25.09.2010.      

Autori: Željko Mihalić, Elinka Barišić, Goran Vukelić 

Skijaški štapovi

Ako ste mislili da je izbor štapova najlakša stvar pri izboru skijaške opreme djelomično ste bili u pravu. No, postoje neke stvari na koje treba obratiti pažnju, a razvojem tehnologije naoko banalna stvar može postati itekako komplicirana

Iako se odabir štapova za skijanje čini kao prava sitnica u usporedbi s kupnjom primjerice pancerica, i kod ovog dijela opreme stvari se mogu zakomplicirati, a odabir krivih itekako može utjecati na skijaške performanse. 

Za početak napomenimo to da su skijaški  štapovi obavezan dio opreme koji bi trebali koristiti svi skijaši. Izlike tipa "meni ide lakše bez njih" ili "samo mi smetaju" nisu osnovane te vrlo vjerojatno potiču iz puke činjenice da se štapovi u takvim slučajevima ne koriste na pravilan način. Iznimka su vrlo malena djeca kod kojih se prvi skijaški koraci izvode bez štapova, te skijanje na podvarijantama običnih skija kao što su to primjerice ski boards (vrlo kratke skije, obično ispod metra visine). Ukoliko imate problema kod korištenja štapova ili ste se pronašli u gornjim izjavama, svakako potražite pomoć ski učitelja.

Odabir visine štapa

Vjerojatno jedini parametar kod kojeg možete ozbiljnije pogriješiti pri kupnji štapova je njihova duljina, stoga kod odabira treba biti vrlo oprezan. Naravno, kod profesionalnih skijaša postoje iznimke, no za sve rekreativce pravilan postupak odabira je ovakav:

-.--.-Okrenite štap naopako tako da je drška na podu, a vi uhvatite štap odmah ispod krpljice (dio štapa ispod krpljice, koju neki nazivaju i zvjezdica/pahuljica, ionako će biti u snijegu i ne ulazi u efektivnu duljinu štapa). Štap mora na zemlju biti položen okomito, paralelno s nogom i to tako da ruka bude savinuta pod pravim kutom (pod 90 stupnjeva), kao na slici desno. Poslužite se ogledalom u dućanu kako biste provjerili stoji li vam ruka pod dobrim kutom - ako je lagano spuštena štap je prenizak, ako je lagano podignuta štap je previsok. Također bi bilo jako dobro da štapove probate sa navučenim rukavicama kako biste se uvjerili da vam oblik drške paše anatomiji šake i rukavice tako da je stisak na držače čim čvršći i kompaktniji, jer se nerijetko događa da ruka s navučenom rukavicom zna biti i većih dimenzija od samih utora za prste na drški štapa.

Krpljice i višedijelni štapovi

Razlike u tzv. krpljicama također imaju svoje objašnjenje, no ovo nije nešto čime biste se kao rekreativac trebali zamarati. Većina skijaških štapova dolazi s već predugrađenim krpljicama pa zapravo njih ni ne možete birati.  Kako taj element služi spriječavanju propadanja štapa u snijeg prilikom uboda, od tuda i razlika u njihovoj izvedbi. Kod skijanja u vrlo dubokom i prhkom snijegu krpljice su obično puno šire i veće, dok su krpljice manje površine namijenjene tvrđim i uređenim stazama. Na višenamjenskim štapovima koji su primjerice namijenjeni planinarenju i turnom skijanju krpljice se mogu skidati te ovisno o potrebi mijenjati s manjim ili većim. Takvi su štapovi obično napravljeni i iz više dijelova (slika ispod) tako da im se visina može regulirati ovisno o tome hodamo li bez štapova, penjemo se uzbrdo skijama, pomažu li nam pri strmom usponu ili s njima skijamo. Vrlo je bitno napomenuti da takvi štapovi nisu primjereni za alpsko skijanje te, ukoliko se ne bavite alpinističkim ili turnim skijanjem, nemojte ih uzimati u obzir!

-.--.-


Materijali izrade štapova

Skijaški su se štapovi nekad izrađivali od drveta (najčešće bambusovog) i čelika. No, s napretkom tehnologije počela je primjena lakših i na deformacije jednako, ako ne i više otpornih materijala. Prvi je veliki korak načinjen krajem 50-ih godina prošlog stoljeća kada je Ed Scott predstavio štap izrađen od aluminijske legure. Aluminij je bio lakši od dotad korištenog čelika, a zahvaljujući dodacima u leguri pokazao se dovoljno čvrstim u primjeni. Štapovi od aluminijskih legura i danas čine okosnicu ponude svakog proizvođača. Najčešće se izrađuju u promjerima od 18 do 16 mm, a cijenom su vrlo prihvatljivi.

U novije je vrijeme započela izrada skijaških štapova od modernih kompozitnih materijala. U prvom su redu to štapovi od ugljičnih vlakana koji se lako prepoznaju po malom promjeru od prosječnih 14 do 12 mm. Lakši su od uobičajenih aluminijskih, no širu im primjenu koči visoka cijena koja je uvijek povezana s korištenjem modernih materijala. Ugljičnim se vlaknima ponekad dodaju i stakloplastična kako bi se snizila cijena proizvoda ili kevlarova vlakna kako bi se poboljšala osnovna svojstva ugljičnih vlakana. 

Rekreativni skijaši neće primijetiti preveliku razliku između aluminijskih i ugljičnih štapova, osim na blagajni gdje su štapovi od ugljičnih vlakana skuplji dva do tri puta. Napredniji će skijaši pak cijeniti manju težinu ugljičnih štapova kao i činjenicu da su otporniji na deformacije. Naravno, ne potpuno otporni. Također, djeluju kao amortizeri udaraca kod zabijanja štapa u snijeg budući da se lagano savijaju. Kod aluminijskih se štapova udarac prenosi na tijelo skijaša. No, to ponekad može biti i zahvalno jer se aluminijski štap zato može čvršće zabiti u podlogu.

Kako držati štap u ruci

Pravilno stavljanje štapova u ruke također je od iznimne važnosti, a vrlo se često na stazi mogu susresti oni koji to rade na potpuno kriv i neispravan način. Izlike su  i ovdje slične onima s početka priče - "meni je ovako lakše", "čemu se uopće truditi", "tako i onako je svejedno".  Nije svejedno!

Pravilan sistem smišljen je s razlogom te bi ga se svakako trebalo pridržavati, ako ništa drugo onda zbog vlastite sigurnosti i zdravlja, tako da ovdje vrijedi ona "pametni znaju čemu služi pojas". Pri eventualnom padu ozljede će biti puno manje, štapovi se neće razletjeti svuda po stazi potencijalno ugrožavajući ostale skijaše, a olakšat će se i odgurivanje i pridržavanje na štapovima te njihovo skidanje onda kada ne trebaju (primjerice prilikom ulaženja na žičaru). Na slici ispod opisan je način kako pravilno namjestiti klasične štapove sa vezicama:

-.--.-



Alternativni sistemi

U novije doba proizvođači skijaške opreme domišljato su se sjetili kako zamijeniti "dosadne" i staromodne vezice koje, kako se čini, nekima samo kompliciraju život. U ponudi tako danas imamo moderne sisteme od kojih su najpoznatije Lekijeve "trigger" varijante.

Starija verzija uključuje  poseban dodatak koji se montira na skijašku rukavicu te se nastavak "ugura" u rupu u štapu, čineći tako nerazdvojnu cjelinu. Jednostavnim pritiskom na štap, nastavak se izbacuje iz štapa te se tako ruka i štap odvajaju. Najveća mana ovakvog sustava je kada puno svježeg snijega (npr. prilikom pada) uđe u rupu u štapu nakon čega je, dok se rupa ne isprazni što zna biti mukotrpno i frustrirajuće, sistem nemoguće ponovo koristiti.

-.--.--.--.-

Stoga je iz Lekija stigla nova varijanta kod koje se mala i vrlo čvrsta omča zakači na štap, a u ponudi su i rukavice koje omču već imaju ugrađenu unutar samih rukavica kako se na njih ne bi morao montirati taj posebni dodatak.

-.--.--.--.-

Da li je ovakav, moderniji sistem bolji ili ne moglo bi se raspravljati unedogled. Svakako ima svojih prednosti - od brzog skidanja i stavljanja štapova, do toga da je nemoguće ovakve štapove (za razliku od klasičnih) montirati krivo. S druge strane nedostatkom vezica izgubljene su neke, naoko banalne, ali izuzetno korisne stvari - bez vezica štapove ne možete nositi obješene na skije pa su vam obje ruke uvijek zauzete, a ne možete štapove ni odložiti ispred restorana okačene o skije, na vezice se prilikom čekanja u redu lakše osloniti, vezice su korisne na štapovima prilikom učenja skijanja male djece itd. Isto tako, iako je trigger sistem testiran i provjeren, prilikom pada ukoliko se štapovi ne odvoje automatski šanse za ozljedu su puno veće, dok su kod pravilno namještenih vezica štapovi kod pada možda i manji rizik. A svakako zanemariva nije niti cijena koja doseže i 100 Eura za jedan par štapova (dok se klasični mogu pronaći za oko 200-tinjak kuna).

Srećom, kao što smo rekli na početku, jedini parametar kod kojeg možete pogriješiti pri odabiru štapova jest njihova visina. Ostalo su, ukoliko vam financije dozvoljavaju - slatke brige.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 330570
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr