14.10.2004.      

Autor: Marko Vuković www.aozeljeznicar.hr 

Cucki za turno skijanje

Cucki su iznimno važan dio opreme. To je pomagalo koje sprečava proklizavanje skije u nazad kod hodanja uzbrdo. Istovremeno, moguće je kretati se prema naprijed.

Izrađeni su od kratke (danas uglavnom sintetičke) dlake koja ima svojstvo da u jednom smjeru klizi, a u drugom ne (dlaka se zabija u snijeg i stvara trenje). Moderni cucki s jedne strane imaju dlaku, a s druge ljepilo kojim se zalijepe za kliznu površinu skije. Na krajevima imaju patente kojima se zakače na krajeve skija radi boljeg držanja.

Dužina i oblik cucaka moraju odgovarati dužini i obliku vaših skija, inače neće držati. Danas se proizvode ravni cucki za klasične skije, te nekoliko dužina i radijusa cucaka za razne vrste carvig skija. Ako imate jako specifičan oblik skija, cucke možete i iskrojiti od "broj većih". Uglavnom svi proizvođači izrađuju cucke sličnih osobina i ne može se reći koji su bolji a koji lošiji. Na kraju ionako svima upotrebnom oslabe i svojstva i ljepilo. Srećom, oboje se može popraviti nanošenjem novog sloja ljepila, odnosno impregniranjem cucaka voskom. U obližnjim trgovinama možete naletiti na Coltex ili Hagan.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4397981
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr