18.01.2016.      

 

Smrtonosna lavina u Verbieru

Ljestvica stradalih skijaša ispod lavina ove sezone nemilice raste. Ovoga puta stradala su dva skijaša u švicarskom Verbieru.

U subotu popodne dvoje skijaša zahvatila je lavina na području skijališta u Verbieru. U akciju spašavanja je odmah krenulo 20-ak spašavatelja s potražnim psima, a priključilo im se ukupno i 5 spasilačkih helikoptera. Nekoliko helikoptera doletjelo je čak iz Zermatta, jer se u prvi mah pretpostavljalo kako je stradalo više ljudi.

Dvoje stradalih skijaša bili su dio četveročlane skupine koja je usprkos upozorenjima krenula na offpiste. Dokaz iznimno lavinozne situacije je i samo mjesto nesreće. Naime, 200 metara široka i 300 metara duga lavina pokrenuta je usred šume, gdje je obično znatno manja opasnost od pokretanja lavina, nego što je to slučaj na otvorenim padinama.

-.--.-

Isto kao i prilikom nedavne nesreće u francuskom Les 2 Alpesu, opasnost od lavina u trenutku nesreće iznosila je 3/5. U ovome trenutku, barem sudeći po pisanju portala Planetski, lokalne vlasti još uvijek nisu izašle u javnost s identitetom stradalih skijaša. Jedino što je u ovome trenutku poznato jest da su skijaši bili strani državljani.

Računajući ovu nesreću broj stradalih od lavina u Švicarskoj ove je sezone dosegao brojku od petero ljudi. U nastavku je kratki amaterski video koji prikazuje nedavnu lavinu na cesti između između Vispa i Zermatta. Snimka najbolje dočarava kolika količina snijega je pala posljednjih dana te koliko je novi sloj snijega nestabilan.  

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 258534
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr