SKIJANJE

»

TEHNIKE

09.03.2004.      

Autor: Goran RazićIzvor: "Skijanje" (Jurković) 

Francuska Rotacijska tehnika

Ta tehnika se pojavljuje nešto prije drugog svjetskog rata i koristila se sve do 1955. g.

Glavna karakteristika ove skijaške tehnike je izrazito nizak skijašev stav te naglašeni pretklon. Zavoji su se radili tako da se napravio lagani skok i da se vanjsko rame kretalo u smjeru zavoja. Od posebnog značaja je bila i rotacija skijaša po uzdužnoj osi.

Tehnika nije bila previše uspješna radi svoje neekonomičnosti i težine izvedbe. Posebno je bilo teško skijanje kratkim zavojima, zbog suprotnog otklona vanjskog ramena i izrazito niskog stava.

U vrijeme vladanja Francuske tehnike pojavljuje se i nova vrsta veza koja je imala svoje dobre i izrazito loše karakteristike. Riječ je o Vertikalnom vezu ("Langrimen") koji je imao čvrsti kožni remen. Vez je bio prilično opasan zbog toga što nije omogućavao odvajanje noge od skije pri padovima, što je rezultiralo težim povredama. No dobra strana je ta što je vez pružao puno čvršću vezu za skiju te je samim tim bila i brža reakcija na podlogu i izraženije skretanje. Nakon Francuske tehnike dolazi doba puno moćnije tehnike, a to je "Tehnika suprotnog otklona"

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 270566
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr