NATJECANJA

»

SNOWBOARD

04.03.2007.      

Autor: Ante PašalićPhoto: Pedro S Silva espn.com ttrworldtour.com 

The Oakley Arctic Challenge TTR 5 Star

Terje Haakonsen oborio svjetski rekord s 9.8 metara visokim Backside 360!!!

Svjetska snowboard legenda, tridesetdvogodišnji Norvežanin Terje Haakonsen, i na kraju dugogodišnje karijere uspio je šokirati globalni snowboard svijet skočivši 9.8 metara visoki Backside 360!!! Dugih šest godina, mladi Finac Heikki Sorsa uspio je držati postavljeni rekord od 9.3 metra na The Arctic Challengu 2001 godine, te ga je tek ove godine oborio sami tvorac The Arctic Challenge natjecanja, Terje Haakonsen!

The Arctic Challenge se posljednje tri godine dosta selio po raznim mjestima u Norveškoj, te nakon nekoliko nesretnih godina s vremenom, organizatori su odlučili promijeniti datum eventa, a ne mjesto! Kako je The Arctic Challenge od samih početaka Ticket To Ride World Toura bio finalno natjecanje, moralo se održati pred kraj sezone, kada u Norveškoj nastupaju dosta nepovoljne vremenske prilike. Zadnje dvije godine, TAC se preselio u Oslo, te je promijenio datum na početak ožujka kako bi napokon mogao dobiti povoljne vremenske uvjete za održavanje ovog legendarnog snowboard natjecanja!

Postava Quarterpipe-a je bila kompjuterski izračunata kako bi se dobila smanjena kompresija na transitionu, dozvoljavajući riderima veću brzinu bez gubitka kontrole na izletavanju s quarterpipe-a. Definitvno najbolje i najprogresivnije natjecanje ove sezone, napravljeno od kuma Ticket To Ride-a i snowboard legende Terje Haakonsena. U svojoj 32.godini(!) života, Terje je pokazao cijelokupnom snowboard svijetu da je još uvijek u odličnoj formi i sa još uvijek jednim od najjačih snowboard stilova na svijetu, među jakom, skoro duplo mlađom konkurencijom. Kako su ga već prozvali svi svjetski mediji, norveška "legenda sa devet života" uspio je oboriti svjetski rekord pred domaćom publikom sa nevjerovatnih 9.8 metarskim Backside 360 i to na svom legendarnom The Arctic Challengu!

S obaranjem rekorda, Terje Haakonsen je zasjenio ostatak snowboard natjecanja koje je bilo na visokom nivou i s odličnim trikovima i visokim iskakanjima s najvećeg quarterpipe-a na svijetu! Naime, Terje je oborio svjetski rekord u kvalifikacijama, te je malo zasjenio odlične superfinale. Samo natjecanje se vozilo u 5 heatova iz kojeg su troje najboljih išli dalje u superfinale. Sudilo se za izvedeni trik, te ono najbitnije visinu trika i opći dojam.

U superfinalima našli su se samo Amerikanci i Norvežani, a Amerikanci su u njima izborili i pobjedu! Mladi Amerikanac Kevin Pearce pokazao je najbolje tehničke trikove i visoka izlijetanja sa deset-metarskog quarterpipe-a, s "bolesnim" Double Rodeom, Fs 900 Mute i još nekolicinom odličnih trikova. Lokalna zvijezda Henning Marthinsen (Chock flip, McTwist Revert) osvojio je drugo mjesto, a treće Amerikanac Pat Moore. Jake Blauvelt (SAD) skočio je najviši Air dana, s ogromnih 9.4 metra visine, nešto manje od novo postavljenog svjetskog rekorda!

Pobjeda Kevin Pearcea ovog vikenda u Oslu, stavlja ga u vodeću poziciju na TTR World Tour poretku. Do ovog vikenda vodeći u svijetu, mladi Rus Iouri Podladtchikov pao je na drugo mjesto, te na trećem Norvežanin Henning Marthinsen.

Završio je The Oakley Arctic Challenge 2007, s najboljim mogućim završetkom, obaranjem svjetskog rekorda!!! Pokazala se i ispravnost Terjeove odluke za pobunom protiv FIS sistema, prije devet godina, te utemeljenjem Ticket To Ride sustava natjecanja, težeći prema ispravnom progresu svjetskog freestyle snowboarda. Ne samo da je bio u pravu, nego je i sam postao najprogresivniji snowboarder današnjice.

Obaranje svijetskog rekorda možete vidjeti ovdje!




Najvišlji skok na svijetu! Terje Haakonsen, 9.8 metara visoki Bs 360!!!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 242885
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr