gdje će biti vrlo dobar izbor.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2021.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 2968427
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr