SKIJALIŠTA

»

FRANCUSKA

26.03.2004.      

Autor: Goran Razić 

Les deux Alpes

Želite freeride? Različite vrste snijega? Ili siguran snijeg na velikoj nadmorskoj visini začinjen nezaboravnim provodom? Ovo je skijalište za vas...

Les deux Alpes
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 792 km
udaljenost od Zagreba 932 km
 

Jedno od najviših francuskih skijališta nalazi se u "Haute" Alpama na jugoistoku Francuske. Les deux Alpes u sklopu skijališta ima najveći skijaški ledenjak u Europi. Skijalište je na visini od 1250 do 3568 m/nv i ima oko 220 km uređenih staza te također idealne uvjete za freeride. Mjesto je na 1650 m/nv i spada među veća skijaška naselja u Francuskoj.

Najkraći put do Les deux Alpesa od hrvatskog glavnog grada je Zagreb – Bregana – Novo Mesto – Ljubljana – Postojna – Sežana – Trieste – Milano – Torino – te granični prijelaz Mt. Genevre na 1800 m/nv. Dalje put vodi prema Brianconu, koji je lokalno alpsko središte. Iz Briancona vode putevi za Les deux Alpes, Pay Saint Vincent, Serre Chevalier, Alpe D' Huez i za nacionalni park Les Ecrines čiji je najviši vrh 4102 m/nv. Cesta od Briancona pa do Les deux Alpesa je blaga ne pretjerano brza ali zna biti dosta problema sa snijegom pošto je sama cesta na relativno velikoj nadmorskoj visini. Dolaskom do doline ispod Les deux Alpesa (1035m) i vožnjom uz jezero, cesta se razdvaja za Alpe D' Huez i Les deux Alpes koji su međusobno udaljeni 9km.

Ulazak u mjesto je vrlo lijep. Grad povezuju tri linije autobusa koje voze redovito i mogu prevesti gosta do gotovo bilo kojeg dijela mjesta. Les deux Alpes je poznat i po bogatoj van pansionskoj ponudi. Ima jako velik broj restorana, barova, disco-clubova, kinodvorana, pizzerija itd. Najpoznatiji su Rodeo bar i Brasilien bar u kojima zabave svaku večer traju do ranih jutarnjih sati. Cijene su nešto niže u usporedbi sa Val Thorensom i sličnim skijalištima u Savoiama.

Skijalište počinje na 1250 m/nv i do 1600 m/nv vozi samo nekoliko sjedežnica. Dok iz grada kreće čitav niz gondola, vučnica i sjedežnica kojima se može popesti na okolne staze. Grad razdvaja skijalište na dva dijela od cca. 80% sa jedne strane i 20% sa druge. Staze koje su najbliže gradu su ujedno i teže a kako se više povećava nadmorska visina tako ima sve više laganijih staza. Skijalište je također poznato i po mnogima najtežoj crnoj stazi u Europi (Grand Colouire) kojoj je početak na 2813m a kraj na 2400 m, staza se ne uređuje ratracima, prepuna je velikih grba, jako je strma i što je možda najgore osim velike strmine ima i veliki postranični nagib iznad kojeg su vrlo strme stijene prepune snijega, tako da se često zna dogoditi da preko nje prijeđe manja lavina. U tome slučaju su uvjeti skijanja na Colouireu gotovo nevjerojatno teški.

Na 2600 m je međustanica velike kabine koja prevozi 15 ljudi do dna glaciera (3200 m). Na 2600 m je i restoran u kojem se može okrijepiti ili pojesti nešto (naravno, po višim cijenama nego u mjestu), restoran ima idealan smještaj jer je gotovo sa svih strana zaštićen od vjetrova tako da je pogodan za sunčanje i kratak odmor.

Glečer je prava poslastica. Počinje na 3200 m gdje je u sklopu gornje stanice gondole kafić sa velikom terasom sa koje je prekrasan pogled (kada to vremenske prilike dozvole). Glečer se proteže sve do 3568 m i na njemu voze dva sidra a kada se dođe na vrh sidra, može se jednom gotovo ravnom stazom doći do tanjurića koji vozi na sami vrh. To je najviša točka koja je na 3568m. Od tamo je nezaboravan pogled na Vrh Les Ecrines koji se još više uzdiže. Staze na samom vrhu su blage ali zato izrazito kvalitetne sa vrlo suhim snijegom kojeg ima u izobilju.

Dvije zanimljivosti prate glečer, prva je vlak koji vozi kroz sami ledenjak i služi za prijevoz skijaša na visinu od 3450m, te je samim tim zanimljiv kao alternativa sidrima, pogotovo kada su vremenske prilike loše. Druga zanimljivost je Ledena špilja. Napravljena je na vrhu ledenjaka i ulazi nekih 10 do 20 metara u sami led. U njoj su od leda isklesane razne figure i što je najbolje sve su u mjerilu 1:1. Tako se na primjer može vidjeti dinosaur u prirodnoj veličini, polarni medvjedi, pingvini, razni predmeti, biste poznatih Francuskih ličnosti itd.

U svakom slučaju jako puno stvari koje posjetilac ne smije nikako propustiti kada se odluči na odmor u tom mjestu.

Uvjeti skijanja su fenomenalni, pošto je visinska razlika skijališta oko 2300 m čovjek ima mogućnost odabira, na kakvom snijegu i tipu staze želi skijati. Od laganih staza koje su na ledenjaku i skroz suhog te smrznutog snijega, pa do savršenog powdera za freeride kojeg ima u izobilju i koji je gotovo u potpunosti iskoristiv za vožnju jer ledenjak ima vrlo pravilan oblik. Nadalje, preko crvenih i crnih staza koje su ovisno o sunčanoj strani, terminu dolaska i temperaturi, najčešće tvrde i brze ili malo niže gdje su uvijek pune snijega, hupsera i dosta mekanije. U svakom slučaju, ovo skijalište krase prirodne ljepote i mogućnost izbora, te provod koji čeka samo vas.

Novosti na Les Deux Alpesu:

  • Spajanje Alpe D'Hueza i Les Deux Alpesa


  •  

     

     

     

    KOMENTARI

    Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

    login:

    lozinka:

    Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 217334
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr