SKIJALIŠTA

»

FRANCUSKA

29.06.2005.      

Autor: Hrvoje Šolman

Photo: Arhiva Skijanje.hr i AlpedHuez.com

 

Alpe D'Huez

Val Thorens, Val D'Isere, Les deux Alpes, Chamonix... logičan nastavak niza velikih francuskih skijališta zove se Alpe d' Huez.

Alpe D'Huez
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 808 km
udaljenost od Zagreba 941 km

Peti u redoslijedu najpoznatijih skijaških centara u Francuskoj, Alpe d' Huez vrlo je primamljivo odredište za sve zaljubljenike u zimske sportove. Iako ne toliko 'razvikan' kao u podnaslovu spomenuta skijališta, Alpe d' Huez nudi predivne planinske krajolike, veliku raznolikost staza i sasvim sigurno daje odličan omjer "uloženo-dobiveno".

Smješten na nadmorskoj visini od 1860 m, gradić Alpe d' Huez centar je istoimenog skijaškog kompleksa, sasvim sigurno jednog od najvećih u Rhonskim Alpama. Skijalište povezuje nekoliko manjih satelitskih naselja smještenih u podnožju planinskog masiva Grand Rousses. Uz spomenuti Alpe d' Huez, tu se još nalaze Oz en Oisans, Auris en Oisans, Vaujany i Villard Reculas.

S udaljenošću od 941 km od Zagreba, i nešto manje od Rijeke, i otprilike 10-12 sati vožnje, Alpe d' Huez je jedno od nama najbližih većih francuskih skijališta. Najkraći put vodi preko Milana, Torina, te preko francuskog lokalnog alpskog središta Briancona, u kojem možete očekivati stanku za shoping ukoliko putujete domaćim turističkim agencijama. Inače, zanimljivost je da je put serpentinama, od Bourg d'Oisansa do mjesta Alpe d' Hueza, 15 km duga etapa svjetski poznate biciklističke utrke Tour de France.

Na gotovo 10 000 ha skijaške površine smjestilo se 238 km označenih staza sa 2210 m vertikalnim padom, od 3330 do 1120 mnm. Povezane su sa 87 ski liftova, od kojih su 10 gondole, 24 sjedežnice i 46 vučnica (kapacitet oko 98 000 skijaša po satu). Skijalište, tipično francuski, nudi veliku raznolikost staza od kojih su 37 zelene, 31 plava, 32 crvene i 17 crnih. Spomenimo i dvije FIS staze, dva snowparka, jednu osvijetljenu stazu za noćno skijanje, dva ograđena skijaška područja za djecu i jednu stazu za spust saonicama.

No najveća prednost skijališta su nesumnjivo off-piste rute, njih je ukupno preko 20 i protežu se duž cijelog masiva te čine pravu poslasticu tehnički potkovanijim skijašima i snowboarderima. Dok je za ljubitelje skijaškog trčanja na raspolaganju oko 50 km uređenih staza. Orijentacija skijališta je prema jugu, a u slučaju nedostatka snijega gotovo 700 snježnih topova osigurava bezbrižno skijanje u proljetnim mjesecima i na nižim nadmorskim visinama.

Najviši vrh planinskog masiva Grand Rousses, 3330 m visoki Pic Blanc, pruža veličanstveni panoramski pogled na Rhonske Alpe i susjedno skijalište Les deux Alpes, a spomenimo i to da je po Michelinovom vodiču dobio 3 zvjezdice.

Iz mjesta prema planini vode 3 glavne startne točke: Le Signal, Les Rousses i Les Marmottes.

Les Rousses počinje na najvišoj točki sela i kao jedini način dolaska na najviši vrh Pic Blanc, čini upravo "kralježnicu" samog skijališta.

U podnožju planine, iznad grada, dobro pokrivene snježnim topovima, nalaze se lakše staze za početnike. Između njih smještena su dva snowparka, dugačka 1 km i 1.5 km s vertikalnom razlikom 300m, opremljeni su big airovima, halfpipeom, railovima i sigurni smo da će zadovoljiti potrebe čak i najzahtjevnijih skijaša te snowboardera.

S nadmorskom visinom rastu i kategorije skijaških staza (uz neke iznimke), tako da će oni iskusniji pravi užitak doživjeti spuštajući se sa samog vrha. Pic Blanc nudi nekoliko crnih i vrlo zahtjevnih skijaških ruta: Tunel, Chateu Noir, Breche i Sarenne.

Tunel je vrlo zanimljiva staza jer počinje sa sjeverne strane glečera i nakon kilometra spusta dolazi do tunela (dužine 200 m, nagib 3%) koji vodi na južnu stranu, a prolazi se na skijama (nije preporučljiva za one slabijeg srca). Sarenne sa svojih 16 km i razlikom nadmorske visine od 3300 – 1800 m je najduža crna staza na svijetu i zaštitni je znak Alpe d' Hueza. Praktički sve staze završavaju u gradu i omogućuju dolazak do hotela/apartmana na skijama.

Vrijedno je spomenuti da je i ovdje prisutna, već ranije viđena, glečerska atrakcija, na 2700 mnm iskopana je u glečeru ledena špilja - Grotte de Glace. Atraktivnost špilji daju skulpture izrađene u ledu s temom cirkusa. Svakako vrijedno pogleda. Ljubitelji noćnog skijanja doći će na svoje 2 dana u tjednu (utorak i četvrtak) kada je osvijetljena FIS staza Le Signal.

Udaljen 1 sat vožnje od Grenoblea i 4 sata od Pariza, Alpe d' Huez s populacijom od 1700 ljudi i 32000 kreveta, spreman je u zimskim i ljetnim mjesecima za sve zahtjeve elitnog turizma.

Gradić je povezan redovitim autobusnim linijama, a postoji i mala otvorena gondola koja povezuje sjeverni i južni dio grada.

Velik broj prodavaonica, sportskih dućana, restorana, barova, apres ski barova, diskoteka, kina, internet cafea i sl. čine bogatu van pansionsku ponudu. Igloo, Cave des Alpes, Sporting, La Grotte du Yeti, The Avalanche, Freeride Cafe, Zoo, itd. samo su neka od imena klubova i barova koji garantiraju dobar noćni provod.

Uz velik broj popratnih sadržaja koje nudi, u Alpe d' Huezu je ipak sve podređeno sportu. Spomenimo veliki sportski centar u središtu grada, s tenis halom, squash terenima, polivalentnom dvoranom, te otvorenim i zatvorenim bazenom, golf igralištem i klizalištem. Korištenje sportskog centra uračunato je u cijenu Visalp ski karte (iako se neke aktivnosti dodatno naplaćuju). Uz rub grada smješten je i maleni aerodrom za potrebe panoramskih preleta preko masiva.

Ljepota i raznolikost francuskih Alpa dolaze do izražaja upravo u ovom pitoresknom skijaškom centru.

Skijalište je idealno za početnike i rekreativce zbog velikog broja lakših i srednje teških staza, no iskusniji skijaši biti će više nego zadovoljni na višim, glečerskim rutama.

Alpe d' Huez kao peto najveće skijalište u Francuskoj možda ne nudi ekskluzivnost kao njegova poznatija "braća", no zato je omjer uloženo-dobiveno odličan. Nesumnjivo će osvojiti mnoga srca svojim predivnim pejzažima, izuzetnim off-piste stazama, bogatim popratnim sportskim sadržajima i živahnim provodima.

Novosti na skijalištu:

  • Spajanje Alpe D'Hueza i Les Deux Alpesa
  •  

     

     

     

    KOMENTARI

    Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

    login:

    lozinka:

    Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 305813
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr