SNOWBOARD

»

INFO

24.08.2005.      

Autori: Miroslav Alković, Ante Pašalić 

Napokon objavljen najopširniji opis svih rail trikova !

Rail trikovi su trikovi koje je najteže tekstualno opisati, ali uz pomoć prijatelja uspjeli smo napisati jedan od najkompliciranijih dijelova snowboard trikova - Rail trikove.

Snowboarderi su skakanje po railovima preuzeli od skateboardera, ali od uvijek je jednostavno bio gušt skakati po svim preprekama na stazi, šumi ili bilo kojim preprekama na planini.

Cilj ovog članka je upoznati sve boardere sa Rail trikovima i načinom kako se izvode.
Večini čitatelja će dolje opisani trikovi i njihove varijacije biti malo komplicirano za dočarati te shvatiti kako u stvarnosti taj trik zapravo i izgleda. Autor članka se potrudio da to bude što jednostavnije svima, a posebno početnicima i naprednijim boarderima, u nadi da će im pomoći savladati i ovaj dio snowboard trikova.


Tri nabitnije stvari kod Rail trikova:

  • S koje strane dolaziš na rail -dakle dali ti je rail sa fs ili bs strane prije nego skačeš na njega. Da li voziš switch ili normalno.

  • Kod Boardslide i Lipslide trikova kod kojih često dolazi do zabuna, obratite pažnju da li prednja noga (npr. regular lijeva) prva prelazi preko raila (boardslide) ili stražnja prelazi prva (lipslide).

  • Na koju stranu se rotiraš Fs ili Bs u slučaju da postoji rotacija prije skakanja na rail od 180 stupnjeva naviše (npr fs 270 on označava ovdje da je fs rotacija, a ne da se rail nalazi sa fs strane)


    Rail elementi:
    Box - metalna konstrukcija, najmanje širine 30 cm
    Ledge- betonska ili drvena konstrukcija širine deset cm
    Rail – šipka, gelender i sl. Metalna šipka ili cijev, može biti okrugla ili kockastog oblika.

    Gore nabrojani elementi se u osnovi razlikuju samo po širini elementa.

    Osnovni trikovi:

    Ollie
    Osnovni snowboard trik, metoda skoka bez jump-a (kickera), prvo se diže prednja noga, zatim zadnja noga, odskače se od repa i postiže skok..

    Nollie
    Slično kao i Ollie skok, samo se prvo diže zadnja noga, zatim prednja noga i odskače se na nos snowboarda.

    Frontside
    Strana snowboarda gdje su vam nožni prsti tj. strana gdje su vam prsa. Frontside trik se izvodi prilazeći elementu sa Frontside strane, tj. prilazeći elementu sa strane vašeg torza (prsa).

    Backside
    Stražnja strana snowboarda tj. dio gdje se nalaze pete.; backside je leđna strana snowboardera. Backside trik se izvodi prilazeći elementu sa strane vaših leđa.

    Switch
    Vožnja unatrag, naziva se i Fakie. Ovo treba uvjetno shvatiti , razlika između fakiea i switcha postoji, ali je komplicirano za objasniti pa ćemo zbog što boljeg shvaćanja reći da je danas u osnovi uobičajeno kod nazivanja trikova fakie koristiti samo na kraju trika (npr. Bs boardslide to fakie) dok se switch koristi prije samog trika, npr. switch bs boardslide.

    Gore navedeni trikovi su najosnovnije stvari koje bi trebali jako dobro znati, prije nego krenete savladavati ostale trikove.

     

     

     

     

    Sljedeći članak »

    KOMENTARI

    Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

    login:

    lozinka:

    Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 57472
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr