SKIJALIŠTA

»

FRANCUSKA

08.04.2009.      

Autor: Goran Razić

Photo: Skijanje.hr
Cijene su važeće za sezonu 2008/2009.

 

Valloire - Valmeinier

Da je skijalište kojim slučajem smješteno negdje u Austriji ili Italiji glasilo bi za jedno od većih skijališta, no kada je smješteno uz bok najveće povezane skijaške regije na svijetu, onda nosi breme omalenog francuskog skijališta

Valloire - Valmeinier
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 750 km
udaljenost od Zagreba 900 km

Od Hrvatske put do ove skijaške regije vodi preko Italije (Milana i Torina) dalje na tunel Frejus i direktno u Savoje. S autoceste je potrebno sići na prvom izlazu (odmah nakon tunela Orelle). Prolaskom kroz mjesto Saint Michel de Maurienne cesta se počinje uspinjati prema skijalištu na koje se dolazi nakon nepunih 15 minuta vožnje iz doline. Od Zagreba put iznosi 900 km, a od Rijeke 750 km. Prolaskom planinskom cestom pogled konstantno pada na masiv te jugozapadne padine nadomak Val Thorensa, s kojim ovaj skijaški centar gotovo da graniči. Osjećaju bliskosti s ovim popularnim skijalištem doprinosi i gondola iz Orella, kojom je pristup Val Thorensu iz Valmeiniera moguć za 20-ak minuta vožnje automobilom te još 15 minuta vožnje gondolom. Ova mogućnost svakako je zanimljiva turistima, koji nerijetko koriste mogućnost skijanja jednog dana u ovom popularnom ski centru. Za sve vlasnike skipassa u Valloireu - Valmeinieru nadoplata za jedan dan skijanja u Val Thorensu stoji svega 16 eura.

Pogled prema skijalištu prvo otkriva padine ponad manjeg i smještajno zanimljivijeg Valmeiniera. Nekoliko kilometara prije dolaska cesta se razdvaja, desni odvojak vodi u veći i skrovitiji Valloire, a lijevi u Valmeinier. Za snježnih dana cesta može biti poprilično nezgodna, te preporučamo korištenje zimske opreme.

-.--.-

Skijalište se prostire na tri brda, s ukupnom visinskom razlikom od 1.170 m. Ski staze se protežu od 1.430 mnv pa sve do respektabilnih 2.600 mnv. Na raspolaganju je 150 km skijaških staza, a čak 70 % skijališta smješteno je na visini preko 2.000 mnv. 85 skijaških staza, koje pokreću 33 skijaške žičare, pretežno starijeg datuma proizvodnje, kapaciteta su oko 42.000 skijaša po satu, a čak 400 snježnih topova brine se kako bi sve staze bile podjednako kvalitetno zasniježene tijekom cijele sezone.

Predio Valmeiniera nudi smještaj direktno na skijaškoj stazi, u apartmanskim zgradama čija je godina proizvodnje u prosijeku između 1975. i 1990. g. Valmeinier nudi odlične uvjete za učenje skijanja i odmor obitelji, s dosta laganih zelenih i plavih staza. Isto tako, za one koji žele povezati nekoliko malo jačih staza moguće je odabrati recimo crvenu stazu Genepy, koja se kasnije nastavlja na stazu Eglantiers. Dvije navedene staze nude visinsku razliku od gotovo 1.000 m, te je potrebno promijeniti dvije sjedežnice ne bi li se došlo na start na 2.600 mnv. Za one koji više vole slalom ili pak sanjkanje, u ponudi su staze u samom srcu mjesta Valmeinier 1800.

-.--.-

Valmeinier 1800 jezgrovito je mjesto i nudi gotovo sve na jednom mjestu. Od otvorenog i osvijetljenog klizališta, kuglane, noćnih provoda, pa do trgovina i ostalih aktivnosti. Smještajni kapaciteti na prvu ruku su pogodniji za klijentelu kojoj je skijanje u prvom planu te za mlade željne provoda i snijega. Nadomak Valmeiniera 1800 smjestio se Valmeinier 1500. Navedeno mjesto više je obiteljski nastrojeno, starijeg je datuma izgradnje te u njemu nisu svi smještajni objekti na samoj skijaškoj stazi. Između Valmeiniera 1500 i 1800 osigurana je besplatna autobusna linija, koja vozi svaki dan do kasno u večer.

Kada apsolvirate "prvo brdo" valja se sjesti na četverosjedežnicu Armera, koja je ujedno i jedina spojnica između dva dijela skijališta. Sjedežnica vozi preko kanjona planinskog brzaka i dovodi nas na skijaški predio imena Crey du Quart, ujedno i granični predio između Valmeiniera i Valloirea. Ovaj dio najviše nam se dopao. Tu su staze klasične francuske. Velik broj staza koje nude širinu i svestranost, lijepu uređenost i ne malu nadmorsku visinu. Ovdje je smješten snowpark, ski cross poligon, slalom poligoni za treninge te snowpark za početnike. Staze su pretežno plave i crvene te odlično uređene za duge i lijepe carving zavoje. Za transport su zadužene uglavnom sjedežnice francuskog proizvođača Pome, s tek jednom podužom vučnicom, koja nije smještena na ključnim stazama stoga je njena uloga ipak minorna.

-.--.-

Spust odavde moguć je, osim nazad prema Valmeinieru, direktno prema Valloireu, paralelno s gondolom koja vozi izravno iz centra Valloirea. Druga opcija je spust izravno u klanac koji radi prirodnu granicu između ovog skijaškog sektora i onog "posljednjeg", imena Setaz. Na Setazu transport osigurava jedna gondola, nekoliko sjedežnica i tek jedna vučnica. Uz pretežno plave i crvene staze može se pronaći nekoliko iznimno lijepih crnih staza, koje nude tradicionalnu "francusku uživanciju" - skijanje po grbama, prirodnom snijegu i pravoj divljini na ozbiljnoj strmini. Svakako poslastica za sve iskusnije i bolje skijaše i bordere.

Spustom po nekoj od staza dolazimo u Valloire, dom jednog od najboljih slalomaša današnjice Jean-Baptiste Grangea, koji ovdje ponosno vodi obiteljski biznis sa ski servisom i trgovinom sportskom opremom u samom centru mjesta. Njegove slike prisutne su na svakom koraku i velika većina od 700-tinjak žitelja ovog gradića s razlogom se ponosi uspjesima ovog francuskog skijaškog velikana. Izgledom Valloire puno više u usporedbi s Valmeinierom podsjeća na pitoreskne alpske gradiće s tradicijom i poviješću. Obilježava ga poveća crkva u centru mjesta, a mogu se pronaći i brojne trgovine i mjesta za shopping, ili pak izlazak. No ukoliko se vremenski preračunate, mogućnosti za povratak u Valmeinier nakon 16 sati bit će svedene na minimum. Ne preostaje vam drugo do unajmljivanja jednog od lokalnih taxija, budući da autobusni prijevoz između Valmeiniera i Valloirea na žalost ne postoji.

-.--.-

Mogućnosti za freeride su iznimno velike. Iako ne postoje predjeli preko 3000 mnv skijalište nudi vrlo pregledne padine i vrlo lak pristup istima. Tako je primjerice moguće popesti se na vrh jedne od planina i pronaći svoju freeride rutu za koju ne trebamo previše brinuti kuda će nas dovesti, jer nas u dnu gotovo siguro očekuje jedna od zelenih staza koje sijeku planinu u njenom korijenu. To je svakako odlična spoznaja za sve željne dubokog snijega. Staze su dobro održavane i kvalitetno označene. Table s planovima staza su gotovo na svakom značajnijem mjestu, a glavna sjecišta nude plan s električnom signalizacijom, koja jasno daje do znanja koje staze su otvorene, a koje ne. Skijanje u Valloireu i Valmeinieru je za svaku preporuku, a eventualni minusi bi mogli ići tek u smjeru nešto starijih sjedežnica i gondola, no na to smo već navikli skijajući u Francuskoj, kojoj su prioriteti nešto sasvim drugo.

Cijene su vrlo prihvatljive za francusko podneblje. Svjesni kako puno većim skijaškim centrima moraju nekako konkurirati u Valloireu su svoju vanpansionsku ponudu zadržali u donekle prihvatljivim okvirima, a cijene skipassova su gotovo na razini onih u nama susjednoj Sloveniji. Tako dnevni skipass u sezoni 2008/2009. stoji 29 eura, dok je 6-dnevni 146 eura. Skijalište je vrijedno svake pažnje. Ako se želite dobro naskijati za ne prevelike novce, Valloire i Valmeinier bi trebali biti vaša sljedeća francuska destinacija.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4734169
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr