Skijanje.hr

SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

13.06.2004.      

Autori: Elinka Barišić, Goran Vukelić

Foto: Arhiva Skijanje.hr

 

Platak

Platak je malo, obiteljsko skijalište u neposrednoj blizini Rijeke s brojnim mogućnostima za rekreaciju, kako zimi tako i ljeti. Vjerojatno je jedino skijalište u našoj blizini gdje s vrha sedežnice (1.363 m) možete uživati u pogledu na more!

Web

Live webcam

Doći autom na Platak relativno je jednostavno i brzo (oko pola sata vožnje od Rijeke). S autoceste Rijeka-Zagreb treba izaći na čvoru kraj auto-motodroma "Grobnik" te se zaputiti starom cestom prema Zagrebu.

Skretanje na cestu za Platak (lijevo, ukoliko se ide iz smjera Rijeke) je vrlo dobro obilježeno te od tamo, brdskom cestom, ima 8 km vožnje. U zimskim uvjetima vožnje ova cesta se pretvara u jednosmjernu te se promet odvija naizmjence. Tabele s vremenskim rasporedom "smjerova" smještene su na glavnom raskrižju i na izlazu s parkirališta na Platku (na slici desno). Ljeti ovog ograničenje nema, no ipak preporučamo opreznu vožnju jer je cesta uska, a zadnjih nekoliko sezona ovog ograničenja nema ni zimi. Parkiralište je uređeno (izravnato, ali zemljano) i prostrano, no vikendima se znaju stvoriti poprilične gužve.

Izgrađen je sredinom prošlog stoljeća, a nakon izgradnje dvosjedežnice "Radeševo" (1979.) Platak je postao vrlo popularan. Upravo na njemu su odgojeni skoro svi riječki skijaši. Na žalost, nakon "zlatnih" osamdesetih godina, kada je skijaška sezona na Platku trajala gotovo čitavu zimu, a snijega je bilo preko 2 metra, devedesetih je lagano posustao. Što zbog nedostatka snijega, što zbog zastarjele opreme i neulaganja u infrastrukturu. Srećom, zadnjih nekoliko godina stvari se mijenjaju na bolje. Uložen je novac u pogon za umjetno zasnježivanje, kupljene su nove ralice, žičare se renoviraju, staze su dobile "face-lifting", parkiralište je uređeno i prošireno, a ugostiteljski objekti su u potpunosti preuređeni. Osim ovoga od nedavno je u ponudi i noćno skijanje. No na žalost veliki broj žičara koje su nekada prevozile skijaše danas više ne postoje, a staze stoje zarasle i zapuštene.
Platak, kao relativno malo skijalište sa 10km (nerealno) deklariranih staza, nema puno za ponuditi skijašima koji su navikli na velika, strana skijališta. Jedna dvosjedežnica, Radeševo, s jednom crvenom (1km, br. 4 na slici gore) i jednom plavom, "turističkom" stazom (3km, br. 6 na slici gore), te tri ski lifta sa kratkim plavo-crvenim stazama (od čega rade uglavnom samo "Pribeniš 1" (br. 1) i eventualno "Tešnja" (br. 7)), te jedan "bebi-lift" (br. 2).

Staze, na žalost, međusobno nisu povezane, tako da ukoliko sa "Radeševa" želite preći na "Pribeniš" i nazad, morat ćete jedan dio prepješačiti. Za ljubitelje netaknutog snijega s desne strane Radeševa postoji staza, Radeševo 2, koja se nekad koristila za natjecanja i koja, na žalost, nije građevinski uređena pa strojevi ne mogu po njoj proći (br. 5). Ukoliko napada dovoljno snijega, moguće se skijati i direktno ispod dvosjedežnice.

Osim skijanja, Platak nudi i druge oblike zimskih radosti. U dolini Pribeniša napravljena je staza dužine oko 1km za motorne sanjke. Osim sanjki (motornih i onih običnih), na Platku je moguće iznajmiti i kompletnu skijašku opremu. Za sve željne sanjkanja, nekadašnja staza koja više nije u pogonu, pretvorena je u sanjkalište (br. 8), a u sezoni 05/06 na stazi Pribeniš izgrađen je i mali snow-park.

Ugostiteljska ponuda uključuje dva planinarska doma, manji "Sušak", te veći i popularniji "Platak". Smještajni kapacitet dostatan je za 90 osoba u velikom domu i tijekom zime vrlo je popularan među osnovnoškolcima koji organizirano zimuju na Platku.

Osim zimi, Platak je vrlo popularan i ljeti, kao ishodište brojnih zaljubljenika u planine. Na samo nekoliko sati hoda uređenim i obilježenim planinarskim stazama, nalaze se vrhovi Snježnik i Risnjak, s prekrasnim vidikovcima. Makadamske ceste po Platku odlične su za brdski biciklizam ili laganu šetnju prirodom, a domovi su otvoreni cijele godine.

Novosti u sezoni 2004/05:

 • Novo na Platku ove godine
 • Platak objavio nove cijene

  Novosti u sezoni 2005/06:
 • Platak spreman za novu sezonu
 • Na Platku od ove godine i snow-park
 • Riječki mališani besplatno na Platak
 • Platak postavio Webcam!


  Novosti u sezoni 2006/07:
 • Županija odobrila milijun kuna za razvoj Platka
 • Interview: Dalibor Mladenović, Platak
 • Webcam na Platku ponovo u pogonu

  Novosti u sezoni 2009/10:
   
 • Platak u "novom" ruhu, s inspektorima za vratom
 • Radeševo 2 u pogonu već od ove sezone! 
 • PG županija kreće u uređenje Platka
 • KOMENTARI

  Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

  login:

  lozinka:

  Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 06. siječnja 2012.   19:12h

   Član od:
   16.08.2004.

   Mjesto:
   Hrvatska, Rijeka

  • Objavljeno: 06. siječnja 2012.   17:12h

   Član od:
   06.01.2012.

   Mjesto:
   Hrvatska, Rovinj

   Jel mi moze netko dati malo vise informacija o smjestaju?
   Znaci ima 2 planinarska doma "Platak" i "Sušak".A kolike su cijene?I koliko ljudi moze u 1 sobu?I kako rezervirati?

  Prikazano 2 od 2 komentara

  Sve komentare pogledajte na forumu

  © Skijanje.hr 2003-2015.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 69956883
  Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
  Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

  ISSN 1845-5891

  Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
  Medovićeva 19, Rijeka
  e-mail: info@skijanje.hr

  Marketing:
    marketing@skijanje.hr