SNOWBOARD

»

OPREMA

23.08.2004.      

Autor: Ante Pašalić 

Kupovina snowboarda

Napalili ste se na bordanje? Nemate pojma na što obratiti pažnju pri kupnji? Čitajte dalje...

Ako ste se odlučili za kupnju vašeg prvog snowboard-a ili želite staru dasku zamijeniti novom, a u dućanima se nađete u situaciji kad se zapitate: " pa ove daske sve isto izgledaju " ili " kupit ću onu sa ljepšom grafikom ", "Kako da izaberem pravu dasku kad su sve slične?" i sl. U Hrvatskoj je najvažnija stvar cijena, tako da ću vam malo pojasniti razlike između jeftinih i skupih snowboarda. Prva stvar koju vidite na dasci je grafika i sve daske imaju manje više istu sliku ili temu. Ali postoje stvari zbog koje jedna daska može koštati tisuću kuna više od druge.

Prvo ćemo proći kroz osnovnu konstrukciju snowboard-a. Snowboard se sastoji od više slojeva različitih materijala. Na dnu je polietlin kora ili P-tex koja daje klizavu (sklisku) podlogu na koju se kasnije stavlja vosak, da bi daska lakše klizila kroz snijeg. Obrubljena sa čeličnim rubovima tako da se daska bolje ukapa u snijeg dok se radi zavoj. Slijedeći sloj je fiberglas pojačan sa plastikom koja daje čvrstoću dasci, zatim slijedi jezgra uglavnom od drveta, ali u masovnijim proizvodnjama koristi se i pjena, ti slojevi stvaraju najveći dio daske. Još jedan sloj fiberglasa ide na vrh jezgre ili na najviši sloj, iza njega ide zaštitni sloj tanke plastike, koja dobro služi kao podloga za grafiku, a štiti ostale slojeve od vode tj. snijega. Na što još trebamo skrenuti pozornost pri kupnji da budemo sigurni da kupujemo dobru dasku.
Tri stvari na koje moramo obratiti pozornost: težina, čvrstoća daske i zagušenje vibracija.

Težina: lagane daske daju osjećaj živosti u nogama i lakše je izvoditi trikove. Zbog toga težina daske je važna stavka i zbog teške daske odnosno lagane daske cijena jako raste. Izbjegnite daske koje su jako teške, nađite nešto između cijene i težine, dubine džepa i snowboard potreba, tj. nemojte davati puno novaca ako ste početnik ili ako se mislite baviti snowboardom rekreativno (par puta godišnje).

Čvrstoća: Kod dasaka višeg cjenovnog ranga, dizajneri dasaka dodat će veću čvrstoću u torzioni (srednji) dio daske (gleda se po savitljivosti) koji povećava mogućnost za bolji carve ili zavoj tokom brzih zavoja. Daske koje se više savijaju su bolje za učenje, ali ako ste agresivniji u ostalim sportovima preporuka je da se uzme malo čvršća daska od početka vašeg bavljenja sportom.

Zagušivanje vibracija:Snowboard dizajneri mogu poboljšati performanse same daske dodavanjem raznih materijala koji bi smanjili vibracije koje idu kroz snowboard. Zagušivanje vibracija "vibration damping" pomaže pri vožnji po krutom snijegu ili vožnji po hupeserima, uglavnom u situacijama kad vas daska počne bacati na sve strane, a pri vožnji vi imate jako slabu kontrolu nad daskom, tome služi "vibration damping".Produljuje vijek trajanja daske. Srednja i visoka klasa dasaka već imaju nekakvu vrstu zagušivanja vibracija sa ponekim povišenjem cijene daske, ali kod jeftinijih modela neće te naći tu opciju.

Proizvođači:Danas u snowboard industriji ima jako veliki broj proizvođača snowboarda.Neki od njih su od početaka do danas ostali u samom vrhu po kvaliteti, inovacijama, no neki samo iskorištavaju popularnost sporta zbog velike zarade.

Ne preporuča se kupovina u shopping centrima ili mjestima gdje ima sve živo za kupiti jer nećete naći kvalitetne snowboard daske (čast iznimkama), niti će te dobiti kvalitetne informacije koje tražite, odgovarajuću podršku i sl. Takvi centri i veliki prodajni lanci naručuju ogromne količine i niska nabavna cijena im je najbitnija. Zbog takvih stvari radije izbjegavajte kupovinu snowboard dasaka na takvim prodajnim mjestima. Kupovina van hrvatske na prvi pogled će vam izgledati jeftinija i bolja opcija, ali ako pažljivo birate vrijeme kupovine bolje će te proći doma. Jedina bolja opcija su rasprodaje u Austriji, Sloveniji, ali problem je što se ne zna točno vrijeme rasprodaje.

Mogli bi i više novaca potrošiti na troškove odlaska u inozemstvo i razočarati se ponudom, cijenama, carinom i sličnim problemima na koje možete naići. Kod kupovine snowboarda preporučamo odlazak u specijalizirane dućane koji se bave snowboardima, gdje je osoblje educirano i kvalificirano za prodaju snowboarda, mjesto gdje vam mogu objasniti što kupujete i dati vam korisne savijete.

Snowboardi su daleko dogurali od svojih davnih početaka, i potrošači sad imaju cijeli arsenal odličnih dasaka na odabir. Samo imajte na umu da nekoliko faktora ide u proizvodnju snowboard daske i ti isti utječu na finalnu cijenu daske. Prije svega obratite pozornost na ono točno što vi trebate, a ne što želite. U puno slučajeva vas može zavarati grafika ili marka snowboarda pa bi izdvojili previše novaca u početku, a kasnije bi dasku vozili par dana godišnje. Morate procijeniti točno što vam treba. Za najjeftiniju varijantu možete izdvojiti od 500 do 1000 kn, a za najskuplju dasku i do 6-7 tisuća kuna.

Ako ste početnik preporučamo najjeftiniju soluciju, jel nakon prve sezone već bi trebali znati što točno želite i onda uložiti novac u dobru i kvalitetnu opremu.

Ako ste se odlučili za kupnju snowboard daske za nadolazeću sezonu, preporučujem da sada počnete tražiti, da stignete do zime savjetovati se i naći odgovarajuću dasku u skladu sa vašim potrebama.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 19. siječnja 2013.   19:21h

    Član od:
    19.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, jastrebarsko

    Pozz
    -moze neko predlozit neku specializiranu prodavaonicu sa snowboard opremom u kojoj ljudi znaju objasnit neke stvari sto mi je najbolje kako i zasto sad u dok su rasprodaje

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 41009
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr