20.10.2004.      

Autor: Elinka BarišićUstupio: KEINDL SPORT, Reljkovićeva 2, Zagreb,
tel: 01 3708 323
 

Alpina Nuts kaciga

Testirali smo Alpininu kacigu namijenjenu prije svega skijašima i borderima u potrazi za sigurnim, udobnim, ali i trendy modelom

Uvjeti u kojima smo imali priliku isprobati jedan od top-modela Alpinine ovogodišnje ponude, bili su zaista savršeni. Temperature koje su se spuštale ispod -10 C, jak vjetar i snježna mećava, bili su pravi test za ovu kacigu.



Prvo što treba primijetiti je da, za razliku od nekih drugih modela, ova kaciga ne djeluje preglomazno i preveliko. Iznutra je obložena spužvastim materijalom, te se vrlo lako skida i stavlja. Na glavi leži udobno, a kopča za učvršćivanje ispod brade podložena je tako da ne žulja.

Štitnici za uši su kod ove kacige nešto dublji nego kod free ride modela, što je u vremenskim uvjetima koji su nas dočekali bilo izuzetno korisno. Pravilno namještena kaciga, s dobro stegnutim svim dijelovima, nije propuštala niti vjetar, niti snijeg, te je cijelo vrijeme u njoj bilo ugodno, toplo i suho. Jedini problem, koji naravno nije do kacige, jer ona ne smije ići preko vratnih kralježaka, je što snijeg zna upasti za vrat. Međutim tome se da doskočiti šalom, kapuljačom ili već nečim ekstremnijim, poput ninja maske, koja se može nositi ispod kacige. Svojom težinom od svega 450g, ova kaciga je dovoljno lagana za cjelodnevno skijanje, bez da osjećamo posljedice njezinog dugotrajnog nošenja.

Podignu li se temperature, te zasja sunce, otvori za ventilaciju mogu se po želji otvarati i zatvarati pomoću regulatora na gornjoj strani kacige. Međutim za vrlo topla, proljetna i ljetna skijanja, vrlo lako moguće da ovi ventilacijski otvori neće biti dovoljni jer, koliko god smo se trudili, nismo osjetili neku bitniju razliku kod njihovog otvaranja i zatvaranja.



Sve Alpinine kacige, pa tako i ova, opremljene su novim sistemom za prilagođavanje veličine kacige, nazvanim Runsystem. "Kotačić" smješten na stražnjoj strani kacige, vrlo je praktičnog okruglog i nazubljenog oblika, te laganim okretanjem u lijevo ili desno otpušta, odnosno steže kacigu. Ovime je postignuto optimalno i brzo prilagođavanje kacige, kako bi ona apsolutno savršeno prijanjala uz glavu. Kotačić je dovoljno velik da ga se može bez problema koristiti bez skidanja rukavica, a opet je dovoljno malen da ne smeta. Vrlo korisna stvar za brzopotezno otpuštanje i stezanje kacige, recimo na žici.

Gogle se na kacigu mogu vrlo jednostavno pričvrstiti uz pomoć plastičnih držača s lijeve i desne strane. Problem kojeg mogu očekivati svi oni koji imaju manje veličine glave (pogotovo cure) je da standardne, velike gogle, neće udobno stajati ispod malih brojeva ove kacige. Savjetujemo vam da svakako prije kupnje gogli isprobate kombinaciju, te se uvjerite da će vam spoj kacige i gogli pristajati.

Kaciga je vrlo atraktivnog i simpatičnog izgleda, što će zasigurno obradovati pripadnice ljepšeg spola. Uz crnu unutrašnjost, vanjski dio može se odabrati u nebesko plavoj varijanti (kakav je i bio testirani model), te u sivoj, bijeloj i crvenoj. Dostupna je u četiri veličine (50-53 do 61-64)

Nuts kaciga zadovoljava uvjete najnovijeg europskog standarda pod oznakom CE EN 1077, koji predviđa jedne od najrigoroznijih uvjeta testiranja kaciga.

Cijenom, iako spada u veći cjenovni rang Alpinine ponude, još uvijek možemo reći da ide u prihvatljivu skupinu od 500 do 1000 kn.

Ukoliko još nemate kacigu i razmišljate o njezinoj nabavki, a osim sigurnosnog aspekta želite zadovoljiti i onaj estetski, svakako preporučamo da bacite pogled na Nuts model.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 329909
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr