SKIJALIŠTA

»

FRANCUSKA

26.01.2016.      

Autor: Skijanje.hr

 

Hrvatska i Slovenija slabe sa snijegom, a Francuska broji metre

Prošlotjedne snježne padaline su postupno popustile i temperatura iz dana u dan raste, a sunčani periodi su sve dulji. Trenutno u većini alpskih skijališta vladaju odlični uvjeti za skijanje

Lovci na powder ostat će možda razočarani jer prošlotjedni uvjeti za skijanje po svježem snijegu bili su odlični, no sada je tome došao kraj. Na većini europskih skijališta dnevne temperature ulaze u pozitivne vrijednosti što rezultira sve kompaktnijim snijegom, ali i sve težim i mokrijim uvjetima izvan uređenih staza.

I dok se neka skijališta vesele toploj anticikloni koja je zavladala nad Alpama, drugima će takvo vrijeme donijeti nove glavobolje. Najdeblji snježni pokrivač i dalje je u francuskim Alpama, gdje visina snijega nerijetko prelazi i 200 cm, kao što je to slučaj u Alpe d'Huezu ili Avoriazu. Popularni Val Thorens i Tignes bilježe tek nešto manje od 190 cm snijega, dok je trenutni francuski rekorder po pitanju snijega Chamonix (naslovna slika), koji broji respektabilnih 300 cm snijega na višim predjelima skijališta.

Situacija u Švicarskoj je vrlo slična. Zermatt, Saas Fee i Verbier redom broje troznamenkaste brojke, dok je najmanje snijega u okolici Adelbodena, koji trenutno mjeri još uvijek dobrih 90-ak cm snijega.

U Austriji je situacija nešto lošija. Najmanje snijega je u Koruškoj, gdje je visina pokrivača u prosjeku između 30 i 50 cm, a najviše ga je palo u Tirolu. Tako primjerice Sölden broji 215 cm snijega, a St. Anton 145 cm.

U Sloveniji je situacija najlošija od navedenih predjela. Slovenska skijališta iako u prosjeku imaju između 20 i 40 cm snijega, većinom svoju skijašku sezonu baziraju na umjetno proizvedenom snijegu.

-.--.-

Prognoza za naredne dane nije odveć povoljna, a to će svakako najviše pogoditi slovenska i posebice hrvatska skijališta. Planirano zatopljenje dodatno će topiti ionako siromašan snježni pokrivač, dok u drugoj polovini tjedna postoji i mogućnost kiše.

I dok u Europi ove sezone caruje prilično blaga zima, situacija u Sjevernoj Americi je ekstremna po pitanju hladnoće i količine snijega. Tako je, primjerice, snježna mećava posljednjih dana gotovo zamela brojne američke gradove, a nerijetki su brojali i rekorde po količini napadalog snijega. Među njima je i New York, u kojem je samo u jednom danu palo gotovo 70 cm snijega, što je drugi najobilniji snijeg u 'Velikoj jabuci' od kad postoji mjerenje. U nastavku pogledajte dio ugođaja preko bare:

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 26. siječnja 2016.   16:22h

    Član od:
    29.01.2012.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    U alta badiai ima snjega jedva... Ako im ukoro ne padne osim staza sve ce biti zeleno.... Dobro za skijanje ali ugođaj loš... Danas i jucer temp oko 12 stupnjeva u podne
  • Objavljeno: 26. siječnja 2016.   16:13h

    Član od:
    09.09.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Mali Lošinj

    A šta je sa Italijom??

Prikazano 2 od 2 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 145840
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr