SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

03.05.2005.      

Autor: Goran VukelićPhoto: Arhiva Skijanje.hr www.platak.com 

Revitalizacija goranskih skijališta, pripreme za utrke Svjetskog kupa, kandidatura za zimsku Univerzijadu 2011.g., sigurnost na stazi... teme su kojih smo se dotakli u razgovoru sa g. Milanom Tumarom, počasnim predsjednikom Hrvatskog skijaškog saveza.

Dugogodišnji sportski i skijaški djelatnik, urednik Skijaške revije Ski kluba "Rijeka", veliki ljubitelj i poznavaoc povijesti snježnih sportova, g. Milan Tumara, počasni predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza, i dalje neumorno radi na ostvarivanju svoje ideje – dovođenju zimske Univerzijade u Gorski kotar 2011.g. Spiritus movens primorsko-goranskog i hrvatskog skijanja idejni je tvorac nekoliko planova za oživljavanje goranskih skijališta. Svjedoci smo da su se neki od planova već počeli polako i ostvarivati i, ukoliko se sve nastavi kao što je zamišljeno, Hrvatska bi u njedrima svoje Švice mogla dobiti malu, ali respektabilnu skijašku oazu.

G. Tumara, svojedobno ste spominjali "Plan 3x3" kojim se pomalo zamrlim hrvatskim skijalištima trebao udahnuti novi život. Koliko se odmaklo sa tim planom i koliko ste Vi zadovoljni s dinamikom razvoja?

Možda prvo da pojasnimo čitateljima portala Skijanje.hr u čemu se sastoji "Plan 3x3"... Naime, prema tom planu trebalo bi u Hrvatskoj dograditi i osuvremeniti tri već postojeća skijaška centra (Sljeme, Bjelolasicu i Platak) na način da svaki od njih bude spreman udomiti natjecanje ranga Svjetskog kupa. Zatim, trebalo bi reanimirati tri nekadašnja značajna skijališta (Rudnik – Tršće, Petehovac i Čelimbaša) koji bi bili spremni prihvatiti natjecanje ranga Europskog kupa. Posljednje, valjalo bi otvoriti tri nova skijališta (Bijela kosa, Sveti Ilija – Biokovo i Sjeverni Velebit) sa kapacitetima ovisno o potrebama tržišta.
Što se tiče dinamike ostvarivanja plana, mogu reći da relativno ide. Sljeme je gotovo u potpunosti riješeno i sad su sve snage uprte na Platak. Relativno se dobro gura i u Mrkoplju – izgrađen je Centar za biatlonce, održano je čak i Balkansko prvenstvo. Dosta se ozbiljno radi i na Bijeloj kosi kod Vrbovskog, bit će to jedna divna staza sa 400 m visinske razlike i sa sjevernom ekspozicijom tako da će snijeg biti jako zaštićen. Pomaci su evidentni i u Tršću. Međutim, još uvijek je to presporo, trebalo bi malo brže ići, no – ide, ide...


Koje su glavne prepreke bržem razvoju – financije, kadar...?

Pa i jedno i drugo i treće... Naime, na Sljemenu se pokazalo da ukoliko se ima jedan dobar program onda ni financije nisu uvijek u pitanju. Ja sam i ovdje doveo nekoliko firmi, jednu čak iz Njemačke, koja ulaže 500 milijuna EUR u ski centar Kopaonik. Rekli su mi da novac nije problem ukoliko se ima jasan program, jedna fisibility studija po kojoj se može raditi. Sada smo u fazi pregovora sa Platkom, održan je nedavno i sastanak koncesionara žičara i predstavnika Hrvatskog skijaškog saveza. Intencija je obnoviti Jadranski slalom, nekada vrlo ugledno međunarodno natjecanje koje je znalo okupiti sudionike čak 17 zemalja.


U sklopu priprema za Jadranski slalom trebalo bi urediti i jednu novu stazu na Platku, uz Radeševo I trebalo bi niknuti i Radeševo II?

Točno, svrha cijelog projekta je ne samo da se održi natjecanje nego da se i izgradi poligon za treninge, budući da Radeševo I sada teško može samostalno funkcionirati. U slučaju održavanja tekme ili treninga sada se sve drugo mora staviti ad acta, praktički se jedina "prava" staza na Platku tada zatvara za rekreativce. To jednostavno nije održivo za koncesionara žičara, g. D. Mladenovića.
Dakle, dva su razloga za gradnju poligona Radeševo II: prvi, da se jedan dio treninga riječkih skijaša koji se sada obavlja u inozemstvu premjesti na Platak; i drugi, da se njemu održavaju natjecanja kako bi Radeševo I ostalo u funkciji masovnosti, rekreacije i turizma.


Kakva su stajališta zainteresiranih za taj projekt – koncesionara, Grada, Županije...?

Pa, mogu reći da su "zagrizli". Troškovi bi okvirno iznosili oko 4 milijuna kuna, što bi se, eventualno, u jednakim proporcijama raspodijelilo na Grad Rijeku, Primorsko-goransku županiju, Općinu Čavle i na koncesionara. Mi smo željni organizirati Jadranski slalom već sljedeće godine, podnijeta je i službena kandidatura koju je Alpski odbor Hrvatskog skijaškog saveza i prihvatio. Datum održavanja bio bi 2. travnja 2006.g.

 

 

 

 

Sljedeći članak »

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

    Prikazano 0 od 0 komentara

    Sve komentare pogledajte na forumu

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 281525
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr