15.09.2004.      

Autor: Željko MihalićSlike su preuzete sa web sitea www.alpina-eyewear.de 

Alpina Quatroflex

Izmišljotina prodavača ili puka činjenica? Želite li skupo platiti naočale i uvjeriti se kako ne valjaju? Nema potrebe. Neke od modela smo za vas testirali i donosimo vam dojmove.

Čest je problem skijaša povezan sa magljenjem skijaških naočala. Istina, takve će nevolje iskusiti uglavnom oni koji se i dosta znoje, ali se ponekad dosadno magljenje stakala pojavljuje i na licima onih koji nemaju problema sa znojenjem, jer nastaje zbog nagle kondenzacije vrućeg zraka kojeg zagrijava toplina lica u kontaktu sa hladnim vanjskim zrakom. Ako još tada i skinemo naočale sa lica, a što je vrlo često neizbježno, kondenzirani sloj će se nerijetko i zalediti tvoreći tanki film leda sa unutarnje strane naočala kojeg ćemo se teško riješiti.

Alpina je prošle godine predstavila seriju svojih naočala u kojima je perjanica ponude bila serija sa quattroflex standardom. Vjerojatno ste ih zapamtili po visokim cijenama u trgovinama u nedoumici vrteći glavom i pitajući se vrijedi li jedna takva naizgled banalna stvar iznosa koji su nerijetko prelazili i 700 kn. Naravno da je bilo i jeftinijih modela, no pod drugim imenom; singleflex i doubleflex i varioflex. Prva i osnovna razlika između tih serija je u količini slojeva prednjeg stakla (odn. da budem precizniji, plastike). Dok modeli sa quattroflex sistemom imaju 4 sloja, ovi jeftiniji imaju tek jedan (singleflex) ili dva (doubleflex - slika lijevo).

Za sve je modele karakteristično da imaju 100 % UV zaštitu, pokrivajući i čak dio vidljivog spektra eliminirajući i dio ljubičastog zračenja od 400 nm. Osim toga postoji i niz premaza preko tih plastika, quattroflex ih ima 4 (slika desno), dok singleflex samo jedan. Osim toga Singleflex nema thermoblock izolacijske standarde koji dodatno poboljšavaju izolacijska svojstva i sprečavaju magljenje. Varioflex i quattroflex modeli imaju i dodatne benefite u vidu svojevrsnih pojačivača kontrasta, sprečavanjima odsjaja i polarizacijom. Osim toga, quatroflex se može pohvaliti i dijamantnim premazom, koji plastiku dodatno štiti od ogrebotina.

Unutar samih serija, postoji niz raznih modela i varijanti ali su u pravilu razlike samo u boji stakala, koja se ne mogu mijenjati. Ono što je veoma zanimljivo je da struktura samog stakle u kombinaciji za polarizacijskim svojstvima omogućavaju da za sunčanijih dana bez problema otkrivate ledene plohe koje bi vam se mogle naći na putu. Mišljenja da je to samo marketinški trik, posebnu smo pažnju usmjerili ka ispitivanju spomenutog svojstva i uvjerili se, kao spomenuto stvarno i djeluje, no djeluje tim bolje čim ima više direktnog sunčevog svjetla. Na difuznom svjetlu i pri oblačnom vremenu efekt nije toliko očit.

Super venting sistem u kombinaciji sa quattroflex modelima djeluje fantastično. Istina velika stakla i relativno poveći otvori za strujanje zraka sa strane ponekad ostavljaju dosta propuha, ali je cijeli sustav iznimno otporan na zamagljivanje, s kojim čak niti vaš autor (koji se intenzivno znoji op.a.) nije imao problema, pa niti u kombinaciji sa kacigom koja djelomično blokira čeoni ventilacijski otvor. Na žalost, svoje oduševljenje ne možemo pripisati singleflex modelima koji su se pokazali iznimno lošim, konstantno su se maglile, a prema mom skromnom mišljenju i površina stakla im je premala.

U svakom slučaju, općenito je mišljenje da skuplji modeli vrijede svake kune, pogotovo ako imate učestalih problema sa znojenjem. Ako se pridržavate uputa da naočale stavljate na lice dok ste još u toplijem prostoru, da stakla brišete samo za to predviđenom tkaninom, mogli biste riješiti jedan problem naq dulje vrijeme. Dok se za singleflex naočale osobno ne bih odlučio nikad jer su nešto skuplje od konkurencije, a ništa bolje, ako čak ne i lošije.

Više informacija na:
http://www.alpina-eyewear.de/

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 320013
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr