SKIJALIŠTA

»

FRANCUSKA

24.02.2004.      

Autor: Goran Razić

Photo: Puy Saint Vincent official

 

Puy Saint Vincent

Po svemu atipično Francusko skijalište. Uzimajući u obzir nadmorsku visinu, broj i kilometražu staza.... No ipak, skijanje nije loše, samo što s obzirom na daljinu nije pretjerano isplativo.

Puy Saint Vincent
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 750 km
udaljenost od Zagreba 890 km

"Malo" skijalište u francuskim Haute alpama. Udaljeno svega 20 km od Briancona i manje od 40 km od poznatijih francuskih skijališta Les deux Alpes i Serre Chevaliera. Mjesto Puy Saint Vincent je na nadmorskoj visini od 1400 m, dok je malo apartmansko naselje smješteno na 1600 m. To apartmansko naselje je zapravo 90% sačinjeno od jedne ogromne apartmanske zgrade u kojoj ima sve što vam treba, od smještaja, dućana, najma ski opreme, servisa, restorana, kafića, barova itd.

Najviša točka skijališta je na 2750 m i s vrha vode dvije crvene i jedna relativno kratka crna staza. Zanimljivost skijališta je da usprkos relativno maloj nadmorskoj visini u mjestu postoji često velika opasnost od lavina zbog vrlo nezgodnog položaja na planini. Skijalište je okrenuto na sunčanu stranu što pogoduje naglom topljenju većih količina snijega u kasno proljeće, kada se najčešće zatvaraju staze zbog umjetnog izazivanja lavina. U mjestu postoje vrlo dobri uvjeti za nordijsko skijanje pošto Puy Saint Vincent leži na ravnoj površini, a obiluje sa snijegom. U blizini se lijepo vide i poznati planinski vrhunci poput Le Pelvouxa (3932m) i Les Ecrinesa (4102m).

Skijalište ima oko 60 km staza od kojih 2 crne, 11 crvenih, 13 plavih i 5 zelenih na kojima vozi 16 vučnica. 60% staza je osigurano umjetnim snijegom, a topovi su postavljeni na visini od 1400 do 2000m.


Cijena dnevnog SKI passa je 21,5 Eu, a tjednog 109 EUR. Odredište je popularno među gostima iz talijanskih gradova koji su blizu francuske granice te za domaće ljude iz Briancona ili iz ostalih obližnjih gradova.

Skijalište je preporučljivo ako čovjek namjerava svakako otići u Francusku, skijati na nekoliko stupnjeva iznad nule, sa lijepom količinom snijega ispod nogu, ali ipak želi ušparati koju kunu i nisu mu bitni vrhunski skijaški uvjeti te veliki broj staza. Naše mišljenje je da te uvjete može zadovoljiti i velika većina puno bližih skijališta. No očito to ljudima ne znači previše pošto je skijalište vrlo dobro posjećeno, a na stazi ima puno ljudi iz ovih krajeva.



 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 306784
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr