SKIJALIŠTA

»

FRANCUSKA

03.04.2012.      

Autor: Goran Vukelić 

Montgenèvre

Francusko skijalište dio je kompleksa Vialattea što broji 400 km skijaških staza.

Montgenèvre
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 720 km
udaljenost od Zagreba 855 km
 

U sjeni obližnjih francuskih velikana poput Serre Chevaliera ili Val Thoransa stoji skijalište Montgenèvre. Rijedak odabir za zimski odmor skijašima iz naših krajeva, pomalo i neopravdano s obzirom na ono što skijalište nudi.

U prvom redu to je činjenica da je Montgenèvre dio skijaškog kompleksa Vialattea, tj. Voie Lactee pa se diči s čak 400 km skijaških staza. Na sam Montgenèvre otpada oko 80 km staza, pa je povezivanje s talijanskim skijalištima bio spasonosan potez za Francuze. Time su dobili prigodu reklamirati se kao dio skijališta koje je 2006. ugostilo Zimske olimpijske igre. Iz Montgenèvrea se tako na skijama može uputiti prema talijanskom Clavieru, pa dalje prema Cesani i Sansicariju sve do Sestrierea koji je centar Vialattee.

Goran Vukelić-.--.-

Što se staza u Montgenèvreu tiče, one su podijeljene na dva glavna lokaliteta. Prvi je onaj ispod Le Chalveta na jugu, a drugi, veći, se nalazi ispod Rocher de l'Aiglea na sjevernoj strani mjesta. Zbog spomenute pozicije, na južnom se lokalitetu snijeg kraće zadržava te se krajem zime znaju bijeliti samo skijaške staze. Tu se nalazi nekoliko vrlo dugačkih plavih staza, a za iskusne su skijaše rezervirane crvena staza br. 3 i crna br. 4. Staze završavaju u samom mjestu, na osunčanom platou kojim vladaju ski škole. Skijanjem preko mosta u mjestu može se doći do sjevernog lokaliteta koji nudi malo više zabave.

Bogatiji snijegom, predio ispod Rocher de l'Aigle na 2.560 m n/m nudi nekoliko uzbudljivih crvenih i crnih staza. Valja izdvojiti ne pretjerano dugačku, ali zato zanimljivu crnu stazu br. 51 što se proteže kroz crnogoričnu šumu. Također su zahvalne za naprednije skijaše crvene staze br. 39 i 44 ispod Col des Gondrans. Zbog manjka vegetacije cijeli su dan osunčane te svojom širinom mame većinu skijaša. Treba napomenuti da jako dugačkih staza nema, najduže broje oko tri kilometra. Sustavom umjetnog zasnježenja pokriveno je tek 18 km staza, no zahvaljujući dobrim snježnim uvjetima tokom zime staze su odlično pripremljene.

Goran Vukelić-.--.-

Sa sjevernog se predjela može krenuti prema Italiji i ostatku kompleksa Vialattea preko već spomenutog Rocher de l'Aiglea kombinacijom crvenih staza i sjedežnice. Pri planiranju izleta na talijansku stranu treba obratiti pozornost na vremenske uvjete budući da se na visokim planinskim vrhuncima znaju uhvatiti oblaci i zapuhati jak vjetar zbog čega žičare mogu prestati s radom usred dana. Tada je jedina opcija povratka taksi.

Pored skijanja uređenim stazama, avanturisti će lako pronaći izazov na okolnim vrhuncima. Planine su zahvalne za turno skijanje, skijanje u dubokom snijegu, a dostupan je čak i heliskiing. Veseli i mali snowpark te boardercross staza, ali skloniji vratolomijama će bolje proći ako se upute u susjedna talijanska skijališta ili čak do Bardonecchije gdje se nalazi olimpijski halfpipe. Na raspolaganju je i 25 km staza za skijaško trčanje. Djeca, a i odrasli, će se dobro zabaviti na 1.400 m dugačkom alpine coasteru Monty Express. Poslije svih ovih sportskih aktivnosti dobro će doći opuštanje u nekom od brojnih wellness centar u dolini.

Goran Vukelić-.--.-

Smještaj je u Montgenèvreu relativno povoljan, a skijalište je uglavnom orijentirano prema obiteljima koje ovdje provode tjedne odmore. Hotela je tek nekoliko i to jednostavnijih, a smještajni se kapaciteti baziraju na apartmanskim naseljima. Primjetan je nedostatak restorana na stazi što rezultira gužvom u onih nekoliko otvorenih tijekom ručka. Cijene su više nego u susjednoj Italiji te za prosječan ručak treba odvojiti preko 15 eura. U ponudi su većinom francuski specijaliteti poput palačinki na sto načina ili omleta. Večernja je ponuda siromašna i svodi se na nekoliko barova i restorana, no to i odgovara obiteljskom karakteru skijališta. Samo mjesto odgovara predožbi francuskih skijališta sa nizovima apartmanskih kuća, a oku je ugodnije od, recimo, obližnje Cesane.

Cijena 6-dnevne skijaške karte za odrasle je 194,90 eura, a vrijedi za Montgenèvre te Cesanu/Claviere ujedinjene pod nazivom Monti della Luna/Monts de la Lune. Šest dana skijanja u cijeloj Vialattei za odrasle stoji 231 euro, a u nju je uključen jedan dan skijanja u Serre Chevalieru ili Alpe d'Huez. Osim toga, kupci šestodnevnog skipassa dobivaju četiri sata skijanja gratis ukoliko dolaze na tjedni odmor u subotu.

Goran Vukelić-.--.-

Skijalište je udaljeno od Rijeka udaljeno 720 km, a put čini lakšim autocesta od Trsta do Oulxa silaskom s koje je potrebno prijeći samo 20 km obične, dobro održavane ceste. Iz Zagreba preko Trsta do Montgenèvrea treba prevaliti 855 km. Takva kilometraža predstavlja glavnu prepreku skijašima u češćem posjećivanju skijališta čiji osnutak datira u 1907. godinu. Tko se ipak odluči na put, može provesti lijep zimski odmor kombinirajući skijanje u Montgenèvreu s onim u susjednoj Italiji ili obližnjim francuskim skijalištima.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 126547
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr