Skijanje.hr

SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

16.02.2015.      

Autori: Elinka Barišić, Goran Vukelić 

Platak

Platak je malo, obiteljsko skijalište u neposrednoj blizini Rijeke s brojnim mogućnostima za rekreaciju, kako zimi tako i ljeti. Vjerojatno je jedino skijalište u našoj blizini gdje s vrha sjedežnice (1.361 m) možete uživati u pogledu na more!

Web

Live webcam

Doći autom na Platak relativno je jednostavno i brzo (oko pola sata vožnje od Rijeke). S autoceste Rijeka-Zagreb treba izaći na čvoru kraj auto-motodroma "Grobnik" te se zaputiti starom cestom prema Zagrebu. Skretanje na cestu za Platak (lijevo, ukoliko se ide iz smjera Rijeke) je vrlo dobro obilježeno te od tamo, brdskom cestom, ima 9,5 km vožnje. Preporučamo oprezniju vožnju jer je cesta na dijelovima uska. Parkiralište je uređeno, asfaltirano i prostrano, no vikendima se znaju stvoriti poprilične gužve.

Izgrađen sredinom prošlog stoljeća, a nakon postavljanja dvosjedežnice "Radeševo" (1979.) Platak je postao vrlo popularan. Upravo na njemu su odgojeni skoro svi riječki skijaši. Na žalost, nakon "zlatnih" osamdesetih godina, kada je skijaška sezona na Platku trajala gotovo čitavu zimu, a snijega je bilo preko 2 metra, devedesetih godina prošlog stoljeća je lagano posustao. Što zbog nedostatka snijega, što zbog zastarjele opreme i neulaganja u infrastrukturu. Srećom, zadnjih nekoliko godina stvari se mijenjaju na bolje. Primorsko-goranska županija je preuzela upravljanje skijalištem te je uložila novac u obnovu skijaških žičara i staza, asfaltiranje parkirališta te razvijanje Platka kao cjelogodišnje sportsko-turističke destinacije.

Goran Vukelić-.--.-

Platak, kao relativno malo skijalište sa 10 km deklariranih staza, nema puno za ponuditi skijašima koji su navikli na velika, strana skijališta. Jedna dvosjedežnica, Radeševo, s dvije crvene (po cca 800 m) i jednom plavom, "turističkom" stazom (3km), te tri ski lifta sa kratkim plavo-crvenim stazama (od čega rade uglavnom samo Pribeniš 1 i eventualno Tešnje, te jedan bebi-lift.

Staze, na žalost, međusobno nisu povezane, tako da ukoliko sa "Radeševa" želite preći na "Pribeniš" i nazad, morat ćete jedan dio prepješačiti. Za ljubitelje prirodnog snijega s desne strane žičare Radeševo postoji staza Radeševo 2 koja je odnedavno uređena, ali nema sustav za umjetno zasnježivanje pa je otvorena samo kad ima prirodnog snijega. Ukoliko napada dovoljno snijega, moguće se skijati i direktno ispod dvosjedežnice. Osim toga, moguće je i noćno skijanje utorkom i petkom.

Goran Vukelić-.--.-

Osim skijanja, Platak nudi i druge oblike zimskih radosti. U dolini Pribeniša napravljena je staza dužine oko 1km za motorne sanjke. Osim sanjki (motornih i onih običnih), na Platku je moguće iznajmiti i kompletnu skijašku opremu. Za sve željne sanjkanja, nekadašnja staza koja više nije u pogonu, pretvorena je u sanjkalište, a u sezoni 05/06 na stazi Pribeniš izgrađen je i mali snow-park. U dnu Radeševa nalazi se pokretna traka za početnike na skijama.

Ugostiteljska ponuda uključuje dva planinarska doma, manji "Sušak", te veći i popularniji "Platak". Smještajni kapacitet dostatan je za 90 osoba u velikom domu i tijekom zime vrlo je popularan među osnovnoškolcima koji organizirano zimuju na Platku. U podnožju Radeševa nalazi se i caffe-bar s osnovnom ponudom pića i sendviča.

Goran Vukelić-.--.-

Osim zimi, Platak je vrlo popularan i ljeti, kao ishodište brojnih zaljubljenika u planine. Na samo nekoliko sati hoda uređenim i obilježenim planinarskim stazama, nalaze se vrhovi Snježnik i Risnjak, s prekrasnim vidikovcima. Makadamske ceste po Platku odlične su za brdski biciklizam ili laganu šetnju prirodom, a domovi su otvoreni cijele godine.

Novosti u sezoni 2004/05:

 • Novo na Platku ove godine
 • Platak objavio nove cijene

  Novosti u sezoni 2005/06:
 • Platak spreman za novu sezonu
 • Na Platku od ove godine i snow-park
 • Riječki mališani besplatno na Platak
 • Platak postavio Webcam!


  Novosti u sezoni 2006/07:
 • Županija odobrila milijun kuna za razvoj Platka
 • Interview: Dalibor Mladenović, Platak
 • Webcam na Platku ponovo u pogonu

  Novosti u sezoni 2009/10:
   
 • Platak u "novom" ruhu, s inspektorima za vratom
 • Radeševo 2 u pogonu već od ove sezone! 
 • PG županija kreće u uređenje Platka
 • KOMENTARI

  Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

  login:

  lozinka:

  Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 06. siječnja 2012.   19:12h

   Član od:
   16.08.2004.

   Mjesto:
   Hrvatska, Rijeka

  • Objavljeno: 06. siječnja 2012.   17:12h

   Član od:
   06.01.2012.

   Mjesto:
   Hrvatska, Rovinj

   Jel mi moze netko dati malo vise informacija o smjestaju?
   Znaci ima 2 planinarska doma "Platak" i "Sušak".A kolike su cijene?I koliko ljudi moze u 1 sobu?I kako rezervirati?

  Prikazano 2 od 2 komentara

  Sve komentare pogledajte na forumu

  © Skijanje.hr 2003-2016.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 78497243
  Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
  Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

  ISSN 1845-5891

  Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
  Medovićeva 19, Rijeka
  e-mail: info@skijanje.hr

  Marketing:
    marketing@skijanje.hr