22.12.2013.      

Autor: Goran Razić 

Odabir skijaških naočala

Skijaške su naočale vrlo važan dio opreme kojem skijaši nerijetko pridaju premalu pozornost. U trenucima lijepog vremena gotovo svake naočale će biti dobre, no kada u računicu uključimo maglu, vjetar, kišu ili pak snijeg - stvari se mijenjaju.

Popularne ‘goggle’ nezaobilazni su komad opreme koji je moguće pronaći za već 100-tinjak kuna, dok će top modeli nerijetko stajati i pokoju tisuću kuna. U čemu se razlikuju top modeli od osnovnih? Kao i kod svega ostalog u pitanju je izbor materijala, otpornost, kvaliteta stakla (plastike) te težina i naposlijetku udobnost nošenja, odnosno prilagodljivost skijašu/borderu. 

Nakon što smo odredili budžet te krenuli u kupnju bitno je obratiti pažnju na namjenu skijaških naočala, jer postoje modeli predviđeni za iznimno svijetle (glečerske) uvjete, dok su paralelno s njima u ponudi i modeli koji će maksimalne rezultate postići u uvjetima lošeg vremena. Ono što ih dijeli je boja stakla, kvaliteta premaza koji sprećava magljenje te stupanj zatamnjenja. Naočale koje su predviđene za uvjete jarkog svijetla najčešće s vanjske strane imaju reflektivni premaz te su istovremeno vrlo tamne uz smeđe ili sive boje stakla, dok naočale namijenjene za lošije vrijeme najčešće nude stakla u boji jantara ili pak u nekoj jarkoj crvenkastoj nijansi.

Druge stvari na koje valja obratiti pažnju su ventilacijski otvori te kvaliteta spužvenih dijelova, jer je upravo ovaj dio vrlo zaslužan za kvalitetu prozračivanja unutarnjeg dijela naočala te regulaciju temperature i vlage. Dobra regulacija znači i nizak stupanj zamagljivanja. 

Osim navedenog postoji mogućnost kupnje i fotosenzibilnih stakala, koja će pokušati riješiti tešku zadaću odgovora na različite vremenske uvjete. U uvjetima jakog sunca stakla će biti tamnija, dok će u uvjetima magle i difuznog svijetla stupanj zatamnjenosti biti niži.  

Proizvođači naočala morali su imati na umu i sve veću popularnost kaciga, tako da gotovo svi modeli imaju vrlo dobru mogućnost regulacije koja omogućava montiranje i na velik broj dostupnih kaciga. No svejedno jedan od najbitnijih savjeta glasi - nikako nemojte zaboraviti ponijeti svoju kacigu u trgovinu prilikom kupnje naočala. Nakon odabira marke, modela, tipa naočala i boje stakala podjednako je bitno odabrati naočale koje će idealno odgovarati obliku vaše kacige. Tek kada su svi uvjeti zadovoljeni te naočale ugodno stoje na licu i nakon 10-15 minuta isprobavanja, možete biti sigurni da je došlo vrijeme posezanja za lisnicom.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 319628
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr