SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

22.09.2006.      

Autor: Goran VukelićPhoto: senjsko zaleđe, www.senj.hr 

Novo skijalište u senjskom zaleđu?

U Crnom Kalu kraj Senja moglo bi niknuti novo skijalište.

Čini se da Hrvatska proživljava pravu renesansu u pogledu novih skijališta, barem što se planova tiče. Nakon što su javnosti prezentirani planovi oko izgradnje skijališta u Vrbovskom, Lovincu i Ivancu, a tek što je obnovljena žičara u Krasnom, dobre vijesti stižu opet iz senjskog zaleđa, točnije Crnog Kala.

Poduzetnik Ivica Biondić planira na području Crnog Kala u dogledno vrijeme izgraditi potpuno novo skijalište. Dvije staze dužine cca 800 metara koje bi opsluživala jedna vučnica imale bi nagib od 30%. Teren se nalazi u Biondićevom vlasništvu, a već su obavljeni radovi na krčenju trase staza.

"Glavni problem je infrastrukturalne prirode", govori Biondić, "naime, Crni Kal još uvijek nema vodovodni priključak; strujni je priključak iznimno slab i nepouzdan, a i prilazna cesta je nedovoljno široka za primanje gostiju u zimskim mjesecima. Skijalište bi bilo razvojni projekt za ovo selo, no prvi je korak izgradnja nove trafostanice. Mikrolokacija je povoljna za razvijanje zimskog sporta: u samo prošle dvije zime snježni se pokrivač debljine 1 m zadržavao oko 90 dana."

Crni je Kal lako dostupan i sa morske i sa kopnene strane. Od Senja je udaljen 24 km, a od Otočca 17 km, s tim da do autoceste Zagreb-Split treba prijeći tek 10 km. Biondić je već izgradio nekoliko objekata sa 30-ak ležaja, a trenutačno je u izgradnji objekt ugostiteljske namjene.

Posla je još puno: izrada studije o utjecaju na okoliš, idejnog projekta, dobivanje suglasnosti od nadležnih lokalnih i državnih tijela, dovođenje vode i struje, nabava opreme..., a treba zatvoriti i financijsku konstrukciju zbog čega ovaj senjski poduzetnik traži partnere voljne investirati u ovaj projekt. No, volja je tu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 135456
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr