24.04.2006.      

Autor: Elinka BarišićPhoto: naslovna - Tourismusverband Tux 

Kako se opremiti za stazu - ljeti?

Za sve one koji se spremaju na proljetno ili ljetno skijanje, donosimo kratki podsjetnik kako se opremiti za stazu, te popis stvari koje nikako ne smijete zaboraviti ponijeti sa sobom.

U članku "Kako se opremiti za stazu" upoznali smo najosnovnije principe kako se odjenuti za skijanje, te što je korisno imati uz sebe. No, kako proljetna skijanja sa sobom donose nešto ekstremnije uvjete (u pogledu temperatura), a skrivaju i opasnosti koje se na žalost redovito uče vlastitim (ne)iskustvom, donosimo na jednom mjestu šalabahter.

Skije/board, štapovi, pancerice/buce

Imajte na umu da se krajem zimske sezone većina ski-servisa zatvara, te će biti teško pronaći mjesto za servisiranje skija usred ljeta. S obzirom da staze u to doba godine ipak nisu tvrde, rubnici neće biti toliki problem, no mokar snijeg brzo troši vosak, pa bi voskanje bilo poželjno. Ukoliko niste u mogućnosti pronaći servis ili privatnu osobu koja bi napravila ručno voskanje, spas dolazi u obliku tekućeg voska koji se na podlogu nanosi jednostavno i brzo, jer je pakiran kao "stick", a stane u svaki ruksak pa ga je zgodno i ponijeti sa sobom. Nedavno lansirani Magic Potion, isto je dobro priručno rješenje.

Odjeća

I za proljetna/ljetna skijanja vrijedi troslojni princip odijevanja: prvi (bazni) sloj uz kožu za regulaciju znojenja i vlage, drugi sloj za termoizolaciju, te treći koji štiti od vjetra i padalina. Veliku ulogu kod proljetnog skijanja ima bazni sloj, jer se skijanjem na visokim temperaturama puno više znojimo. Zato je bitno izbjegavati pamučne materijale u kojima bi cijeli dan skijali mokri. Sugeriramo da, ako ikako možete, izdvojite stotinjak kuna i kupite specijalizirane majice napravljene od posebnih materijala, a koje ne upijaju vlagu već je odvode na površinu te dozvoljavaju isparavanje, a suše se ekspresno. Takve majice nose se na golu kožu (dakle bez potkošulja), a ukoliko niste jako zimogrozni bit će vam dovoljna i ona kratkih rukava. Potražiti ih možete u sportskim dućanima, te u planinarsko-alpinističkim dućanima, a obično imaju oznaku Coolmax ili neke slične tehnologije.

Drugi, termoizolacijski sloj, slobodno izbacite jer će vam skijanje u flisu ili dolčevitama biti pretoplo. No ukoliko ostajete golog vrata, obavezno oko njega zavežite maramu, kako bi ga zaštitili od sunca.

Skijaške jakne kvalitetnijih proizvođača obično dobro reagiraju i na visokim temperaturama, tako da vam u njima ne bi trebalo biti pretoplo. Otvorite sve ventilacijske otvore (ispod pazuha) i uživajte. No, ukoliko ste spremni na dodatni trošak, onda postoji i varijanta s tankim, windstoper jaknama, koje ne griju jako, a opet blokiraju vjetar prilikom brzog skijanja.

Podhlače ("štrample") zaboravite, bit će vam prevruće. Bit će vam dovoljne obične čarape u kojima i inače skijate. Ukoliko vam smeta materijal skijaških hlača na golu kožu, ili vam se hlače od znoja lijepe za kožu (pa su gibanja otežana), tanke hulahopke mogu biti rješenje.

Najčešća greška koju skijaši rade je da na (pro)ljetno skijanje stignu obučeni jednako kao i za zimsko. Dva, tri ili više slojeva ispod jakne su zaista nepotrebna. Sve što vam treba je jedan, kvalitetni, bazni i windstoper ili jakna.

Ukoliko idete na jednodnevno skijanje, nije loše u autu imati odjeću za presvlačenje, jer će biti puno ugodnije putovati u tankoj trenirci, nego u debelom skijaškom odijelu (čije će nogavice, usput budi rečeno, nakon skijanja biti kompletno mokre od snijega).

Rukavice, kapa, šal, kaciga...

Iako je u rukavicama toplo, preporučamo da ih ipak potrpite i ne skidate s ruku. Padovi bez rukavica znaju biti izrazito neugodni!

Šal vam neće trebati, no (opet ponavljamo) vrat svakako zaštitite barem maramom.

Ukoliko skijate s kacigom isprobajte da li ćete u njoj izdržati i na visokim temperaturama. Svjetlije kacige će ovdje svakako biti bolje, jer neće toliko privlačiti sunce. S kapom će vjerojatno biti pretoplo, no nikako nemojte skijati bez ičega na glavi! Šilterica, marama ili neko drugo pokrivalo probajte obavezno nositi, jer situacija s izgorenim tjemenom nije nimalo ugodna, a može pridonijeti i ubrzanom ispadanju kose.

Goggle, naočale

Obavezno i nikako bez njih, pogotovo idete li na glečerska skijanja. Snježno sljepilo teška je bolest, pa je preporučljivo imati goggle i naočale s visokom uv kategorijom, posebno namijenjenom za visoke planine (cat 4 ili 5), pa čak i u uvjetima kad je vani oblačno vrijeme.

Krema za sunčanje

Možda i najbitnija stavka, oko koje se puno ljudi zna preračunati. Naime, teško je natjerati se mazati lice u uvjetima kad je oko vas mećava, magla i oblaci, a sunca ni u tragu. No, vjerujte na riječ, OBAVEZNO kremu na lice i u takvim uvjetima, jer na visokim nadmorskim visinama izgorjeti možete i po takvom vremenu. Najbolje je imati zaštitnu kremu s faktorom barem 50, te se mazati i preko nekoliko puta na dan. Takve kreme se mogu kupiti u ljekarnama i, na žalost, u pravilu koštaju više od 100 kn. Ukoliko zaboravite kupiti kremu kod nas, kupiti je u pravilu možete i na svakom skijalištu, no cijena će tada biti puno viša.

Osim lica (i pogotovo nosa!) namažite sve dijelove koje vire van... recimo uši, vrat, dekolte... Ukoliko se krenete sunčati, pa se skinete u kupaći kostim ili kratke rukave, obavezno tada namažite i preostale dijelove tijela. Sunce na glečerima daleko je opasnije od našeg, morskog sunca.

Zaštita za usta

Kako štitite lice, tako valja zaštititi i usta. Mažite ih češće nego na običnom skijanju, jer su usnice posebno osjetljive na sunce, ali i na dehidraciju.

Tekućina

Skijanje na visokim temperaturama donosi sa sobom i ubrzani gubitak tekućine znojenjem. Zato obavezno uz sebe nosite dovoljno napitaka. Ukoliko nemate izotonični, dobra će biti i obična voda.

Za kraj, ipak nemojte zaboraviti da, unatoč lijepim i toplim skijaškim danima kakva u pravilu očekujemo na (pro)ljetnom skijanju, može se dogoditi i da uletite u pravo zimsko - uz snijeg, mećavu i temperature ispod -10°C. Stoga, unatoč svoj ljetnoj opremi, ipak blizu sebe imajte i barem dio zimske.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 269622
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr