SNOWBOARD

»

INFO

25.10.2004.      

Autor: Ante Pašalić 

SnowPark

Sve o snowparku, kako je nastao, njegovim elementima i ostalim sitnicama koje trebate znati...

Snowpark kakav danas poznajemo, nije uvijek izgledao tako moderno i sređeno. Parkovi su se razvijali posljednjih 20-ak godina, od prvog cornera do halfpipe-a kakvog danas poznajemo.

Puno elemenata je preuzeto iz drugih sportova, ali snowpark u biti imitira prirodni teren. Svako skijalište ima određenu konfiguraciju tla i prirode, i niti jedno skijalište nije isto kao i neko drugo, tako da i zabava na bordanju ovisi i o konfiguraciji terena, tj. raznovrsnih prepreka, koje možete preskakivati ili se na njima voziti, debla i sl...

Naravno nema svako skijalište isti raspored brda, grebena, stijena, drva i sl. prepreka, koje su boarderi i skijaši počeli preskakati iz zabave, a kasnije se to razvilo u olimpijski sport.

Snowparkovi su u biti preslika prirode sa određenim poboljšanjima, samom izradom elemenata, samog materijala elemenata, rasporeda, itd.. Znači na jednom mjestu imamo imitaciju prirodnog terena i dodataka umjetnih elemenata sve da bi se mogli zabavljati na jednom mjestu, bez potrebe odlaska na neko drugo mjesto koje bi moglo imati neki pogodniji teren. Iz ove priče nastali su snježni parkovi u kojima se satima možete zabavljati i vježbati varijacije svih trikova na raznim elementima koji su napravljeni i za početnike i za napredne, a tako i za profesionalce koji svakodnevno vježbaju nove trikove.

Današnji parkovi izrađeni su od najkvalitetnijih materijala, pridaje se pozornost sigurnosnom aspektu, osvjetljenje za noćne treninge, tereni se uređuju svakodnevno "shape-anje", da bi se boarderi i skijaši što bolje zabavili na skijalištu. Ski odredišta se jako trude da imaju najveće i najbolje parkove, jer uvelike privlači boardere na njihova odmarališta.

Slike dolje prikazuju izgled i nazive elemenata u parku. Razni trikovi se mogu izvoditi na svim elementima ovisno o vašoj kreativnosti, a ponajprije o vašoj vještini! Postoje varijacije na svaki trik, ali to su teme za poseban članak.

Evo izgleda i naziva većine snowpark elemenata, na koje možete naići u snowparkovima gotovo na svakom od skijalištima :


rainbow



kink rail



a rail



s rail



c rail



straight rail



funbox



c box



big kicker



halfpipe



corner



quarter pipe

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 116335
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr