SNOWBOARD

»

VIJESTI

06.02.2013.      

Autor: Skijanje.hr

 

Billabong Air&Style 2013.

Snowboard trikovi na granicama ljudskih mogućnosti pred rekordnim brojem posjetitelja!

Najveće svjetsko snowboard natjecanje održano je na kraju intenzivnog trodnevnog snow programa u austrijskom Innsbrucku. Osim neočekivane pobjede ridera Erica Willetta, Innsbruck je u vikendu iza nas odabrao i šampiona stila Marka Grilca te pred okupljenom ekipom najvećih legendi ovog ekstremnog sporta premijerno prikazao dokumentarni film "We ride - priča o snowboardingu. Dokumentarac nagrađivanog redatelja Orlanda von EinSeidela doživjet će i svoju zagrebačku projekciju 16. veljače s početkom u 21h u kinu Europa.

Rekordan broj posjetitelja na stadionu Berigesel u austrijskom Innsbrucku, koji je u sklopu natjecanja Air&Style dvadesetu godinu za redom okupio najbolje aktivne ridere, proslijedio je svijetu jasnu i snažnu poruku. Snowboarding s margina sada ravnopravno staje uz bok ostalim zimskim sportovima, dodatno plijeneći pozornost sve šire publike atraktivnošću i izvedbama na samim granicama ljudskih mogućnosti. 

Događanje je započelo svjetskom premijerom najsveobuhvatnijeg dokumentarnog filma o snowboardingu 'We ride' režisera Orlanda von EinSeidela. Ljubitelji extreme produkcije već ga poznaju kao autora nagrađivanog filma 'Skateistan' o skateboardingu u Afganistanu. Ovoga je puta udružio snage s burnom te ušao u privatne foto i video arhive pionira snowboardinga. Od izrade prve daske, preko znakova zabrane snowboardinga na poznatim svjetskim skijalištima, do etabliranja (sada olimpijskog) sporta čiji najvještiji rideri danas nose celebrity status – sve su to teme u kojima će uskoro moći uživati i domaća publika. "We ride" će nakon svjetske premijere u Innsbrucku biti prikazan i u kinu Europa 16. veljače ove godine s početkom u 21h. O tome ćemo još svakako pisati. 

Air&Style je kao završni 6* događaj World Snowboard Toura s nagradnim fondom od 75.000 eura ujedno i najveće svjetsko snowboarding natjecanje. Ove je godine okupio 24 trenutno najbolje rangirana svjetska snowboardera u borbi za titulu pobjednika i prestižni Ring of Glory.

Natjecanje se održalo u tri kvalifikacijska kruga, u kojima su rideri odmjeravali vještine u parovima, te u superfinalu u kojem su ostala četiri najbolja snowboardera sezone. Kako je glavni favorit, burnov rider Stale Sandbech ispao korak do finala, očekivalo se da će pobjedu na ovogodišnjem natjecanju odnijeti Sebastian Toutan. Savršenom tehničkom izvedbom switch backside 1260 mute-a ipak ga je sustigao Amerikanac Eric Willett i tako postao ovogodišnji Air&Style rider broj jedan. Treće mjesto, zajedno s nagradom za najbolji trik na burn canu, pripalo je Norvežaninu Aleksanderu Oestrengu.

Dan uoči natjecanja na Bergieselu su se okupili bivši pobjednici Air&Style-a te neke od legendi snowboardinga kako bi obilježili proslavu 20. rođendana događanja sudjelovanjem u burn Style Sessionu.

Session je imao za cilj odabrati šampiona stila i kreativnosti među riderima od kojih su neki u 40-im godinama života. Dok su Max Plotzeneder, Jamie Lynn, Terje Haakonsen, Michi Albin, Gigi Ruf i Brian Iguchi demonstrirali kako je upravo prepoznatljiv autorski stil glavno obilježje izvrsnosti u snowboardingu, Arthur Longo i Werni Stock pokušali su se izboriti za titulu pobjednika. Ona je ipak pripala slovenskom rideru Marku Grilcu - njegov je switch front side rodeo bio i više nego dovoljno uvjerljiv za nagradu od ukupno 10.000 eura.

„Bilo je nevjerojatno sudjelovati u natjecanju zajedno s ljudima koji su mi heroji od malih nogu, s riderima koje sam u prošlosti tražio autograme.  Žao mi je što zbog ozlijede nisam u mogućnosti sudjelovati i u velikoj utrci Air&Style-a, no ovo je večeras bila posebna čast i privilegija“, izjavio je nakon burn Style Sessiona rider Werni Stock. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4709887
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr