SNOWBOARD

»

INTERVIEW

03.10.2006.      

Autor: Ante PašalićPhoto: atomicsnowboarding.com 

Interview: Tadej Valentan

Tadej Valentan jedan je od najboljih slovenskih snowboardera današnjice. Uz odlične rezultate, Tadej spada u ponajbolje europske boardere. Skijanje.hr donosi vam interview s ovim odličnim boarderom.

Svi su čuli za tebe, ali ne zna se ništa detaljnije o tebi, pa se predstavi široj javnosti.
Tadej Valentan, 23 godine, Maribor, Slovenija. Sponzori: Atomic Snowboards, Deeluxe, Sessions, Smith, Frame Skateboards, Tigas Base, DVS

Što ti znači snowboard? Sport ili way of life?
Sve je počelo kad sam bio klinac, i sa nekih 6-7 godina sam počeo voziti skateboard. Snowboard sam počeo voziti sa 13 godina. Sve se svodilo na dobru zabavu na planini i druženje sa prijateljima. Neko vrijeme poslije toga sam postao jako povezan sa snowboardom i sada od toga profesionalno živim. Razlog za boardanje ne bi trebao biti zarada novca, nego bi se trebalo svoditi na zabavu i dobar provod, tako bi trebalo i ostati. Potrebna su mnoga odricanja i jako puno vremena i posvećenosti nečemu što jako voliš, i bez te ljubavi sve bi ubrzo postalo jako ubitačno i naporno. Vremenski jako puno provedeš putujući i boardajući, tako da i je način života.


Da li si zadovoljan sa svojim sponzorima?
Da, naravno! Jako sam zahvalan svojim sponzorima što me podupiru, bez njih ne bi bio u mogućnosti putovati i boardati ovoliko. Veliko hvala sponzorima!

Da li se može živjeti od boardanja u Europi? Kako to tebi uspijeva?
Sigurno. Trenutačno i nije neko najbolje vrijeme, zbog toga što ima jako puno mladih talentiranih boardera i teško ih je pratiti, ali je moguće. Pogotovo je teže za Slovence, Hrvate i ostale s ovih prostora, jer nismo u centru snowboard zbivanja, i nemamo uvijete za treniranje. Uz to, naša tržišta su jako mala, tako da niti financijski ne možemo poduprijeti ridere koji imaju šansu za uspjeh.

Kako je bilo u Kini? Kako to da ste uopće došli na ideju ići tamo? Kakvi su snježni uvjeti, boarderi?
Kina je bila jako interesantna. Bilo je puno drugačije nego li sam zamišljao. Mnogi dijelove koje smo vidjeli su bili u teškom siromaštvu, čak i u Pekingu. Teško mi je zamisliti kako će Olimpijske igre izgledati za dvije godine. Bili smo pozvani na snowboard contest, Nokia Mellow Snow Park Tour, slično kao i u Europi, samo level boardanja je nešto niži. Kineska snowboard scena postoji tek zadnje četiri godine, i nije mjerljiva sa nijednom snowboard scenom na svijetu. Sve u svemu bilo mi je odlično i definitivno preporučam odlazak.

Imaš odlične rezultate gdje god otišao. Koja pobjeda ili koji contest ti je ostao u najboljem sjećanju?
Ima rezultata na koje sam ponosan. Najbolje mi je bilo kad sam osvojio Horsefeathers Jibmasters 2006 u Češkoj. Ne samo činjenica da sam pobijedio, već je cijeli event bio odlično organiziran, te je prikazivao snowboard u pozitivnom smislu, kakav bi i trebao biti, što recimo ne možeš doživjeti na FIS contestima. Tamo smo bili četiri dana, boardali po cijele dane u odlično uređenom parku, i na kraju dana rideri bi odabrali najboljeg boardera na pojedinom elementu tog dana. Nakon četiri dana bile su podijeljene nagrade u kategorijama Best Style, Inovator, Best Trick i Jibmaster 2006. Bio je to odličan tjedan s visokim levelom boardanja Eastblock boardera.

Kakvi su ti planovi za daljnju budućnost? Koliko dugo misliš voziti snwoboard? Da li misliš ostati u snowboardu na neki način ili ćeš tražiti neki office job?
To još ne znam. Nemam neke velike planove. Pokušat ću boardati što duže mogu, dok mi je zabavno. A nikad ne znaš koliko će te noge slušati. Ne sviđa mi se ideja da radim u nekom uredu, ali nikada ne znaš da li ću u budućnosti imati sreće, kakve sada imam sa snowboard karijerom.

Olimpijske igre, zašto nisi išao?
Nikada nisam imao mogućnosti i uvjeta za treniranje Halfpipe-a, da bi postigao neki dobar rezultat. Osim toga u Slovenskom snowboard savezu stvari nisu bile najbolje u vrijeme kada sam ja bio njihov član. Tako da sam otišao od njih i na kraju krenuo svojim putem, a to nisu Olimpijske igre.

Kako sada stoje stvari u Slovenskom snowboard savezu?
Sada su stvari malčice bolje. Mislim da i nemamo potencijalno dobre boardere u Sloveniji, koji mogli nešto napraviti. Savez bi morao puno više raditi na njihovoj potpori, brinuti se za financijski dio, a mladim boarderima omogućiti da se zabavljaju i napreduju.

Homless video, kako je bilo na snimanju?
To je bio moj prvi, pravi video. Super sam se provodio snimajući za njih, ali sam bio dosta ozlijeđen te sezone, tako da mi part i ne izgleda onako kako sam htio. Ove godine sam isto snimao za njih, na novom projektu "Gipsity". Imao sam odličnu sezonu bez ozljeda, tako da sam jako sretan.

Sa kim najčešće voziš snowboard? Gdje?
Većinu sezone provodim u Austriji, snimajući video. Tako da sam uglavnom s Austrijancima. Nemam neku svoju stalnu ekipu, uvijek idem tamo di su uvjeti dobri, koji je snimatelj slobodan i ekipa je složena. U budućnosti bi htio više voziti sa slovenskim "shred-dogs", Grilom (Marko Grilc) i Pristavec (Matvež Pristavec), ali biti će teško, jer svaki od nas snima za svoje produkcijske kuće i sl.


Što radiš kada ne boardaš?
Obožavam downhill mountainbike, i htio bi počet surfat. Inače sam u Mariboru i družim se sa svojom ekipom.

Koga bi izdvojio od nadolazećih Slovenaca? Za koga misliš da bi mogao uspjeti na Euro sceni?
Kako sam dosta vani, malo sam i izgubio neki pogled na domaće nade. Ali ima ih koji ubijaju, Luka Jeromelj će biti odličan, ima ih još, ali to sam samo čuo...Nadam se da ću ih vidjeti negdje u budućnosti.

Najbolji park?
Nema najboljeg parka za mene. Svaki park ima nešto drugačije i jedinstveno, što ga čini posebnim i dobrim. Vogel ima dobar park, dobro shapean. Nadam se da će i Maribor dobiti park, pokušavaju ga napraviti već dugi niz godina. U zadnje vrijeme sve više vozim backcountry i street railove, tako skoro i ne idem u parkove.

Najbolje mjesto na svijetu?
Nema ni tog mjesta na svijetu ,-). Svugdje je lijepo. Volim putovati i vidjeti nova mjesta, a volim se i vračati doma. Volim Maribor, tamo mi je obitelj i prijatelji.

Kako ti se čini hrvatski snowboard?
Ne znam niti slovensku scenu, a kamoli hrvatsku ... znam da se trudite diči sve na noge. Rail contest u Zagrebu (Cmrok) je bio odličan primjer. Uspjeli su unatoč najtežim mogućim uvjetima, bilo je jako zabavno, a takav snowboard i treba biti.

Imaš li kakvu poruku za čitatelje sa ovih prostora?
Imajte poštovanja prema prirodi, potrudite se da snijeg ostane bijel, i vodite ljubav, a ne rat!,-) Keep shredding!!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 173704
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr