SNOWBOARD

»

INTERVIEW

20.04.2010.      

Autor: Ante PašalićPhoto: Mark Gallup/ Tim Zimmerman/ Gian Paul Lozza /Johan Stĺhlberg; Red Bull Illume, RedBull/Photofiles
 

Travis Rice samo za Skijanje.hr

Skijanje.hr donosi interview s ponajboljim snowboarderom na svijetu, Amerikancem Travisom Riceom

Priča je počela s malim, hiperaktivnim klincem, koji je za svoje vrijeme odrastanja, u snijegom zatrpanom Jackson Holeu, često radio probleme i bio gotovo nezaustavljiv u svojim naumima. Kako je odrastao uz samo skijalište, a skijanje zamijenio daskom koja život znači, Travis je svu svoju neiscrpnu energiju usmjerio u snowboard karijeru. Sa svojim gimnastičkim predznanjem, postao je najbolji i najpopularniji "allround" snowboarder na svijetu, s jasnom vizijom snowboarda te populariziranjem freeridea kao majke svih snowboard disciplina. S velikim ponosom predstavljamo razgovor s Travis Riceom.

Reci nam nešto o Natural Selection natjecanju. Od kuda ideja za organizacijom tako nečega?

Radim na tom contestu već gotovo tri godine... počelo je od moje ideje, odnosno naše, da napravimo nešto o čemu sanjamo već duže vremena. Razlika kod većine ridera je ta što traže dosta različitih stvari, a mi smo tražili nešto potpuno prirodno. Znači ono što je svima normalno npr. imaš Big Air natjecanje, publiku, ridere, suce i kicker. Svi odvoze svoje, proglasi se pobjednik i svi idu doma. Sistematski, isto kao i u halfpipe natjecanjima. Išli smo s idejom u totalno suprotnom smjeru. Prava stvar je snimanje i istraživanje. Prirodno se uklopiti u prirodu. To je za nas istinski snowboard. Voziti prirodni teren, tako da smo na kraju došli na ideju da se vozi natjecanje isključivo na prirodnom terenu, to je ono što mi volimo i u čemu smo najbolji. Jako je slično surf natjecanjima i traje tjedan dana, znači nema pritiska.

-.-Mark Gallup/Red Bull Photofiles-.-

Znači snowboard natjecanje od tjedan dana?

Natjecanje se održalo u Jackson Holeu, a to skijalište je zaista odlično. Tako da u slučaju lošeg vremena opet imamo dosta mogućnosti na raspolaganju. Ideja je da se vozi nekoliko mojih najdražih lineova na tom skijalištu, uključujući i neke staze. To smo dogovorili s upravom skijališta, a oni su nam udovoljili.

-.-Mark Gallup/Red Bull Photofiles-.-

Ok. Zvuči više nego dobro, no kako su se ocjenjivali lineovi?

Puna sudačka postava. Četvero ili petero ljudi, ozbiljnih i iskusnih snowboardera, koji će na kraju dana donijeti odluku tko je bio najbolji tog dana po njihovom općem dojmu.

Da li postoji neki cilj koji želiš postići s takvim contestom?

To je veliki projekt i jako sam uzbuđen oko toga, a i sva ekipa u Jackson Holeu. Imamo Quiksilver koji nas podupire maksimalno, tako da se i ta strana priče riješila.  Nemamo poseban cilj, nego s grupom ponajboljih svjetskih allroundera demonstrirati ono što mi mislimo da je najbolje za snowboard.

Hoćete li napraviti nešto tako u Europi, u Hrvatskoj možda?

Pa razmišljali smo da je sljedeći korak napraviti jedan takav contest u Europi ili Aziji, no vidjet ćemo.

-.-Mark Gallup/Red Bull Photofiles-.-

Jackson Hole ti je dom. Kako je bilo odrasti u powder raju?

Jedna od stvari kod odrastanja tamo je da imaš sve odlične stvari pred nosom, ali opet želiš otići proživjeti svijet, da bi se vratio i shvatio da je tu najbolje :) Odlično mjesto za život, tereni su mrak i nema im kraja!

Kada si potpisao ugovor sa Quiksilverom? Kako je počela ta priča?

Počelo je prije negdje godinu dana. Odlično je! Podupirali su me maksimalno, pogotovo na That's it That's all te je ispao bolje nego je itko zamišljao. Stvarno su odlični, s odličnim stavom i ekipom. Drugačije je od Community Projecta, ali opet nekako bolje. Radio sam s istom ekipom od prije, tako da smo dosta uhodani. Uber film!

-.-Mark Gallup/Red Bull Photofiles-.-

Što misliš o svim tim produkcijskim kućama koje su iznikle ni od kuda? Pojava pregršt snowboard videa po sezoni?

Mislim da je to super. Ljudi uživaju, dobro se provode na snowboardu, i žele to pokazati svima. Tim bolje ako se organiziraju u produkcijsku kuću i uzmu odlične snimatelje. To je stvarno pozitivno i dobro za snowboard. Mi smo motivirani zbog drugih stvari. Thats it Thats all se snimao gotovo dvije godine, uzeli smo vremena, jer smo željeli to napraviti kako treba, iskoristiti sve ideje kako treba te smo to i napravili u nešto više od dvije godine. Ukratko, htjeli smo da se taj film izdigne iznad svih drugih filmova, i ako ga pogledate, bili odličan boarder, poznavatelj ili totalni laik, vidjeti ćete razliku.

Ok, a koji je tebi snowboard video najbolji unatrag nekoliko godina?

.....Hmmmm... mislim da bi bio 91 words for snow. Uistinu odličan film!


Kako uspijevaš otići na sva natjecanja, usput pobijediti na većini i snimati zahtjevne visokoprodukcijske filmove?

Ma preludo je. Ali to je život, navikneš se i uživaš!

-.-Mark Gallup/Red Bull Photofiles-.-

Budućnost? Gdje se vidiš za npr. 5 godina?

Definitivno boardajući. Sad da li ću imati ovakav tempo i sponzore ili ne, svjedno mi je. A poslije profesionalne karijere mogu raditi sve ono što nisam stigao do sada. Vidjet ćemo, ne brinem se oko toga previše.

Što misliš o TTR-u i njihovim contestima?

Odlični su, zato ih i vozim. 6Star natjecanja, kao Air&Style, su ubojice! Jednostavno najbolji teren za odmjerit snage s najboljima na svijetu, a ako još pobijediš u toj najtežoj konkurenciji na svijetu, osjećaj je nevjerojatan. Riječ je o najboljem contestu na svijetu.

Što misliš tko je sljedeći rider "allrounder" u svjetskim okvirima? Tko bi po tebi trebao biti najbolji!?

Scotty Lago, definitivno! Taj mali ima sve što treba!

Kako si počeo sa Lib Techom?

Od samih početaka me podupiru, još dok sam bio nitko i ništa, totalno su ludi i znaju što znači snowboarding. Usput proizvode najbolje daske na svijetu. Tko ne bi htio imat njih za sponzora!

-.-Mark Gallup/Red Bull Photofiles-.-

Da li si probao njihov zadnji izum, "banana" board?

Jesam. Stvarno je super. Nije toliko tehnički napravljen koliko je zabavan na stazi. Odlična zanimacija za cijeli dan na snijegu. Kažem ti oni su ludi, još će izmislit bezbroj stvari i inovacija.

Trenutačno radim s njima na "banana hammock", totalno luda stvar, kantovi su okrenuti naopačke, a daska ima surf shape. Luda stvar! Ali je samo namijenjena za powder, tako da u drugim uvjetima ne možeš gotovo ništa sa njom!

Mtn.lab iskustvo…

Tamo odem nekoliko puta godišnje, i stvarno je odlično. Super uvjeti, odlična ekipa i ne treba ti ništa više. Mjesto za dobar provod i napredak što se tiče trikova.

Bio si po Europi puno, da li ima razlike između ovdašnje i američke scene?

Kada svedeš sve na nulti nivo, sve je manje više isto, ali kako podižeš taj nivo, razlike su veće.

Kad ćeš nam doći u Hrvatsku?

Definitivno dolazim. Čuo sam za ludu obalu kod vas pa moram i to vidjeti.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 21576
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr