SNOWBOARD

»

INTERVIEW

10.09.2007.      

Autor: Ante PašalićPhoto: billabong.com, nixonnow.com, twsnow.com 

Interview: Axel Pauporte

Skijanje.hr donosi interview s veteranom svjetskog freeridea, Axel Pauporteom

Ovaj legendarni freerider, svjetsku slavu i pro karijeru službeno je počeo nakon što je 1999. godine osvojio "King of the Hill" freeride natjecanje, u Valdezu na Aljasci. Time je postao svjetski extreme šampion u freerideu. Nakon toga uslijedio je Verbier Xtreme, a ostalo je povijest...

Sponzori: Billabong, Electric, APO i Nixon.

Iza tebe je više od 15 godina profesionalne snowboard karijere! Dali ti je možda dosadilo?

Nikako mi nije dosadno! Još uvijek se odlično zabavljam boardajući, ali sam samo izbirljiviji. Vozim jedino kada su uvjeti odlični... Naviknuo sam se na powder s Aljaske i teško je naći negdje drugdje takav powder, a uz to mislim da mi nikada neće dosaditi dobar powder!

Što je najbolje kad si pro snowboarder?

Mislim da je najbolje to što imaš mogućnost putovanja po svijetu i upoznavanja novih ljudi. Osim toga super stvar je ta što ne moram raditi "običan" posao kao ostatak svijeta.

Gdje najviše voziš?

Les Arcs, u francuskim Alpama, ali sam zbog snimanja zadnjih deset godina proveo svako proljeće na Aljasci.



Kakav je život na Aljasci?

Život na Aljasci je odličan! Ležeran, sladunjav i ugodan, bez stresa. Stvarno volim biti gore, tako blizu netaknutoj prirodi, a ljudi su isto super. Svake godine idem na Aljasku, družim se s prijateljima i boardam!

Unatoč velikom freeride iskustvu, dali si ikada bio zahvaćen u lavini?

Nažalost, bio sam u nekoliko lavina. Nikada nisam bio zatrpan, ali bilo je nekih "bliskih" situacija... Jednom sam vozio freeride i Travis Rice me spasio od sigurne smrti. Kako sam vozio, nisam niti primijetio da se cijeli vrh odlomio i pretvorio u masivnu lavinu! Travis me dozvao na radio i odmah sam znao da nije dobro, skrenuo sam na dio gdje je bilo otprilike sigurno i tako izvukao živu glavu! Imao sam stvarno sreće! Kasnije smo uvidjeli pravu veličinu lavine i doimala se uistinu stravično! Stvarno sam imao sreće!

Tvoj novi video, Lines? Kada izlazi?

U biti to je dokumentarac o Big Mountain snowboardu, uz malo vraćanja u povijest freeridea i o tome što ti sve danas treba da bi snimio Big Mountain video segment. U filmu su neki od pionira freeridea, kao što su Tom Burt, Shawn Farmer, Craig Kelly, Noah Salasnek, Johan Olofsson, Jeremy Jones i Jonaven Moore. Osim njih, prikazali smo kako se danas pravilno razvio snowboard, s elementima freestylea u freeride vožnji, s najboljim snowboarderima današnjice: Nico Muller, Travis Rice, Gigi Ruf, Wolle Nyvelt, Mark Franck Montoya, Romain De Marchi, itd... Imamo odličnu suradnju s Absinithe Films, tako da imamo pristup njihovoj arhivskoj građi, a išli smo s njima na većinu snimanja za njihov video "More"! Poruka filma je da pokušavamo pojasniti zašto to rideri rade, kako se trude probiti nove granice i zašto toliko riskiraju s Big mountain vožnjom. Službeno je izašao krajem veljače, a hrvatsku premijeru će doživjeti ove jeseni!

Prije nekoliko godina si izjavio da "Freestyle snowboard prodaje više proizvoda", što si mislio pod time?

I danas mislim da je otprilike tako, ali na svu sreću bilo je dosta napretka samog sporta i mislim da je Big Mountain vožnja danas dosta jaka, posebno među mlađom populacijom koji donose freestyle duh u prirodno okruženje, odnosno pravi backcountry.

Voziš za A-snowboards od samih početaka, današnji APO, kako si zadovoljan?

Apo je najbolji brand! Regis Rolland je pravi lik i od uvijek sam obožavao voziti za njih, još od A-snowboards-a. Imaju odličan stav i rade neke od najboljih snowboarda na svijetu.

Snowboard scena u Belgiji? Gdje sada trenutno živiš?

Snowboard u Belgiji je jako mali, ali to je normalno, jer tamo nema planina, ali unatoč tome izašlo je nekoliko odličnih ridera iz te male zemlje! Osobno sam se preselio u Alpe prije dosta godina, kako bih mogao boardati svaki dan. Tek sam se nedavno preselio u Hossegor na jugozapadu Francuske, kako bih mogao više surfati na valovima. Po zimi non-stop putujem tako da nemam neku zimsku adresu!

Koliko si zadovoljan sa evolucijom snowboarda danas?

Drugačije je sada nego kada sam ja počeo. Više je industrijski nastrojeno. Počelo je s Olimpijadom, tako da je dosta teško gledati ljude koji su kočili sport od samih početaka, a zbog tadašnjih FIS pozicija sada "vode" snowboard ili su uključeni u nekoj ski kompaniji koja proizvodi snowboarde. Ne smeta me previše, jer "pravi" snowboard kakav zagovaram će uvijek biti prisutan, a ja ću uvijek uživati u dobrom powderu :-)

Da li misliš da će se snowboard na neki način odvojiti u budućnosti?

Mislim da će i dalje sve ostati pod istim krovom. Ionako današnji Pro boarderi moraju sve voziti jako dobro da bi bili sponzorirani, itd... Ali jedno je sigurno, a to je evolucija na području freeridea i Big mountain vožnje, jer je boardanje puno teže u powderu i svi takvu vožnju poštuju najviše! To je definitivno ultimativni dio snowboarda i svi oni koji dobro voze dobivaju divljenje i poštovanje drugih ridera.

Kako vidiš snowboard u budućnosti?

Najviše bi volio da sport ostane "cool", da ne postane formatiran i formiran od strane Olimpijskog odbora, kao gimnastika ili "aerials" u skijanju, to je uništavanje sporta, jer nema slobode! Siguran sam da do toga neće doći, jer najvažnija stvar kod snowboarda je stil vožnje i to je ono što je presudno. Najbolji na svijetu će uvijek biti oni s najboljim stilom vožnje, koji inspiriraju druge, a ne oni koji pobjeđuju na najviše natjecanja.

TTR/FIS?

TTR je odličan jer je napravljen od strane boardera, za druge boardere i za sam sport. FIS ne nudi dobro rješenje, i na kraju to je skijaška federacija, iza koje stoje skijaši, oni nikada nisu niti vjerovali u ovaj sport, tako da niti ne mogu znati što je dobro za snowboard.

Osvojio si Verbier Xtreme! Što misliš o Big Mountain natjecanjima?

Polovično vjerujem u Big Mountain natjecanja. S jedne strane je odlično što pomaže sportu sa promocijom i "mainstream" publikom, ali sa druge strane je užasno opasno "natjecati" se na takvom terenu...

Što radiš među sezonama?

Surfam dosta u zadnje vrijeme, to me veseli, igram golf, motori, uživam koliko mogu! Ove sezone sam počeo s malom producentskom kompanijom, pa ću snimat filmove neko vrijeme.

Da li ćeš ostati u snowboard industriji nakon Pro karijere?

Nadam se!

Planovi za budućnost?

Snimati sa svojom novom kompanijom, a za dalje ćemo vidjeti :-)

Poruka za kraj čitateljima Skijanje.hr-a?

Vozi se zbog toga što ti je to zabavno i pravi gušt, to je poanta snowboarda.
Slijedi svoje snove!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 160756
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr