SNOWBOARD

»

INFO

24.11.2004.      

Autor: Ante Pašalić 

Snowboard stomp pad i vezice

Osim same daske za snowboard, vezova, odgovarajuće odjeće, kacige i sličnih boarderskih potrepština, slijede dva mala pomagala...

Stomp pad? Molim? "Stomp pad" je riječ koju je teško za prevesti na hrvatski, recimo da bi bila "guma oslonac", ili tako nešto.

Stomp pad se koristi u dosta situacija. Njihova primarna uloga je oslonac za nogu. Svi znamo da je gornja površina daske skliska zbog snijega na njoj i u slučajevima kada se odguravate na ravnici ili idete na sidro lift, zadnja noga vam je slobodna, tj. nije zakopčana u vez i zadnja noga vam se kliže. Zbog toga možete izgubiti kontrolu na boardu, pasti, doživjeti neku sitniju ozljedu i sl.

Stomp pad se koristi kada silazite sa žičare, prilikom vožnje na tanjurićima, za odgurivanje na ravnom terenu i sl. U tim situacijama "stopm pad" vam pomaže da noga ne sklizne sa daske. Mogu biti jako korisni boarderima koji voze step-in vezove, za struganje snijega sa đona buce, jer se zna dogoditi da se nakon hodanja po snijegu na step-in bucama popune rupice za vez sa snijegom i smrznu se, što vam otežava zakopčavanje veza.


Stomp pad je napravljen od gume ili tvrde plastike, ponekad i od metala. Nalijepi se ispred zadnjeg veza i služi kao oslonac za zadnju nogu u gore navedenim situacijama. Dolazi u svim veličinama, oblicima i bojama te košta između 30 –100 kn. Napomena da u nekim dućanima dijele stomp padove besplatno, u obliku promo materijala neke snowboard kompanije.

Stomp pad je korisno pomagalo za snowboard. Ne i nužan, ali svakako pomaže.


(eng. Leash = uzica, remen, vezica)
Vezica je, slično kao i stomp pad, malo snowboard pomagalo. Uglavnom je namijenjeno početnicima i kao takvo može pomoći i spasiti od trčanja za daskom po skijalištu.

Boarderi početnici često zaboravljaju pravilo da kada se snowboard odlaže na snijeg da se mora okrenuti na vezove, da spriječite njegovo odsklizavanje. U biti da vam snowboard ne odleti niz stazu, pogodi nekoga i ozljedi ga ili čisto da se ne osramotite pred tisućama drugih skijaša/boardera.

Neka skijališta čak imaju striktna pravila za vezice, tj. obavezno ih je imati, u suprotnom vas ne puštaju na žičaru.

Vezica bi trebala biti privezana za vaš prednji vez i zakvačena na vašu prednju nogu. Razlog je taj da ćete zadnju nogu koristiti za odgurivanje, ili za stajanje u redu za žicu, itd. Morate pripaziti da vezica nije preduga, tj. da se ne vuče iza vas.

Postoji više vrsta vezica. Najčešće su vezice koje dolaze u komadu, gdje jedan dio vežete za vez, a drugi oko noge. Postoji i verzija vezica u dva dijela, koji vam omogućuje lakše skidanje vezica.
Sve vrste vezica imaju istu svrhu i ne treba paziti previše pri odabiru.

Pamet u glavu i nemojte dozvoliti dasci da leti po skijalištima. Bez vas ,)

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2023.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 9106064
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr