SKIJALIŠTA

»

FRANCUSKA

02.12.2013.      

Autor: Majda Gregorović Čolović 

Orciéres Merlette 1850

Suncem okupana snježna oaza južnih francuskih Alpi, s preko 300 sunčanih dana godišnje...

Orciéres Merlette 1850
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 840 km
udaljenost od Zagreba 1.005 km
 

Put vodi preko, mnogima već dobro poznatoga, Briancona prema jugu i prema zapadu do mjesta Gap. Iako vas putem može obeshrabriti panorama s nedovoljno snijega, nakon Gapa, koji se nalazi na 625 metara nadmorske visine, kreće 40 kilometara dug uspon do skijaškog naselja Orciéres Merlette, na nadmorskoj visini od 1850 metara, a u kojem je snijeg zagarantiran zahvaljujući blizini nacionalnog parka Ecrins i vrhuncima preko 4000 metara koji ga okružuju. Ukoliko prirodnoga snijega ipak nedostaje, tu je i sustav za umjetno zasnježivanje koji pokriva 54% skijališta.

Skijalište Orciéres prostire se na visini od 1850 metara do 2725 metara, te broji 100 kilometara staza za alpsko skijanje, odnosno 16 km zelenih, 32 km plavih, 38 km crvenih i 14 km crnih staza. Staze za nordijsko skijanje broje 43 kilometara, odnosno 3 km zelenih, 4 km plavih, 28 km crvenih i 8 km crnih staza.

-.-Majda Gregorović Čolović-.-

Alpske staze pojedinačno su uglavnom kratke i užeg profila, ponegdje se svode na širinu jednog do dva ratraka, ali je kombinacijom više staza moguće postići kvalitetnu dužinu od vrha do dna skijališta. Održavanje staza je prosječno, ali se zbog užeg profila na pojedinim mjestima brzo naprave hupseri, kao naprimjer na stazama koje kreću sa vrha Le Drouvet (2655 m) prije nego se razgranaju na više staza. Najbolje uređenim stazama u popodnevnim satima pokazale su se staze na zapadnom području skijališta, odnosno oko stare dvosjedežnice Les Lauzieres. Također, po pitanju uređivanja staza pri prvim spustevima po pojedinoj stazi poželjno je sačuvati i malo opreza budući smo na nekim mjestima susreli potpuno neuređene dijelove, pa čak i duže neuređene dionice, bez ikakvog upozorenja ili oznake (zatvoreno, hupser staza i slično) na karti ili na samoj stazi.

-.-Majda Gregorović Čolović-.-

Za apsolutne početnike postoji nekoliko kraćih staza s vučnicama uz samo naselje, ali i na višim predjelima dostupnima putem telemix žičara, koje ujedno omogućavaju i povratak do naselja, ukoliko je povratak na skijama ili snowboardu za početnike otežan, budući su blage staze do dna uglavnom uske i prilično prometne. U svakom slučaju, u Orciéresu ćete se teško izgubiti jer sve staze vode natrag u mjesto.

Skijalište poslužuje 30 žičara, od čega je 18 vučnica, uglavnom starijeg datuma i sporijeg kretanja, ali tu su i 3 telemix žičare novijeg datuma. Telemix je sustav u kojemu na istoj žici putuju gondole (kabine za 6-8 osoba) i sjedežnice za 6 osoba bez zaštitne haube, izbor u čemu se želite voziti je na vama jer kabine i sjedalice imaju zaseban ulaz. U sezoni 2013 stara sporovozna dvosjedežnica Les Lacs najavljivala je svoju skoru zamjenu redovitim zaustavljanjem tijekom dana, tako da bi u sezoni 2014. na njenom mjestu trebala biti nova šesterosjedežnica, koja će vas s platoa Roche Rousse na 2280 metara do gornje postaje na 2560 metara, umjesto za 12 minuta (ili više ukoliko stane), dovesti za samo 5 minuta.

-.-Majda Gregorović Čolović-.-

Za off-piste entuzijaste francuska skijališta su često sinonim za nepregledna prostranstva netaknutih bijelih padina. Orciéres nije jedna od tih destinacija, ali svejedno može ponuditi sasvim solidne freeride doživljaje. Za freestylere pak, na već spomenutom platou Roche Rousse, nalazi se snowpark više orijentiran za početnike i srednje ridere, ali i napredni bi mogli pronaći koji element za sebe. Za sve one koji žele isprobavati nove vratolomije na siguran način, u zoni za početnike blizu vučnice Flocon nalazi se air bag jump, za čije korištenje se naplaćuju 2 eura po skoku, a radi svaki dan od 14:30 do 16:30 sati. Ukoliko su snježni uvjeti povoljni Orciéres nudi i boardercross stazu.

U slučaju da ogladnite možete birati jedan od tri restorana na stazi, kiosk zalogajnicu na vrhu Le Drouvet, spuštanje do nekog restorana u mjestu ili pak do vlastitog apartmana.

Cijene u restoranima možda i nisu najpovoljnije, ali su zato cijene ski karata vrlo prihvatljive. Jednodnevni ski pass za odrasle u sezoni 13/14. koštat će 32 eura, a za 6 dana 166 eura. Skijalište koristi bezkontaktne ski karte za koju se plaća kaucija. Pri kupovini ski karte moguća je i doplata za neograničeno korištenje bazena i klizališta te u tom slučaju cijena karte iznosi 36, odnosno 184,90 eura.

-.-Majda Gregorović Čolović-.-

Mjesto Orciéres Merlette tipično je francusko hotelsko naselje kojim dominiraju veliki smještajni kompleksi. Očekivali smo i tipično francuski apartman za 6 osoba, skučen u svakom pogledu, s krevetima na kat u hodniku, kaučem na razvlačenje i jednom spavaćom sobom odvojenom od dnevnog boravka samo kliznim vratima, ali smo ostali vrlo ugodno iznenađeni apartmanom pristojne veličine kuhinje i dnevnog boravka, s dvije odvojene spavaće sobe, dvije kupaonice i zasebnom wc-om. Nažalost, nismo imali prilike provjeriti kakav je smještaj u ostalim smještajnim kompleksima

U mjestu ima dovoljno kafića, restorana, suvenirnica i trgovina sportskom opremom, jedino ne bi škodio malo veći broj trgovina prehranom. Trgovine prehranom su uglavnom manjeg kapaciteta i viših cijena, stoga ako vam se pruži prilika obavite veći šoping u Brianconu ili Gapu, te dok ste u Orcieresu nemojte čekati posljednji trenutak za dnevnu kupovinu, jer bi vas pred kraj radnog vremena mogle dočekati poluprazne police.

Osim skijanja, tijekom dana Orciéres nudi i druge oblike razonode na skijalištu, kao što je sanjkanje, Tyrolean zip line, upravljanje sanjkama koje povlače psi (potrebno je nekoliko dana unaprijed rezervirati termin) ili tandem paragliding koji će vam nesumnjivo pružiti nezaboravan doživljaj i predivan pogled iz ptičje perspektive na skijalište i cijelu regiju.

Nakon skijanja zabavu možete potražiti u jednom od lokalnih barova koji ponekad nude "živu svirku" ili u kompleksu Grand Ourse (veliki medvjed) gdje se nalaze teretana, bazen, bowling, kino i klizalište. U "hrvatskom tjednu" klizalište je izvan funkcije, odnosno pretvoreno je u koncertnu dvoranu, te je večernja zabava osigurana uz nastupe naših domaćih bendova i DJ-a. Ako volite tulumariti, ne zaboravite da je u Francuskoj zabranjeno konzumiranje alkohola na javnom mjestu, te stoga šetnju od koncerta do apartmana obavite bez "jedne putne" u ruci kako biste izbjegli neugodne susrete s lokalnom policijom. 

Hrvatski tjedan također donosi i niz drugih pogodnosti za goste iz Lijepe naše, kao što su niže cijene najma i servisa opreme u pojedinim trgovinama, niže cijene za dio hrane i pića u apres ski restoranu Le Chalet de Rocherousse, te za zip line i paragliding.

Ukoliko vam nakon nekoliko dana Orciéres malo i dosadi, možete se zaputiti do 75 kilometara udaljenog Risoula, koji će u kombinaciji sa povezanim Varsom, zadovoljiti sve vaše ski/snowboard potrebe i želje.

Skijalište Orciéres vjerojatno neće zadovoljiti apetite pravih skijaških "gurmana", ali apetite onih željnih zabave na snijegu i izvan njega, u hrvatskom tjednu, zasigurno hoće.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 131248
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr