SNOWBOARD

»

INFO

13.10.2004.      

Autor: Ante Pašalić 

HELI BOARDING

Svi boarderi viču powder, powder, powder!!! I tako nabrijani pred snijeg, sigurno ste iskusili nešto ovako…

Noć prije pogledate kroz prozor, a snijeg pada i pada, u velikim masnim pahuljama i nakuplja se na tlu. U elementu, nabrijani na sljedeći dan, ne možete zaspati i samo buljite kroz prozor u tu bijelu drogu koja vas nevjerovatno privlači. Razmišljate o sljedećem jutru i vožnji po svježem powderu!

Glupi zvuk, budilica vam zvoni, dižete se i trčite na snijeg. Dolazite na skijalište nabrijani i ludi od sreće zbog novo napadalog snijega, kad ono, dočeka vas veliko razočarenje, stotine tragova boardera i skijaša koji su prešli preko vašeg sna o nedirnutom powderu! Vaši snovi o powderu ostali su samo snovi!

Ova frustracija koju su mnogi doživjeli i potreba snowboardera da voze nedirnuti powder, dovela nas je do jednog od najinteresantnijih formi boardanja: Heli Boardinga.

Heli Boarding/skiing, kao što sama riječ vam govori, sastoji se od helikoptera i putnika boardera/skijaša. Ostatak je u rukama profesionalaca koji vas vode u backcountry, u velike planine koje obiluju dubokim snijegom i putanjama koje ne možete niti sanjati. Bez vodiča nemojte se niti upuštati u ovakvu avanturicu, jer ne piše vam se dobro.

U današnje vrijeme mnoge agencije nude Heli Boarding pakete, koji uključuju helikopter, smještaj, vodiče i vožnju do najviših vrhova, spuštanje, a dole vas dočeka helikopter i natrag, pa opet i opet…

Ovim putem možete uživati u nedirnutom powderu po cijele dane i uživati u vožnjama koje nisu dostupne normalnim prijevozom.


Helikopterska vožnja nije jeftina, niti je pilot jeftin, itd. Tako da se cijena vrtoglavo penje, ali sa popularizacijom Heli boarding/skiing, cijene i nisu tako jako astronomske kao što bi mogli zamisliti za ovaj luksuzni pothvat.

Agencije nude sve i svašta, a cijena vam najčešće ovisi o slijedećim stvarima :
- Vrijeme – koliko provedenih dana
- Broj spuštanja – broj spusteva koje mislite napraviti
- Visina – broj metara na koje smijete ići
- Smještaj – kvaliteta smještaja
- Hrana - kvaliteta prehrane
- luksuz - privatni vodiči, kuhari, masažeri, itd...

Jednodnevno Heli bordanje koštati će vas između nekoliko stotina eura do koju tisućicu. Definitivno preporučamo da uzmete brošure planine niz koju mislite ići, da točno znate u što se upuštate i da ste svijesni strmina, stijena i dubokog snijega na koji ćete naići. Posebnu pozornost obratite na vrstu snijega na planini.

Ako mislite potrošiti puno novaca na nešto što bi bilo najluđi put dosada, onda samo naprijed. Provjerite da idete sa dobrom agencijom, pitajte za reference od ljudi koji su već išli prije. Agencija će vam dati listu stvari koje MORATE imati, a tiču se vaše sigurnosti i budite sigurni u svoje vještine u powderu, jer na velikim planinama nema ispravljanja pogreški.


Heli boarding/skiing je zabranjen u nekim zemljama, zbog povećeg broja poginulih u lavinama. Točnije zabranjeno je u Francuskoj, zbog narušavanja turističkog ugleda i općenite slike o zimskom turizmu u Francuskoj, razlog je taj što su svjetske novine javljale samo o poginuli skijašima i boarderima u lavinama. Ipak na heli boarding se može ići u Francuskoj, jer vas helikopter odveze na talijanski vrh, zatim se spuštate nazad u Francusku.

Koji je najbolji snijeg?
Ovu su vrste snijega na koje možete naići, nabrojane po težini :
1. "transformirani" snijeg, snijeg koji se smrzne po noći i po danu se otopi samo prva 2-3 centimetra
2. čvrsti snijeg
3. 15 cm svježeg powdera na podlozi čvrstog snijega
4. Kruti snijeg, u ne-ledenim uvjetima.
5. Juha…neka ekipa voli ovo (autor)
6. Moćni powder, fluff powder,šampanjac, itd… najbolje od najboljeg, najbolji snijeg, ako ga znate voziti.
7. Kora, ovo je najteži snijeg, jer po kori samo klizite i nije neki gušt, tako da vam je najvažnije ne pasti jer nema zaustavljanja, cilja vam je što sporije doći do nizine.

Neke od poželjnih destinacija:
Italija:-Val d'Aoste: Val Grisenche, La Thuile i Monte Rosa
Francuska: - Val d'Isere, Montgenèvre, la Plagne i Courchevel.
Austrija: Arlberg regija
Švicarska: Zermatt, Sion, Verbier
Španjolska: Val d'Aran, Sierra Nevada i Andaluzija, i ne bi vjerovali, ali u Španjolskoj su jedni od boljih heli boardinga, a i cijena je najniža, 38 eura po vožnji

Ostale destinacije poput Andorre, Rusije (Kamčatka, Elbrus) ili Indije (Gulmarg), Kirgistana, Irana pa sve do razvikanih b.c-a, južnoistočne Aljaske, Chilea, Argentine i Novog zelanda…


Najbolji period za heli boarding je od siječnja do ožujka, ostatak godine je puno riskantniji zbog veće opasnosti od lavina. Savjetujem oprez i pamet u glavu, jer nema mjesta za pogreške na velikim planinama.


http://www.lech-zuers.at
http://www.guidemonterosa.com
http://9vallees.ifrance.com
http://www.summits.fr
http://www.chamonix-aventure.com

http://www.heliservice.ch
http://www.rhone.ch/airzermatt
http://www.heliboarding.ru

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 314660
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr