SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

15.03.2010.      

Autori: Elinka Barišić, Tomislav Muhvić

Napomena: Cijene su važeće za sezonu 2009/2010.

 

Rudnik - Tršće

Rudnik u goranskom mjestu Tršće jedno je od manjih i malo poznatih skijališta Hrvatske no s odličnim predispozicijama koje ga svrstavaju u jedno od boljih vikend odredišta u Hrvatskoj.

Rudnik - Tršće
Službene stranice: link
Web-cam: -
udaljenost od Rijeke 80 km
udaljenost od Zagreba 160 km
 

Skijaški centar Rudnik smješten je na odličnoj poziciji što se prirodnih sniježnih padalina tiče, no cestovno je pomalo izoliran. Iako nije problem pronaći Rudnik, vremenski zbog sporijih cesta do njega treba dosta. Potrebno je na autocesti Rijeka-Zagreb izaći na čvoru Delnice te od tamo nastaviti lokalnom cestom prema Delnicama. Ubrzo je križanje na kojemu treba skrenti lijevo cestom prema Gerovu kojom se nakon 40-tak kilometara dolazi u Tršće. U centru mjesta postoji dobra oznaka za skretanje prema skijalištu do kojeg preostaje jos samo 1km. Ceste, iako nisu brze, dobro su održavane i redovito se čiste. Od Rijeke tako do Rudnika treba nešto više od sat vremena vožnje (udaljenost 80 km), a od Zagreba oko 160 km ili 2 sata vožnje.

Auto je moguće ostaviti na samom dnu staze na parkiralištu za 50-ak automobila uz koje se nalazi i ugostiteljski objekt te ishodište vučnice. Ovdje se ujedno kupuju i karte čija je cijena 80 kn za cijeli dan, odnosno 60 kn za popodnevnu kartu. Dječje karte su 50 kn, odnosno 40 kn.

-.--.-

Skijalište Rudnik se nalazi na sjevernim obroncima istoimenog brda na visini od 1052 m, a za transport su zaduženi jedan tanjurić dug 567m, te bebi lift/konop. Treba svakako skrenuti pažnju na to da je staza, kao i lift, nešto strmija, pa bi početnicima ovo skijalište moglo biti preteško. Sama staza duga je oko 800 metara, dovoljno je široka te se odlično uređuje. Iako je podloga isključivo od prirodnog snijega hupserima na kraju dana nije bilo ni traga.

-.--.-

Staza je na svojem vrhu nešto strmija, pa je sa tanjurića moguće izači i prije samog vrha, te tako izbjeći početnu strminu. Drugi je dio nešto položeniji, no još uvijek dovoljno strm kako bi staza bila prava crvena te odlična i za održavanje utrka. Pred sam kraj staza se razdvaja na dio koji ide na bebi lift te dio koji se vraća do Brvnare, ugostiteljskog objekta te početka tanjurića, a veliki dio je i osvjetljen pa je ovdje moguće i noćno skijanje. Svakako valja napomenuti da je "bebi lift" naziv ovdje upotrebljen samo radi opisa žičare/konopa te da staza po kojoj konop vuče nije nimalo "bebi". Iako je nešto blaža, još uvijek je dosta strma te nije najbolji izbor za prve skijaške korake. Konop je u vlasništvu lokalnog ski kluba i zapravo služi kako bi se za treninge rasteretila glavna vučnica koje je usko grlo ovog skijališta. Iako nije spora, malog je kapaciteta, pa se na ulazu zna stvoriti red. No zato, bez obzira na broj ljudi, barem na stazi nije gužva.

Kako to stvari u Hrvatskoj na žalost bivaju, drugu stazu koja se počela čistiti i pripremati, a koja bi bila još dulja, stopirali su imovinsko-pravni odnosi. Šteta, jer bi dvije crvene staze ovom skijalištu dovele još više skijaša i gostiju koji na ovo skijalište osim lokalnog stanovništva, zanimljivo, najviše dolaze iz obližnje Slovenije, ali i Istre.

-.--.-

Već spomenuta Brvnara, ugostiteljski objekt u vlasništvu Šumarije (kao i skijalište, op.a.), mjesto je gdje se po vrlo povoljnim cijenama može okrijepiti, a cijene sokova i jela jeftinije su nego na drugim skijalištima (primjerice, gazirani sok je 9 kn, što je cijena koja se vrlo rijetko može susresti). Većina stolova smještena je u unutarnjem prostoru, dok kao terasa služi tek jedan stol. U prizemlju objekta su i sanitarni čvorovi, tako da je sve vrlo blizu i pri ruci što će zasigurno puno značiti roditeljima s djecom. Za one koji bi željeli ovdje provesti više dana, postoji niz privatnih apartmana u samom mjestu, a osim alpskog skijanja u Tršću postoje i uređene staze za nordijsko skijanje.

Iako je Rudnik mali ski centar, veličinom sličan kao ostali centri Gorskog Kotara, ono što kod ovog skijališta svakako veseli je odlična strma i vrlo dobro uređena staza - nešto što se u Hrvatskoj rijetko sreće, ali i odlične predispozicije za buduća ulaganja i širenje kapaciteta. Za sustav umjetnog zasnježenja postoje vrlo dobri prirodni uvjeti, uz samo skijalište predviđena je i izgradnja manjeg hotela, a postoji mogućnost širenja staza te stavljanje u pogon i dodatnih žičara. Naravno, ukoliko se za sve navedeno pronađe zainteresiranih ulagača. Također je u planu i probijanje pristupne ceste koja bi išla kraćim putem te bi se do skijališta moglo brže. Volja postoji, a djelatnici Šumarije te lokalni ski klub trenutno sve održavaju uglavnom entuzijazmom. Sudeći po viđenom - rade odličan posao, čemu svjedoči i pun parking vikendom.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 11. travnja 2014.   08:36h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    "
    Lei, a bili bilo blize nekako iz Istre ili preko Slovenije? "

    (Član Ursus)

    Ne bi, bas je prometno jako izoliran taj dio i koliko vidim jedina normalna cesta koja stize do tamo je ova iz smjera Delnica. Kad bi ta cesta bila sira i brza, doslo bi se brze.
  • Objavljeno: 10. travnja 2014.   13:55h

    Član od:
    14.06.2006.

    Mjesto:
    Kanada, Kelowna

    Getting there has to be half the fun of skiing there! ;)

    Lei, a bili bilo blize nekako iz Istre ili preko Slovenije?
  • Objavljeno: 24. veljače 2014.   11:13h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    jedino je strasno dislocirano i treba puno voznje po ne bas ok cesti da se stigne do tamo
  • Objavljeno: 24. veljače 2014.   10:53h

    Član od:
    18.10.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    " Interesantno! Treba i tam ici i malo odskijati... "
    (Član Ursus)

    i bila je dobra skijača dok je trajalo
  • Objavljeno: 24. veljače 2014.   00:51h

    Član od:
    14.06.2006.

    Mjesto:
    Kanada, Kelowna

    Interesantno! Treba i tam ici i malo odskijati...

Prikazano 5 od 5 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 128880
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr