SNOWBOARD

»

OPREMA

20.09.2004.      

Autor: Ante Pašalić 

Buce

Sve što bi trebali znati o snowboard bucama.

Kako je objašnjeno u članku o vezovima, snowboard buce i vezovi formiraju kombinaciju koja veže vaše tijelo sa snowboard daskom. Dobre snowboard buce u pravilu bi trebale dati maksimalnu kontrolu nad snowboard daskom, zaštiti vaše noge i zglobove od pritisaka brzine i zavoja, zaštiti od hladnoće i ne smiju propuštati vodu tj. snijeg, i moraju imati dobar protok zraka. Dobra kombinacija između vaših buca i vezova najvažnija je za dobro bordanje.Buce dolaze u svim oblicima i rađene su od različitih materijala. Opisati ću vam najuobičajenije buce.

Vrste buca:

Mekane buce - Soft Boots
Mekane buce su najudobnije i mogu se koristiti sa strap-in i flow-in vezovima. Sastoje se od dva dijela ; unutrašnje buce (uložak, liner) i vanjske buce. Unutrašnja buca je mekana da vam čuva noge od hladnoće, i da vam ublaži jače udarce prilikom skokova i sl. Uobičajeno je da ima svoje unutrašnje vezice, tako da si možete pričvrstiti unutrašnju bucu neovisno o vanjskoj buci. Vanjska buca ima krupniji i čvršći gornji dio koji vam omogućuje stavljanje unutrašnje buce i vanjsku zaštitu. Vanjska buca ima isto svoje vezice sa kojima možete dodatno učvrstiti nogu u bucu. Za razliku od pancerica i tvrdih buca, u mekanim bucama možete ugodno hodati kad niste na dasci. Mekane buce su najučestalije kod svih snowboardera.

Pancerice - Hard Boots
Pancerice isto kao i ostale buce imaju unutrašnji uložak sličan kao i kod mekanih buca. Vanjski dio pancerice je rađen od tvrde plastike. Nema vezice nego kopče, pomoću kojih se učvršćuje pancerica. Pancerice uglavnom imaju mehanizam koji im omogućuje spajanje na metalne vezove. Koriste se sa metalnim vezovima "plate" uglvnom od strane alpine snowboardera, koji žele da se njihov pokret direktno prenese kroz pancerice na vezove zatim na dasku. Morate točno naći vez i pancericu da su međusobno kompatibilni.

Step-In buce
Ove buce kombiniraju fleksibilnost gornjeg mekanog dijela buce i tvrdi donji dio buce. Koriste se u kombinaciji sa step-in vezovima. Za osobe koje traže kombinaciju između komforta i fleksibilnosti mekane buce i povećane kontrole pancerice. Isto kao i sa pancericama morate si naći odgovarajuću kombinaciju step-in vezova i step-in buce.

Buce su najvažniji pojedinačni dio snowboard opreme. Oni su veza vašeg tijela sa snowboard daskom, tako da bez dobe buce i udobnosti vaše noge u buci vaše bordanje može biti jako otežano. Dobre buce, tj. buce koje vam pašu vrijede vašeg novca. Bolje vam je u startu kupiti dobre buce, jer nakon jedne sezone ili čak gore, nekoliko dana provedenih u jeftinijoj buci, možete se jako razočarati i biti prisiljeni na ponovnu kupovinu, kvalitetnije buce.

Važnost udobnosti
Bez obzira imate li 300 ili 2000 kuna za potrošiti na buce, najvažnija stvar koju morate imati na umu je udobnost vaše noge u buci. Svaka noga i stopalo je drukčije kod svake osobe, tako da će vam neki kalupi bolje odgovarati od drugih. Najbolji savjet je da isprobate što više buca, budete strpljivi i čekajte dok ne probate par buca koje za koje mislite da su baš za vas rađene. Neki proizvođači imaju posebne modele za žene, ako imate užu nogu probajte ženske buce.

Kako isprobati buce
Prije isprobavanja buca, obucite čarape u kojima bi se inače vozili. Obucite bucu i gurnite petu prema natrag do kraja. Zavežite unutrašnje vezice (ako ih ima) čvrsto, ali NE tako čvrsto da vam zaustavi cirkulaciju. Isto napravite sa vanjskim dijelom buce. Nagnite se naprijed na prste i nazad na pete nekoliko puta, skroz dok vam prsti i pete ne sjednu na mjesto. Gledajte da li bi vas moglo boljeti na nekim mjestima poslije, morate biti oprezni i ponavljam nemojte žuriti, jer ćete kasnije imati problema zato što ste bili brzopleti prilikom kupovine.

Podizanje pete
Dizanje pete je najvažnija stvar na koju treba obratiti pozornost prilikom isprobavanja buca. Nagnite se prema naprijed i osjetite koliko vam se peta diže prema gore, ne bi smjela više od pola centimetra. Jer događa se da tokom vožnje kada se nagnete na prste, peta vam se podigne, ali ne i daska. Morate imati osjećaj da vam je peta ugodno učvršćena u petni dio buce.

Prednost unutrašnje buce
Veliki broj modela dolaze sa unutrašnjom i vanjskom bucom koje se neovisno jedna o drugoj mogu zavezati i učvrstiti. Ovaj "dvojni" sistem omogućuje vam više preciznosti pri učvršćivanju vaše noge u bucu. Uz to omogućuje vam da preko noći osušite ili ugrijete unutrašnji dio buce, kako bi imali tople i suhe buce za slijedeći dan. Buce ne bi trebale propuštati vodu, ali većina ih propušta bez obzira što proizvođači govore kako su baš njihove buce nepropusne. Kod buca koje uistinu ne propuštaju vodu, pojavljuje se povećano znojenje noge i na kraju opet imate mokru unutrašnju bucu.

Za kraj samo jedan naputak, koji je i najvažniji, NE kupujte buce koje vam nisu udobne, skačite po dućanu, trčite, poduzmite bilo što samo da se uvjerite da su vam te buce najudobnije. Udobnost vaše noge na snijegu je najvažnija, a tu udobnost možete postići samo sa vama udobnom bucom.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 250043
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr