01.02.2005.      

Autor: Željko Mihalić 

Swans pola-tri goggle

Proizvođač koji kod nas do sada nije bio niti marketinški eksponiran niti dovoljno zastupljen ipak se pomalo probija na tržište. Bez obzira na pomalo čudan prizvuk koji ovaj model može imati u duhu hrvatskog jezika.

Iako ćete te gogle rijetko vidjeti ne nekoj od natjecateljskih glava, to apsolutno nije razlog da ne razmislite o ovom artiklu kao vrijednoj kupnji.

Sve gogle dolaze u nekoliko dizajnerskih oblika i sa nekoliko varijanti stakala (vizira). Iako je građa dosta bitna, ipak bismo prioritet dali staklima, odn, viziru. Pola-tri (trostruka polarizacija) modeli su vrh ponude ovog japanskog proizvođača. Na prvi pogled naočale djeluju veoma robusno i kvalitetno. Plastika je savitljiva, ventilacijski su kanali provedeni skroz uzduž bridova naočala, koje su i malo odmaknute od čela, sa zadebljanjima, kako bi ventilacija maksimalno funkcionirala i kad se naočale naslanjanju na kacigu. Ventilacija im nažalost i nije savršena. Naime, za skijaše ili boardere koji se jače znoje, ovo ne bi trebao biti prvi izbor, jer se pri jačem zagrijavanju naočale brzo zamagle. No, zahvaljujući dobroj ventilaciji slijedi i brzo odmagljivanje. Bez obzira na to, znojnijim će snjegoljupcima magljenje biti problem.

Adut ove serije su polarizirana stakla koja su uistinu vrhunski izvedena što se tiče polarizacije. Odlična po sunčanom vremenu po kojem će se pred vama vrlo jasno uočavati ledene, odn. glatke plohe. Također vizir testiranog modela sa crvenkastim staklima, izvanredno kompenzira plavkastu svjetlost za oblačnih dana (u fotografiji se ta pojava često naziva Blue cast) pa maskimalno eliminira gubitak treće dimenzije i reljefa u uvjetima takve slabije difuzne rasvjete. mali je problem otpornost te plastike na viziru. Naime, iako će vas proizvođač upozoriti da ne brišete gogle ničim osim originalnom krpicom koju dobijete u paketu sa naočalama, već nakon prvog brisanja ustanovili smo da je krpa izgleda pregruba i na samoj plastici je ostavila nekoliko ozbiljnih ogrebotina, koje nismo očekivali ne dva dana starim naočalama, koje nisu prošle kroz šumu ili neku prvu crtu bojišnice.

Na naočalama hvalimo kopču sa stražnje strane tako da ih je relativno lagano fiksirati na kacigu.

No, ne možemo a ne usporediti gogle sa Alpina Quattroflex modelima, posebice jer im je cijena sllična, a i deklarirana kvaliteta (UV zaštita, polarizacija....). S obzirom na to da smo imali priliku probati i jedne i druge modele, čini nam se da je Alpina, iako dizajnerski nešto neatraktivnija ipak znatno bolje rješenje za uloženi novac, posebice kad pričamo o magljenju i ventilaciji. No sa druge strane, čini se da se u Alpina gogglama nešto jače osjeti vjetar, pa će oni čije su oči osjetljivije na propuh, a ne znoje se mnogo, možda ipak kupiti Swans.

Ukupan je dojam da su goggle vrlo dobre, iako im cijena u sezoni (koja je iznosila cca 600 kn) pogotovo kad se uzme u obzir da su model 03/04 definitivno ne ide u prilog.

swans website

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 258847
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr