SNOWBOARD

»

VIJESTI

23.06.2008.      

Autor: Tomislav Seljan 

Najviše ozlijeđenih na snowboardu

Prema istraživanjima provedenim u Americi, snowboarding je, sudeći prema broju ozljeda, najopasnija outdoor aktivnost.

NesrećaPodaci prikupljeni iz 63 bolnice diljem SAD-a tijekom 2004. i 2005. g.  pokazuju kako je čak četvrtina od 213, 000 rekreativaca, ozlijeđenih u outdoor aktivnostima, ozljede "zaradila" bordajući. Od ukupnog broja ozlijeđenih pola je u dobi od 10 do 24 godine, a muška se populacija ozljeđivala dvostruko češće od ženske. Od ozljeda polovina otpada na lomove kostiju i iščašenja zglobova, dok je sljedeća najčešća ozljeda potres mozga (7%).

U ovoj nepopularnoj statistici bordere slijede sanjkaši (11%), penjači (6%), brdski biciklisti... Najmanje su opasni sportovi na vodi pa je tako među posjetiteljima traume bilo 4% skijaša na vodi, 3% ribolovaca i 2 % plivača. Nevjerojatno je da se nigdje ne spominju skijaši. Teško je vjerovati da pecanje i plivanje (napominjemo da se radi samo o ozljedama pa ova statistika ne obuhvaća utopljenike) mogu biti opasniji od skijanja.  

Prema nekim mišljenjima skijanje je opasnije čak i od bordanja.  Na snowboardu su, naime, obje noge fiksirane za jednu dasku, zbog čega teško dolazi do izvrtanja koljena, a upravo su ozljede koljena česte među skijašima. Zbog toga su mnogi skijaši, naročito oni " načetih" koljena, dvije daske odlučili zamijenili jednom, izlažući se tako ozljedama zglobova šaka, koji često stradavaju kod snowboardera.

Drugo istraživanje pozabavilo se samo skijašima i borderima u dječjoj i adolescentskoj dobi. I tu su borderi prošli puno gore od skijaša. Tijekom provođenja istraživanja bilo je 57 ozlijeđenih snowboardera nasuprot "samo" 22 skijaša. No prema ovom istraživanju i bordanje i skijanje su vrlo sigurni sportovi. Naime, broj ozlijeđenih se odnosi na razdoblje od čak 7 godina (od siječnja 1999. do svibnja 2006. g .)  Razlog malog broja ozljeda možda leži u činjenici da je istraživanje provedeno na području sa prosječnim snježnim padalinama od 71 cm godišnje, gdje ovi sportovi ne uživaju (pre)veliku  popularnost. Ozlijeđeni skijaši uglavnom su se držali uređenih staza, dok se dobar dio bordera ozlijedio izvodeći akrobacije u parkovima, što donekle objašnjava veći udio ozljeda kod bordera. Istraživanje je pokazalo kako su borderske ozljede u porastu, naročito u dječjoj dobi, dok se one skijaške zadržavaju na   konstantnoj razini.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 28762
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr