NATJECANJA

»

SNOWBOARD

05.12.2006.      

Autor: Ante PašalićMic Hvala Warehouse za support! 

Nokia Air & Style 2006

U Munchenu 02.12.2006 održano je najbolje snowboard natjecanje svih vremena! 24-godišnji DC team rider Travis Rice pobjedio je na ovogodišnjem prestižnom natjecanju - Nokia Air&Style 2006!

Ovogodišnji Nokia Air&Style, drugu godinu zaredom održan na Olympia stadionu u Munchenu, osim odličnog ambijenta, stvorenog od 27,500 gledatelja i najboljom postavom snowboardera na nekom natjecanju, obećavao je nezaboravnu noć. Atmosfera je bila neviđena, s odlično raspoloženom bavarskom publikom, koja je odličnu vožnju ridera upotpunila gromoglasnim skandiranjem i navijanjem za svoje favorite.

Izvrsno postavljeni set-up terena, za kojeg doznajemo da je izgradnja trajala puna dva tjedna, te se sastoji od nezamislivih 355 tona čelika, 1000 tona umjetnog snijega i postavljenom zaletnom rampom od 70 metara, visine 43 metra iznad vrha tribine, bili su samo neki od impresivnih novina na ovogodišnjem Air&Stylu-u. Course je bio sastavljen od velikog dvadeset metarskog kickera, nakon kojeg je slijedio deset metarski table, preko kojeg se ispresjecao Fmx course. Na kraju je bio postavljen 8-metarski rainbow box. Ove godine, Fmx staza se odlično uklopila sa snowboard course-om, što je gledateljima pružilo odličan uvid u cijeli contest, te činilo cijeli event još zanimljivijim.

Novost je bila i odustajanje od tradicionalnog suđenja za tehnički i stil trik. Novi format se sastojao od 2 runde i Superfinala te se svaka runda sastojala od tri run-a, a ocjenjivao se najbolji trik od strane triju sudaca. To je omogućilo snowboarderima da imaju tri pokušaja za svoj najbolji trik, a rezultiralo je najboljim trikovima ikad izvedenim!

Uobičajeno je da izdvojimo najboljeg ridera natjecanja, ali na ovom, slobodno ga možemo nazvati, povijesnom spektaklu, jednostavno to je bilo nemoguće procijeniti. Od Nicolas Mullera s preludim One Foot 720, Eero Ettala Sw Double Backflip, Rice Double Cork 10, Double BackFlip 180˚, Autiti Fs 1260˚ Tail, Stylish Mosseson Bs 9 Shifty Shifty, sve do finala i Bendekovog 1260 Double Cork.

Medijski preeksponirani Shaun White, koji je prosječnom vožnjom bio ispod konkurencije, čak je izjavio: "Što čovjek treba napraviti da pobjedi na ovakvom natjecanju! Ovo je nemoguće koje trikove ekipa izvodi".

Odgovor su dali ostali snowboarderi, koji su pokazali stil, progres, kreativnost i nevjerojatne kombinacije trikova.

Novost je da je uveden Rookie Challenge, koji omogućuje pobjedniku nastupanje na sljedećem Nokia Air&Style-u. Rookie-ji su pokazali zavidnu razinu vožnje, pogotovo ako se uzme u obzir da u prosjeku imaju između 15 i 18 godina. Tako da su se organizatori odlično potrudili i osigurali budućnost TTR-a. Pobjednik je bio osamnaestogodišnji Mikkel Bang (Bs 9) iz Norveške, koji je izborio mjesto na sljedećem Air&Style-u. Pobjeda ga je lansirala na 8. mjesto TTR World Tour svjetskog poretka!

Prva runda:
Na samom početku natjecanja, Olympia stadion je bio zadivljen lokalnim miljenikom, Davidom Bendekom, koji je u startu izveo svoj svjetski poznati Double Cork 1260˚, tek treći koji je izveo uopće. Odlično raspoloženi Nicolas Muller, izveo je nevjerojatni One Foot 720˚ Misty, kojeg nije landao, ali je uspio zadiviti cijeli stadion i sve ridere. Na kraju su se svi složili da je to bio najnevjerojatniji pokušaj One Foot trika ikad viđenog. Odličan početak cijelog natjecanja upotpunio je finac Eero Ettala, izveo je odličan Switch Double BackFlip, ali nije uspio nadmašiti Travis Rice-a, s Double Cork 1080˚.

Ludilo se nastavilo vožnjom Norvežana Torstena Horgma, koji je izveo odličan Fs 1080˚, gdje ga je dočekao prošlogodišnji pobjednik Hampuss Mosseson, sa stylish Bs 900˚ Shifty Shifty, što mu je bilo dovoljno za prolazak u sljedeći krug. Ekscentrični Kanađanin Marc Andre Tarte u svojem orginalno luđačkom stilu nije uspio landat Cab 1080˚, te je izbačen od strane raspoloženog Finca, Risto Mattile.

Druga Runda:
Situacija je postala ozbiljna. Svaki od pokušanih trikova nije bio manji od 900˚(!) rotacije, a atmosfera na stadionu bila je odlična zahvaljujući izvanrednoj vožnji prikazanoj od strane snowboardera u prvoj rundi. Travis Rice je lagano prošao dalje s Double Cork 1080˚, te se od natjecanja oprostio prošlogodišnji TTR Svjetski prvak, Mathieu Crepel, koji nije uspio landat Switch Bs 1080˚. David Benedek je ponovno probao Double Cork 1260˚, ovaj put nije landao, ali bilo mu je dovoljno da izbaci Heikki Sorsu, koji definitivno nije bio na svojoj poznatoj razini.

Uslijedilo je gromoglasno skanidranje Fincu Antti Auttiju. Cijeli stadion je bio na nogama, kada je Autti izveo odličan Fs 1260˚ Tailgrab, te doslovno pokopao eksponiranog Shaun White-a, koji nije mogao niti blizu nadmašiti Antti Autti-a. Tragičar večeri bio je prošlogodišnji Air&Style pobjednik, Hampus Mosesson koji je za samo jedan bod bio lošiji od nabrijanog Risto Mattile, koji je prošao u superfinale.

Pobjednik - Travis RiceSuperfinale:
Nevjerojatno skandiranje publike za superfinaliste bilo je za svaku pohvalu. Izmorena četvorka morala je nakon savršenih trikova, umora i hladnoće, odvoziti posljednji i najbolji krug, kako bi postali pobjednici ovog prestižnog snowboard natjecanja i osvojili Air&Style prsten slave!

David Benedek je neumorno pokušavao svoj Double Cork 1260˚, kojeg u finalima nije niti jednom usupio landati. Antti Autti je dva puta ponovio svoj odlični Fs 1260˚ Tail, s čim je izazvao 27,000 ljudi na skandiranje njegovog imena, ali suce nije impresioniralo ponavljanje istih trikova. Odličan Risto Mattila izveo je savršeni Cab 1080˚ i nadao se slatkoj pobjedi. Travis Rice je za kraj u finalima morao izvesti trik sa kojim bi osigurao pobjedu - s potrganim prednjim dijelom snbowboarda, puknutim vezom, Travis Rice je izveo savršeni Double Backflip 180˚, u zadnjem run-u večeri, te uvjerio i suce i publiku
tko je pobjednik Nokia Air&Style 2006. Osim Air&Style prstena slave, osvojio je vrlo važnih 1000 TTR bodova! Uistinu velličanstven završetak ovog velikog natjecanja, na kojem je ostvaren novi pomak svjetskog snowboarda.

TTR predsjednik Drew Stevenson izjavio je - "tijekom svih mojih godina snowboardanja, nikada nisam vidio bolje natjecanje od ovoga danas!"

"Ticket To Ride je jedna od najboljih stvari koja se dogodila snowboardu nakon jako dugo vremena i zasigurno će unaprijediti i poboljšati snowboard u budućnosti!" - izjavio je pobjednik Travis Rice.

U Freestyle MotoCross-u, stvari su bile malo manje impresivne. Sama staza je bila manja nego prošle godine, ali trikovi su bili dovoljno atraktivni na zadovoljstvo publike. U svakoj rundi vozilo se po dvije minute, na kojemu su FMX rideri pokazivali najbolje trikove, bolji iz svake runde išao bi u slijedeći krug. Pobjednik je bio devetnaestogodišnji Amerikanac, Wiley Fullmer, koji je u polufinalima pobijedio prošlogodišnjeg pobjednika Natea Adamsa, te kao najmlađi FMX rider na svijetu, ponio kući ovu prestižnu titulu.

Glazbeni dio eventa upotpunili su Britanci Milburn, kanadski punk rockeri Billy Talent i odlični Seeed, koji su zagrijavali publiku između runova.

Ovogodišnji Nokia Air&Style je uspio nadmašiti samog sebe. Bio je to do sada najfascinantniji event, na kojem su rideri pokazali najveći nivo vožnje, te izveli dosad neviđene trikove na službenom natjecanju.

Pokazalo se da današnji vrhunski snowboard i dalje napreduje, te da profesionalci ovog sporta izvode trikove za koje se do samo nekoliko godina unatrag mislilo da su nemogući za izvesti. Kombinacije Double inverted trikova, 1260 rotacija postale su uobičajena stvar, upotpunjene sa odličnim stilom vožnje, pomaknuli su granicu današnjeg snowboarda. Čestitke svim snowboarderima na nezapamćenom showu, koji su upisali Air&Style u povijest kao najbolje ikad održano snowboard natjecanje.

Pravi pobjednici su bili oni koji su posvjedočili definitvno najboljem snowboard natjecanju ikad održanom! Još jednom Nokia Air&Style se može podičiti titulom najboljeg snowboard natjecanja na svijetu!

Snowboard

1. Travis Rice (24/DC/USA) 284 boda (Double Backflip 180 to Cab 540)

2. Risto Mattila (25/Flow/FIN) 277 boda (Switch 1080 Nose to Switch Backside 540)

3. Antti Autti (21/Flow/FIN) 259 boda (Frontside 1260 Tail to Switch Backside 720)

4. David Benedek (26/Bonfire/GER)


FMX

1. Wiley Fullmer (18/USA)

2. Beau Bamburg (28/USA)

3. Nate Adams (22/DC/USA)



Rookie Challenge

1. Mikkel Bang (16/NOR)

2. Iouri Podladtchikov (18/RUS)

3. Christian Haller (17/CH)

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 364493
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr