SNOWBOARD

»

INTERVIEW

07.11.2008.      

Autor: Ante Pašalić 

Lisa Filzmoser

Austrijska pro boarderica u interviewu za Skijanje.hr

Sponzori: Helly Hansen, Elan Snowboards, Nikita, Smith, Vans i Les Ettes

Molim te možeš se predstaviti našim čitateljima?
Dolazim iz gradića Wels u Austriji. Imam mačka Eddiea i ako bi morala birati neki drugi život, birala bi njegov

Gdje sada živiš?
Još uvijek mi je dom Wels, ali sam cijelo vrijeme na putu, a drugi dom mi je Innsbruck

Kada si počela boardati?
Počela sam početkom devedesetih, kada nas je tadašnji ski instruktor pitao da li želim naučiti boardati. Bilo je odlično, svi u smješnim neonskim odjelcima.

Koji ti je najbolji trik?
Switch Backside 540, ali trenutačno učim hrpu novih trikova.

Opiši svoj uobičajeni dan na boardanju.
Najbolje kod snowboarda je to što nikada nemam uobičajen dan, svaki put je nešto drugačije. Rano dizanje, doručak, sunce, powder, prijatelji i odlični trikovi.

Kakva ti je bila protekla sezona?
Sezona je počela u Austriji, na Hintertux glečeru, photoshooting. Zatim sam išla u Keystone, Colorado, pa Chicken Jam na Kitzsteinhornu, O Neill Evolution, Davos. Ostatak sezone sam snimala za Float video u Americi. Helly Hansen photoshoot, Elan snowboards photoshoot u Sloveniji.

Kako si zadovoljna sa sponzorima?
Stvarno sam zahvalna na svemu što su mi omogućili. Pružili su mi šansu da radim ono što volim i da putujem na mjesta na koja nikada ne bih otišla.

Već nekoliko godina snimaš za razne produkcijske kuće. Kakva su ti iskustva?
Snimala sam za ChunkyKnit, Last Winter video, te ove godine za Float video. Sve to skupa je jedno veliko iskustvo. Putovali smo u Japan, što je stvarno posebno iskustvo, kultura je totalno drugačija od ove na koju smo navikli. Snimanje videa mi je najbolje stvar koju mogu raditi. Zadovoljstvo koje dobijem nakon snimljenog trika je najbolje, ali je uistinu naporno i nekada zna biti stvarno teško.

Elan Chicas?
Chicasice su super projekt za cure koje boardaju. Odlična odjeća, super grafike i visoko kvalitetna oprema, specijalizirana za cure. Uz to postoji i odličan "girl" community, pa prosurfajte na www.elanchicas.com i javite se!

Kada ti sezona završava? Ili nikada ne završava?
Sezona mi obično završi krajem lipnja, ali to ovisi o snimljenom materijalu i snježnim uvjetima protekle sezone. Ako sam dodatno motivirana, odem u ljetne kampove na nekom od europskih ledenjaka, ali volim se odmoriti i uživati u ljetu!

Sa kim najčešće voziš?
Ovisi gdje sam, ali najbolje mi je uvijek sa mojim prijateljima.

Tko je danas najbolja boarderica po tvom mišljenju?
Ima ih nekoliko, koje volim gledati kako voze; Natasza Zurek, Cheryl Maas, Hana Beaman, Kjersti Buaas, Torah Bright, itd...

Što ti je draže, snimati video ili ići na conteste?
Snimanje videa definitivno, ne snalazim se dobro pod velikim pritiskom koje iziskuje snowboard natjecanje. Ovisi, nekima ide bolje na contestima, a nekima na snimanju, a nekima oboje dobro leži. Najbolje za neku nadolazeću ridericu su natjecanja. Jer tako lakše dođe do medijskog prostora.

Najbolje na snowboardu je?
Pow pow, powder je najbolja stvar na svijetu!

Najdraže mjesto za boardanje?
Teško pitanje, ima doista previše odličnih mjesta, ali nekako su mi Austrijske alpe najdraže, ipak je to moj dom.

Najbolje putovanje?
Helly Hansen trip na Mustang Powder. Najbolje je iz razloga što je napadalo enormno puno snijega. Powder i vožnje koje kao da nemaju kraja.

Float video. Reci nam nešto više o tome iskustvu.
Producenti filma John Roderick i Erin Valverde su se našli i napravili odličan video. John je vrhunski snimatelj i redatelj, tako da možete u videu vidjet odličnu montažu i scene, isto kao i odličnu vožnju boarderica.

Helly Hansenova "governor" reklama? Kako je do toga došlo?
Malo šale na Arnold Swarzeneggera i sve Austrijance. Smiješno, ali je fotka odlično ispala!

Tvoje mišljenje na razlike između ženskog i muškog boardanja?
Muško tijelo je bolje fizičke građe, bolje podnose udarce i padove za razliku od cura, tako da je to jedan od razloga zašto se cure malo više boje od muških. Ali to naravno ne znači da nema cura koje dobro voze. Ono što me kod muških boardera smeta je način na koji se odnose prema curama. Neki dan u parku pitam dečka do mene "Da li da idem samo ravno na kicker?", a on odbrusi "Ne, ja radim rotaciju odmah". Tako da mi je taj odnos nekada malo glup.

Da li ti se često muškarci nabacuju?
U biti jako malo, ali bi mi vjerovatno išlo na živce da je to češća pojava.

Što bi radila da nisi snowboard pro?
Završila bi studij umjetnosti u LInzu! Da bi završio taj faks moraš biti tamo svaki dan, tako da mi je to za sada nemoguće. Imamo puno ambicija, ali ne znam na kraju što će točno biti. Vidjet ćemo!

Što radiš kad ne boardaš?
Surfanje, gledam puno filmova, kuhanje, fotografija i crtanje.

I poruka na kraju čitateljima Skijanje.hr?
Puno ljubavi!!!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 215108
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr