SKIJALIŠTA

»

HRVATSKA

08.11.2012.      

Autor: Goran Vukelić 

Goranska skijališta: Petehovac usamljeni svjetionik

Od goranskih skijališta sezonu 2012/13 s nadom u rad dočekuje samo skijalište Petehovac.

Koliko god bio crn, prošlogodišnji je pregled stanja na goranskim skijalištima pred zimu bio vrlo vedar  naspram ovogodišnjeg. Naime, prošlogodišnja je knjiga "od dva slova" ove godine spala na samo jedno. "P" kao Petehovac, jedino goransko skijalište koje dočekuje zimu 2012/13 s nadom u rad.

S Petehovca poručuju da će, sukladno snježnim uvjetima, ove zime otvoriti skijalište, tj. vučnicu sa pripadajućom 400-injak metara dugom stazom. U ponudi ostaje noćno skijanje, a pohvalna je činjenica što se cijene skijaških karata ne bi trebale mijenjati. Dnevna karta tijekom vikenda za odrasle je prošle godine stajala 65 kn, a noćno skijanje 40 kn.

U Mrkoplju od skijanja neće biti ništa, a glavna su prepreka financije. Da bi se vučnica uredila u skladu sa zakonskim odredbama potrebno je izdvojiti od 800 tisuća do milijun kuna, a što je prevelik zalogaj za siromašnu mrkopaljsku općinu. Već samo za uvjetnu dozvolu za rad je potreban iznos od pola milijuna kuna, za što u lokalnom komunalnom poduzeću kažu da ne mogu osigurati iz proračuna. Inače, prošle je godine nabavljeno novo uže za vučnicu, no kako stvari sada stoje ono će još neko dogledno vrijeme skupljati prašinu. Od skijanja ništa niti u susjednom Begovom Razdolju, a razlozi su poznati otprije.

Ruke od skijanja su digle i Hrvatske šume, koje su pod sobom držale skijalište Rudnik u Tršću. Skijalište je s pripadajućim ugostiteljskim objektom ponuđeno na prodaju, no kupaca još nema. Tračak nade daje tek informacija da će u pogonu tokom zime biti mala vučnica za početnike u vlasništvu Ski kluba Rudnik.

Tanašan izvještaj iz Gorskog kotara zaključujemo s osvrtom na projekt Bijele Kose kraj Vrbovskog. Ambiciozne najave otprije šest godina nisu ostvarene, a razlog je (opet) nedostatna financijska moć općine Vrbovsko kao i nemogućnost nalaženja privatnog investitora. Bijela Kosa je zahvalan projekt budući da ima riješene imovinsko-pravne odnose, inače rak-ranu gotovo svih ambicioznijih projekata u Hrvatskoj, i ishodovanu građevinsku dozvolu. U kontaktima s lokalnim komunalnim društvom doznali smo da će se potencijalni strani investitor pokušati potražiti kroz europsku asocijaciju Euromontana, čiji je Vrbovsko odnedavno član. Euromontana je udruženje europskih brdsko-planinskih područja koje kandidira projekte članica na europske natječaje, a Vrbovščani upravo u tome vide svoju šansu.

U Kupjaku će i ove zime aktivno biti sanjkalište, vrlo popularno među djecom i njihovim roditeljima. Uz sanjkanje, najmlađi se mogu okušati i u skijanju na susjednoj stazi dugačkoj 90 i nagiba 10% uz koju je postavljena vučnica (konop) dužine 70m. Cijene karata su u formiranju, a trebale bi iznositi oko 45/70 kn za poludnevno/dnevno skijanje djece. Problema sa snijegom i uređenjem ne bi trebalo biti budući da sanjkalište/skijalište posjeduje snježni top i ratrak.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 21. studenog 2012.   20:09h

    Član od:
    23.09.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    U skladi s temom eto...

    http://www.vecernji.hr/regije/mjesecno-samo-place-treba-485-tisuca-kuna-moguc-je-stecaj-clanak-477833
  • Objavljeno: 21. studenog 2012.   10:00h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Bojim se da je to pocetak kraja svih hrvatskih skijalista koja su nastala na ledjima radnicke klase u kasnim 70-im ili 80-im godinama. Naime, da bi se stanje odrzalo po danasnjim standardima (pristupa, usluge, zakonskih regulativa i sl) trebalo je napraviti jasan plan, zasukati rukave, uloziti novce i barem odrzati postojece stanje, odnosno unijeti novu kvalitetu. Kako to nije ucinjeno vrijeme radi svoje i skijalista propadaju, izuzev Sljemena donekle. To je u jednu ruku i normalno jer Hrvatska ima prece probleme i trenutno je fokus u turizmu na drugim mjestima. Mislim da je ubuduce realnije ocekivati nastanak nekih novih centara nego revitaliziranje postojecih. Uz dobar plan, osigurane financije i viziju lakse je napraviti nesto iz nule nego ici traizti tko koga u sadasnjoj situaciji. Sva skijalista imaju slicnu sudbinu i tesko ce se uloviti u kostac s novim vremenima.
  • Objavljeno: 08. studenog 2012.   13:34h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    E da, i nova bajta! Neiskorištena.
  • Objavljeno: 08. studenog 2012.   13:32h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Mene uporno žulja tih 400 metara Petehovca, nikako ih ne doživljavam. Ali dobro, najmanji problem, glavno da radi. Za malo starije početnike bolje nego Platak. Najveća Šteta mi je Mrkoplja i Čelimbaše. Dobar ratrak, navodno dobar ratrakist, vrlo dobra (FIS!) staza, dobar položaj, nova sajla, voda dostupna u neograničenim količinama... I sve to će stajati neiskorišteno. Bezveze.
  • Objavljeno: 08. studenog 2012.   08:38h

    Član od:
    07.12.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Velika Gorica

    Kratko rečeno...problem financije,a i Petehovac je ?????,sumnjam da će i od toga biti nešto
    Par dana rada,pa južina,pa ovo ,pa ono i nakraju se sve svede na tjedan dana...

Prikazano 5 od 5 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 232767
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr