SNOWBOARD

»

INTERVIEW

16.12.2005.      

Autor: Ante Pašalić 

Interview: Nikklas Hollsten

Nicke a.k.a. Nikklas Hollsten, dvadesetdvogodišnji Finac, predstavlja se široj hrvatskoj snowboard javnosti.

Predstavi se.
Zovem se Nikklas "Nicke" Hollsten, 22 god. Stari lik, iz Kimita, Finska. Moja lokalna planina je Meri-Teijo Ski. Snowboard vozim već 10 godina, i zadnjih 4-5 vozim jako puno. Preko ljeta radim na brodu i u slobodno vrijeme izrađujem styling aute, wakeboardam i radim sve što je zabavno i "opasno".

Sponzori?
Vozim za finski Flow i Section Team, trenutačno sam u pregovorima sa ljudima iz Carrere, pa bi mogao i za njih voziti, ali to je još u pregovorima.

Natjecanja?
Od prošle godine, Skandinavian Open Big Mountain Championship u Riksgränsenu 6. mjesto, Linz stadion Big Air 1. mjesto, Salomon Big Air 1. mjesto, King of the Corner Meriteijo 1. mjesto, nešto malo boardercrossa i halfpipe-a.

Dachstein? Pleasure Jam? Što je bilo na kraju?
Na jamu u petak sam pao sa Big Air kickera na glavu, hvala Bogu da sam imao kacigu na glavi! Radio sam fs 720 doublegrab i nisam ga preletio dobro, izgubio sam pamćenje na sat vremena. i onda da stvar bude gora napili se sa Hrvatima u subotu u Schladmingu, bilo je bomba! ;-)

Uvijek isto pitanje, koji je razlog da Finska ima tako jake boardere?
Možda smo poremećeni ili nešto slično? :-) Mislim da je glavni razlog to što je kod nas jako hladno, tako da uvijek imamo zaleđene parkove, tako da jednostavno moraš landati ispravno, inače boli jako…

Najbolji resort?
Najbolji je onaj di su ti prijatelji i gdje ima puno POWDER-a! Ako baš moram navesti bilo koje mjesto, onda je to Mayrhofen/Hintertux (Zillertal valley), zato što je tamo uvijek zabava, dobar off-piste, odlični parkovi na Penkenu i Tux-u, dobri komadi i partyji!

Park ili powder?
POWDER je najbolji, ali ako nema dobrog powdera onda je i park super stvar.

Budući planovi?
Voziti više backcountry (extreme), snimati se i putovanje. Naći neke bolje sponzore, tako da me plaćaju da boardam, pa neću morati raditi ove "normalne" poslove.

S kim se najčešće boardaš?
Kad sam doma, onda sa lokalnom ekipom iz Sala, Kimita i Turku-a (Harold, Pyry, Jesse, Ronnie, moja pro sestra Mikaela i još njih..) i u zadnje vrijeme dosta se vozim sa ekipom iz Jyväskylä i Lahti (Joose V, Kittelä..). Nije niti bitno s kim se voziš, bitno je da se zabavljamo, kao s [!] crew ekipom.

Snowboard uzori?
Ne mogu živjeti bez bordanja, svi moji planovi svode se na istu stvar, a to je da boardam što više moguće. Kada sam počeo, gledao sam na TV-u zvijezde poput Ingemar Backman, Terje Haakonsen, Sebu Kuhlberg i Markus Hurme, i rekao sam sebi da ću biti kao oni jednog dana. To još uvijek želim postati. Ride to live, live to ride.

Sljeme? Kako si tu završio?
Prvi put sam bio na Sljemenu prošle godine kada se trebao održati FIS Big Air. Trebao sam se natjecati, ali nismo mogli naći put za Sljeme, tako da smo zakasnili, i kad smo došli gore već je sve bilo gotovo. Prvo smo krenuli s kontra strane Sljemena, i kad smo došli skoro na vrh, skužili smo da moramo skroz okolo ići, tako da smo zakasnili na sve.

Najsmješniji snowboard trip?
Prošlogodišnje putovanje od mjesec i pol po Alpama s ekipom iz Finske, ali dogodilo se toliko toga da bi trebalo previše vremena da se sve ispriča.

Kako izbjegavaš ozljede? Što nosiš od zaštitne opreme?
Vježbam preko ljeta, i pijem puno pive (smijeh)…Kada vozim uvijek imam kacigu na glavi, zaštitnik guzice i ručnih zglobova.

Da li postoje razlike između skandinavskog i europskog boardanja?
Najveća razlika je u stilu. Kod nas na sjeveru najvažniji su grabovi i style, dok u ostatku Europe rotacijski trikovi nose pobjedu, to je moje osobno mišljenje.
U Europi nema toliko railova i boardera koji voze railove, dok u Finskoj svaki ski centar ima različite rail parkove i snowparkove. Naravno i razlika u planinama je ogromna. U Finskoj je prosječno brdo visoko nekoliko stotina metara, npr. Talma 5500 cm n/m, a na jugu Europe planine su visoke i do 4000m.

Poruka za kraj za malu snowboard scenu kao što je naša u Hrvatskoj?
Snowboard ne smijete uzimati preozbiljno, za vrijeme boardanja morate se zabavljati cijelo vrijeme i to vam mora biti zabava, a ne nešto što morate "napraviti", bit će vam lakše naučiti nove trikove kroz zaj****ciju.

Marš na snijeg i uživajte!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 249737
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr