SKIJALIŠTA

»

ŠVICARSKA

15.06.2010.      

Autor: Ante Pašalić 

Andermatt

Zašto niste čuli za ovo švicarsko skijalište već prije? Odgovori su u nastavku, a nakon čitanja teksta mogli biste poželjeti otkriti nešto novo

Andermatt
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 670 km
udaljenost od Zagreba 810 km

Andermatt nema najveći vrh u Alpama, nema najveće i najmodernije ski liftove, a nema niti ludi noćni život. Zašto bi uopće netko pomislio otići tamo? Razloga za to sasvim sigurno još uvijek ima dovoljno.

Andermatt zasigurno nije baš za svakog ski ili snowboard zanesenjaka. Odlika ovog skijališta leži u odličnoj kvaliteti snijega, koji je možda i ponajbolji u Europi. Zbog sjeverne orijentacije skijališta staze su vrlo dobro zaštićene od sunca, a novo napadali snijeg ostaje i po nekoliko dana svjež i kompaktan.

Andermatt je maleni gradić s 1.312 duša, a nalazi se 67 km jugoistočno od Luzerna, odnosno 140 km od Züricha, na 1.444 metara nadmorske visine, u duguljastoj Ursern dolini koja je dio Adula Alpa. Izoliranost je prisutna u svakom smislu te riječi. Andermatt se nalazi na sjecištu najvećih europskih planinskih lanaca, točnije njih četiri: St. Gotthard, Grimsel, Susten i Oberalp masiva, s godišnjim prosjekom snježnih padalina koji iznosi oko 13 metara. Andermatt je raskrižje kroz koje prolazite bilo da putujete na sjever prema Luzernu/Zürichu, jugu prema Milanu i Italiji ili zapadno prema Valais pokrajni, odnosno istočno prema Graubünden pokrajni.

-.--.-Iz smjera Hrvatske najlakše je doći putem Milano, Como (ITA), Lugano, Laax, Disentis (SUI) te naposljetku Andermatt. Ili Milano, Chiasso pa na Gotthard pass. Sam dolazak do Andermatta uključuje i prolazak nekoliko tunela, vlakova te vijugavih strmih lokalnih cesta, koje nisu niti blizu kategorije jeftinog. Cijene dolaska variraju, ovisno o ruti, ali za tunele budite spremni izdvojiti i do 400kn. Mjesto nije prvenstveno orijentirano skijalištu, već je svojevrstan županijski centar, sa svim pripadajućim službama i administracijom. Gradić je uređen u autohtonom švicarskom stilu, s prekrasnim drvenim kućama, restoranima, dućanima i službenim objektima i sukladno tome sve je alpski dekorirano u idiličnoj atmosferi kakvu i maštate.

Noćni život nije ništa posebno, no to ne znači da ga nema. Tako odličnu zabavu s freeride entuzijastima iz cijelog svijeta možete potražiti u Spycher pubu ili Gotthard baru. Svi ugostiteljski objekti rade do 23h osim prethodno navedenih, koji rade do ponoći. Noćni život i nije toliko važna stavka u Andermattu, jer jedina istinska preokupacija i cilj boravka jest skijanje i bordanje.

-.--.-Posebna zanimljivost ovoga kraja je velika vojna baza švicarske vojske. Andermatt je nekoć bio ključ švicarske obrambene strategije, naravno za vrijeme hladnog rata. Upravo su iz tog razloga Švicarci prokopali bezbroj tunela i podzemnih bunkera u svim planinama oko Andermatta, a sve za potrebe vlade i vojske. Također, relativno se često mogu susresti vojnici u bijelim maskirnim uniformama s puškama na "backcountry treningu", što malo odskače od klišeja švicarskih planina.

Osim same pozicije mjesta, konfiguracija terena je u najmanju ruku izuzetno zahtjevna. Pretežito se sastoji od crnih strmih staza i nepreglednih freeride i backcountry ruta, što na kraju predstavlja veliki izazov i zadovoljstvo najnaprednijih i najzahtjevnijih skijaša i snowboardera.

Opet, unatoč tome što je raj za iskusne skijaše i boardere, Andermatt ima odlične staze i za početnike. Skijalište je smješteno na "brdu preko puta" nešto nižeg Nätschena, koji je okrenut prema jugu, što rezultira cjelodnevnim suncem. Staze su uglavnom plave i crvene kategorizacije, sa strmijim početkom pri vrhu te sve blažim ostatkom staza skroz do samog mjesta. Zanimljivost je da je veliki dio staze prema mjestu u biti magistralna cesta koja vodi kroz Oberalp prijevoj. Kako je cesta po zimi zatvorena, ista služi kao skijaška staza.

-.--.-Skijalište čini 25 km staza koje se dijele na 5 km plavih, 11 km crvenih i 9 km crnih staza. Na prvi pogled sve skupa izgleda kao malo skijalište, ali ako se u obzir uzme bezbroj freeride terena koji su isključivi cilj ovdašnjih gostiju, same staze na kraju nisu niti bitne. Transportni sustav na skijalištu se sastoji od 3 vučnice, 4 sjedežnice i 2 gondole novijih datuma proizvodnje. Gužve možete očekivati samo u špici sezone (veljača i ožujak, nap.a.), uglavnom na gondoli koja vas vozi na vrh.

Gemstock, kao glavnina skijališta proteže se do istoimenog vrha na 2.963 mnv. S vrha vode dvije crne staze, popularni "Russi Run", nazvanom po olimpijcu Bernhard Russi, koji je rodom iz Andermatta. Staza je u cijelosti okrenuta prema sjeveru, a za izbor postoje dva smjera, koja su paralelna te završavaju na Gurschen postaji na 2.212 mnv. Tu je ujedno smješten i Avalanche Training Center koji pak pruža edukaciju vezanu za opasnosti od lavina. Nešto ispod centra nalazi se snowpark s osnovnim elementima i halfpipeom, a poslužuje ga dvosjedežnica koja kreće s nešto niže Gurschenalp postaje. S vrha Gemsstocka možete ići alternativnom stazom "Sonnenpiste", crvene oznake, koja se spušta sve do centralne postaje, ali okolnim putem.

-.--.-Osim sjedežnica, na skijalištu se nalazi i jedno sidro, koje vodi do istočnog dijela skijališta, Geissgrat na 2.400 m, a koja pak vodi do Luterseea na 2.025 m. Riječ je uistinu o odličnoj stazi s velikim brojem freeride ruta. Napomena da je sidro jako strmo i dugo, što može biti naporno neiskusnijim skijašima i borderima.

Sa skijališta do grada vodi bezbroj freeride ruta, od kojih je najpopularnija "Felsental", a službena staza do grada je crne markacije, koja kreće od postaje Lutersee. Na toj posljednjoj stazi prema gradu, napomena je na posljednju trećinu, tik pred ulaz u grad koja je gotovo ravna i može biti uzrok dugoj šetnji do grada u slučaju da je snijeg mokar.

-.--.-Ruta za freeride ima neopisivo puno, a savjet je da definitivno potražite usluge vodiča za neku ozbiljniju rutu. No ovdje bismo svakako izdvojili neke od poznatijih freeride odredišta poput, Giraffe, Felsental, Guspis, Winterhorn, Rossbodenstock, Vermigel, Pizzo Centrale su samo neke od obližnjih freeride staza koje možete voziti, a da su izvedive u jednom popodnevu.

Zahvaljujući odličnim i pristupačnim freeride terenom, velikim količinama snijega i udobnom gradiću koji pruža apsolutno sve što je potrebno u jednom turističkom mjestu, naši ski i snowboard zaljubljenici s lakoćom bi mogli zavoljeti Andermatt.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 314301
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr