SNOWBOARD

»

INFO

24.11.2004.      

Autor: Ante Pašalić 

Snowboard veličine

Kako izabrati odgovarajuću veličinu snowboarda

Prije nego se uputite u shopping nove snowboard daske, morali bi znati da snowboard daske dolaze u različitim veličinama te u obzir morate uzeti više faktora pri odabiru dužine vaše daske.

Kada izabirete dužinu snowboarda, uzmite u obzir vašu visinu, težinu, gdje vozite i stil vožnje kakav vozite.

Visina je glavni faktor pri odabiru vaše daske. Što ste viši, to će vaš "stance" biti širi. Uglavnom, najbolji način za vidjeti da li vam daska odgovara jest taj da stavite dasku na rep i odgovarajuća daska trebala bi trebala doći između vrata i nosa.

Najbolja formula za utvrđivanje potrebne visine vaše daske je da pomnožite vašu visinu sa 0.9.


Primjerice, ako je Mirko visok 175,
onda je 175 x 0.9 = 157, i to je odgovorajuća veličina za Mirka.

Formule koje koriste visinu da utvrde veličinu daske su dobre, osim ako ste niski i teški. U tom slučaju te formule će vam reći da uzmete manju dasku (jer ste niski), ali ako uzmete takvu dasku onda ćete zbog vaše težine potonuti u dubokom snijegu.

Zbog tog razloga su vaša težina i teren koji vozite važni faktori za uzeti u obzir pri odabiru visine daske. Ako većinu vremena vozite po stazama, onda vam za dobar odabir može poslužiti gornja matematika. Ako se dosta vozite po dubokom snijegu, onda si dodajte koji centimetar na gornju matematiku, onak’ od oka ,-).

Veća daska za duboki snijeg je potrebna, jer vam ona pomaže da bolje ‘plutate’ u dubokom snijegu.

Za kraj, tip vožnje kakav vozite, će vam pomoći da odredite dužinu vaše daske. Ako ste freestyler, onda bi trebali uzeti kraću dasku, da možete vrtiti brže rotacije, ili bolje manevrirati u snowparku. Ali ako ste freerider, tj. onaj koji se vozi "sa strane" cijelo vrijeme i voli voziti šumice i izgubiti se negdje bogu iza nogu, onda bi trebali malo dužu dasku, koja će ići brže i lakše kroz powpow.

Napomena: Ovi savjeti, matematika i sl., što ste pročitali gore, mogu vam pomoći da izaberete visinu koja vama odgovara, ali posao tu još nije gotov jer ste našli za vas samo prave dimenzije.

Za znati koja je "prava" daska za vas, trebate probati dasku. To možete u hrpetinama ‘test’ centara po raznim skijalištima Europe ili u rent shopu. Tako testirate mali milion sve dok ne nađete onu koja je stvorena za vas.

Sada bi trebali imati ideju, koju veličinu snowboarda trebate tražiti. Zapamtite, trebate uzeti u obzir vašu visinu, težinu, teren na kojem vozite i tip vožnje koji vozite.

Posebna napomena ide visokim boarderima sa velikim brojem noge: vi, dragi moji, imate težak posao ispred vas - morate tražiti dasku koja je visoka i široka. Sretno!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 201863
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr