SKIJALIŠTA

»

FRANCUSKA

23.11.2013.      

Autor: Goran Vukelić 

Francuzi zabranili britanskim agencijama ski turu dobrodošlice

S 15,000 eura kažnjene agencije koje su prvi dan odmora povele goste na organizirano skijanje.

Svako toliko iskrsnu sukobi na relaciji francuska skijališta – britanski skijaši. Prije nekoliko godina Francuzi su s negodovanjem dočekali britanski lanac modernih ski rentova, a sada su na udaru turističke agencije.

Britanske su turističke agencije, naime, imale običaj svoje goste prvi dan povesti na organizirano skijanje. Cilj toga je bio međusobno upoznavanje turista u grupi, upoznavanje sa skijalištem i sugeriranje dobrih staza, barova i restorana. Agencije nisu pri tom nudile poduku niti vodile skijaše na teške staze niti izvan granica skijališta, barem prema svojim tvrdnjama.

No, prema francuskom zakonu, svako se organizirano vođenje grupe bez skijaškog učitelja na čelu smatra kažnjivim. Tako su neke britanske agencije već prošle sezone dobile pozamašnu kaznu od 15,000 eura na francuskom sudu. Tužbu sudu je podnijela Ecole du Ski Francais (ESF), Francuska škola skijanja. Argument za tužbu je bio da britanske turiste skijalištima vode nekvalificirani vodiči koji su angažirani isključivo zbog tog posla, a zbog svojeg neznanja dovode u opasnost skijaše. Također, koliko je za razumjeti Francuze, često se znala "zalomiti" i kakva poduka u skijanju ukoliko je vodič bio skijaški učitelj, a ture dobrodošlice su se znale produljiti i preko cijelog tjedna.

Ljeto je iskorišteno za žalbe na francuskim sudovima, ali konačna presuda koja je stigla prije desetak dana opet je nepovoljna za Britance. I dalje je zabranjeno voditi goste na skijaške ture dobrodošlice, zbog čega su određene britanske agencije već prekinule veze s ESF i okrenule se francuskoj školi Evolution 2. Kod njih će sada angažirati ski učitelje koji će gostima pružati podršku na skijalištima, a većina agencija najavljuje da će svojim gostima sada preporučivati odlazak u Austriju, Švicarsku ili Italiju. To su zemlje koje (još) nisu zabranile takav oblik brige za goste.

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4719023
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr