SKIJALIŠTA

»

FRANCUSKA

28.03.2005.      

Autori: Tomislav Matošin, Elinka Barišić

Cijene u tekstu važeće za sezonu 2004/05.

 

L'Espace Killy (Tignes i Val D'Isere)

Bilo da ste apsolutni početnik, skijaš rekreativac, snowboarder ili natjecatelj ovdje ćete svakako naći nešto za svoj ukus. EK s pravom nosi naslov jednog od najljepših skijališta na svijetu.

L'Espace Killy
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 761 km
udaljenost od Zagreba 901 km

L' Espace Killy je kompleks skijališta u Savojskim Alpama koji obuhvaća staze Val d'Iserea i Tignesa, a proteže se na nadmorskoj visini od 1550m do 3450m.

Ova visina omogućuje skijanje svih 365 dana u godini, a samo skijalište obuhvaća i dva glečera - Grande Motte (3656 m) iznad Tignesa, te Pissaillas (3488m) iznad Val D'Isera. Od kada je skijaška legenda Jean Claude Killy (osvajač 3 zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1968. godine) preuzeo vođenje sustava L' Espace Killy, ono je postalo jedno od najposjećenijih skijališta u Europi.

Prepoznatljivo svim ljubiteljima filmova po velikoj brani na samom dnu skijališta na kojoj je nacrtan sam J.C. Killy, te po zimi zaleđenom jezeru u samom Tignesu, a koje smo imali prilike gledati u nedavnim kino hitovima "Dobar posao u Italiji", "Taxi 3" te legandarnom "Velikom plavetnilu".

-.-Goran Razić-.-

Skijalište u brojkama djeluje zaista impresivno: 300 km staza koje povezuje 90 modernih liftova (2 vlaka, 8 gondola, 44 sjedežnice, te 36 vučnica), 131 kategoriziranih staza (16 crnih, 35 crvenih, 60 plavih, 20 zelenih), 2 snowparka, a o svemu se brine 61 ratrak, 109 ski patrola, 300 djelatnika na žičarama, te 331 top za umjetni snijeg.

Ako vam se od ovoga zavrtilo u glavi, u stvarnoj situaciji neće biti ništa bolje. Ukoliko želite proskijati cijeli Espace Killy pripremite za to barem 4-5 dana i pomno strateški isplanirajte svaki korak. I naravno, ni u ludilu ne krećite na staze bez plana u džepu. Također preporučamo da dobro isplanirate i povratak do apartmana, jer će vam s najudaljenijih djelova skijališta za to trebati i do dva sata vremena.

Teško je izdvojiti što je na ovom skijalištu najveća poslastica. Možda sama činjenica da na skijama možete proskijati preko 1600 m nadmorske visine spuštajući se s Grande Mottea u Val D'Isere. Možda odlično pripremljene staze koje su toliko dugačke da će vam ponekad trebati i oko sat vremena za jednu stazu. Možda markirana i nemarkirana off-piste područja za koje neki kažu da su najbolja u Europi, te posebna edukacijska SPOT zona u kojoj u kontroliranim uvjetima možete vježbati skijanje van staza. Možda i vesela vijest za početnike kojima su neki liftovi na raspolaganju besplatno. Ili možda činjenica da su ovdje apres-ski partiji za vrijeme i nakon skijanja najluđi i da odmora jednostavno - nema.

-.-Goran Razić-.-

Crne staze Face, prema Val D'Iseru, te Sache koja se s vrha Tignesa spušta prema podnožju brane su staze koje ne smijete propustiti ako se nađete na ovom skijalištu. A apres-ski parti sa svim "naj" epitetima (najluđi, najglasniji, najposjećeniji) pronaći ćete na izlazu iz Daille gondole, u dolini između Val D'Isera i Tignesa.

No, ovako veliko skijalište ponekad nosi i negativne strane. S obzirom da su Francuzi željeli da apsolutno svaka staza bude povezana s onim drugima, te da se svih 300 km staza može proći ne skidajući skije, puno poveznica je ravno i dugačko, te hodanje i guranje ponekad zna izluditi. Pogotovo boardere. Također, s ovolikim brojem staza morate računati na to da neće sve staze uvijek biti besprijekorno popeglane.

-.-Goran Razić-.-

Smještaj možete potražiti u Val D'Iseru ili u Tignesu, koji je podijeljen u nekoliko manjih naselja od kojih su najveća Le Lac i Val Claret. Između zadnja dva besplatno će vas dan i noć prevoziti ski-bus, dok autobusne linije između Val D'Isera i Tignesa na žalost nema. Osjećate li se još uvijek odmorno, predlažemo da umjesto autobusa krenete pješke ravno preko zaleđenog jezera. U kojem god da se mjestu nađete, ovdje je sve podređeno skijašima i na dohvat je ruke, a svi smještajni kapaciteti direktno su na stazama.

Ukoliko se nađete u Tignes Le Lacu posjetite noćne klubove "Yeti" i "La Poste" koji će vas zabaviti s raznovrsnim tematskim programima, no opći je dojam da su noćni život, te shopping zona u Val Claretu daleko bolji. I jedno i drugo mjesto bogato je raznim restoranima, kafićima, supermarketima i dućanima sa sportskom opremom. Nemojte očekivati niske cijene, jer ipak je ovo Francuska.

Val d' Isere je mjesto smješteno na 1800m nadmorske visine, udaljeno 12 km od Tignesa. Ljepotu mjestu daje stara kamena arhitektura s kojom u skladu moraju biti i svi novonastali objekti kao i predivan pogled na sam glečer Grande Motte. Prilikom natjecanja Svjetskog kupa cijela skijaška karavana smještena je u tom mjestu, što je velika reklama pa je stoga mogućnost zabave bogatija, ali i skuplja nego u susjednom Tignesu. Od noćnih klubova valja izdvojiti "Club 21" u koji ćete 'upad' platiti 12 EUR (jedno piće uključeno) te barove "Café Face" i "L'Aventure". Val d'Isere je zanimljivo, lijepo i skupo mjesto, ali unatoč reklami koja ga prati definitivno nije okupljalište snobova i sličnih tipova ljudi kao što bi se očekivalo.

-.-Goran Razić-.-

 Imate li "viška" novaca, ovdje ćete ga s guštom moći potrošiti. Počevši od prave natjecateljske veleslalom staze s mjeračem vremena (5 Eu) do relaksacije u saunama i bazenima Aquatronic centra u Val Claretu (27 Eu). Zanimljivo zvuči i večera na 3000 m u glečerskom panoramskom restoranu, nakon koje slijedi spuštanje na skijama pod zvijezdama samo uz svjetlost baklji (28 Eu + 3 Eu za baklju), a za one koji žele spojiti gastronomski i skijaški užitak tu je vođena tura po Espace Killyju uz kušanje lokalnih specijaliteta, sireva i vina (75 Eu). Ili možda nešto malo ekstremnije, poput urona u zaleđeno jezero (70 Eu). Ono što definitivno morate vidjeti, a košta prihvatljivih 3,50 Eu je Grotte de Glace - ledena špilja na Grande Motteu. U svakom slučaju, ponuda je primamljiva i široka, stoga - osim planom pista, oboružajte se i prospektima s pregledom ponude.

Ono što tradicionalno vrijedi za sva francuska skijališta, vrijedi i ovdje. Put je dugačak i traje preko 12 sati. Osim dužine puta, činjenica da se parkirna mjesta vrlo skupo naplaćuju (70 Eu za tjedan dana) razlog je što se ovdje dolazi uglavnom autobusnim aranžmanima. Smještaj je također tipično francuski, stoga se pripremite na to da 6-krevetni apartman ima svega 40-tak kvadrata. I za kraj, ukoliko su vas sve ove (visoke) vanpansionske cijene šokirale, jedna dobra vijest. Skijanje na jednom od najvećih skijališta svijeta jeftinije je od skijanja u, primjerice, susjednoj Austriji ili Italiji. Hrvatske agencije nude prijevoz, smještaj i skipass za 7 dana za (ne prevelikih) 3000 kn u vrhuncu sezone (početak 3. mjeseca).

L'Espace Killy je skijalište nakon kojega ćete na sva druga skijališta gledati drugačije. Ukoliko možete izdržati dugački put, te vas ne smetaju tipične francuske boljke - ovo je definitivno mjesto koje u svojoj skijaškoj karijeri morate posjetiti.

Prema odabiru čitatelja Skijanje.hr-a u godišnjim anketama ovo skijalište je proglašeno najboljim u kategorijama:

 Najbolje staze (uređenje, duljina, količina, raznolikost)



Najbolji freeride



Najveći "bang-for-bucks" (najbolji omjer uloženog i dobivenog)




Najbolji freeride

-.--.-Najbolji freeride


Pregled godišnjih anketa:
Najbolji u sezoni 04/05
Najbolji u sezoni 05/06
Najbolji u sezoni 06/07
Najbolji u sezoni 07/08
Najbolji u sezoni 08/09
Najbolji u sezoni 09/10


 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 199062
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr