28.10.2004.      

Autor: Goran RazićUstupio: KEINDL SPORT Reljkovićeva 2, Zagreb, tel: 01 3708 323 

Alpina "Racer" kaciga

Testirali smo još jedan model Alpininih kaciga, "Racer"

Sa žutom, plavom i antracit bojom te veličinama od 48 do 61 cm (opseg) Alpina, sa ovim modelom, izlazi na tržište i ove godine u namjeri da osvoji sto veci dio trzisnog kolaca. Kako smo u općem članku o kacigama naveli, proizvođači su vrlo maštoviti u svojoj ponudi, tako Alpina npr. u svojoj paleti proizvoda ima tri modela namijenjenih za natjecatelje, "Leader", "Sprint" i ovdje testirani "Racer". Jedina razlika među ovim kacigama je u samom dizajnu vanjštine i kvaliteti otisnutog uzorka. Znači materijal, oblik, veličina, tehnologija, sve je potpuno isto osim palete boja, uzorka i naravno... cijene.

Kako navode zastupnici za Hrvatsku, u inozemstvu je vrlo popularan sistem kupnje srednjih i viših modela koji su skuplji i do 50% od osnovnih. No kako u platežnu moć tih kupaca ne želimo ulaziti, spomenut ćemo samo kako zadovoljstvo nošenja crno-bijelih "ciljnih" kvadratića koje na sebi ima "Leader", ili jarko crvene ili kromirane boje, dođe u Hrvatskoj i do 300 kn više od osnovnog modela. U Hrvatskoj pak još uvijek vlada sistem kupnje "low end" proizvoda gdje će kupac za manje novce dobiti "istu" kvalitetu ne osvrčući se pretjerano na dizajn.

No okrenimo se malo prema testiranom modelu. Kaciga je već na prvi pogled glomaznija od ostalih modela i samim time izaziva, u jednu ruku, strahopoštovanje. No moramo priznati da je masa vrlo mala s obzirom na veličinu. Kaciga je rađena prije svega za natjecateljsku populaciju i radi toga nema neke pretjerano dobre konforne osobine poput sistema hlađenja na površini, ali zato sa druge strane ima vrlo aerodinamičan oblik što dokazuje lagana zašiljenost na potiljku. Kaciga ima mogućnost nadogradnje štitnika za bradu što je čini kompletno upotrebljivom za najgora iskušenja natjecateljskog skijanja.

Osim nepostojanja ventilacije (koje još možemo oprostiti), zamjerka koja bi išla na račun ovog modela ticala bi se i poprilično uskog kalupa, tako da oni malo širih glava mogu naići na lagane probleme prilikom stavljanja kacige do tjemena.

Model je opremljen "Run" sistemom koji se pokazao kao odličan u prilagodbi kacige nosiocu. Da samo spomenemo, "Run system" je alpinin proizvod koji radi na zadatku smanjenja (ili povećanja) širine unutarnjeg dijela same kacige. Pomoću rotirajućeg vijka moguće je dotezati metalne šipke koje polako stežu glavu dok ne dobijemo idealnu fiksaciju. Vrlo učinkovito, a da se nije izgubilo na udobnosti!

Sve u svemu, kaciga se pokazala kao solidna, no možda nije najsretnije rješenje za rekreativca kojem će se nakon nekog vremena nošenja činiti malo prenaporna, pogotovo ako udari sunce.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 326450
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr