SKIJALIŠTA

»

ŠVICARSKA

24.09.2007.      

Autor: Goran Razić 

Švicarska skijališta

Oduvijek su bila pomalo skrivena od ljudi s ovih prostora, rekli bismo čak i pomalo zagonetna, no zato Britanci, Nijemci i posebno Japanci jako dobro znaju što Švicarska nudi.

Česte usporedbe poput onih: "Mogli bi biti kao mala Švicarska", ili "Radi kao švicarski sat", ili "Siguran je kao švicarska banka", ili "Pun je rupa kao švicarski sir" nikako nisu slučajne, one su samo dokaz kako se kvalitetno radi na nacionalnoj prepoznatljivosti i vlastitom brandu. Švicarska je dokaz da za svjetsku popularnost i prepoznatljivost ne treba biti velik i imati veliki broj stanovnika, već je od presudne važnosti jasan cilj i predanost tome.

Poslovična švicarska neutralnost u političkim i ekonomskim razmjerima donijela je puno toga dobroga, a vrlo malo lošeg, no isključivo iz razloga što multietnička Švicarska iznimno dobro balansira s "vanjskim svijetom" i jako dobro zna što znači rad i ulaganje u posao, između ostalog i u turizam.

Upravo to svrstalo je švicarski turizam na vrlo visoke grane. Netaknuta priroda, iznimno sačuvana nacionalna baština te gastronomsko - adrenalinski i planinski turizam ono su što Švicarce ističe od ostalih. Skijališta su moderna, opremljena po najvišim svjetskim standardima, te vrlo pedantno vođena, kako bi zadovoljavala izbirljive kriterije imućnih gostiju. Ono što švicarska skijališta ističe od ostalih je i dodatna ponuda. Tako osim samog skijanja u velikoj mjeri se nude ostale usluge, poput svih srodnih sportova, razonode, gastronomije, pa do prirodnih i kulturnih znamenitosti koje se nude gotovo na svakom koraku.

-.--.-

Pedantnost i brižnost, kako za okoliš, tako i za turiste vidljiva je gotovo svugdje. Švicarci jako dobro znaju što im turizam donosi i u stanju su unovčiti gotovo sve, što uz dobru prezentaciju znači pune džepove franaka. Cijene su visoke, no samo za ovo podneblje. Zapadnjaci, poput Amerikanaca, Britanaca, Francuza te Japanaca, uživaju u ponudi "šakom i kapom".

Švicarska nudi nekoliko skijaških regija, te neka vrlo specifična i ekstravagantna skijališta. Od regije Valais, gdje dominiraju Zermatt i Saas Fee, relativno blizu se još nalaze i Crans Montana i Andermatt. Istočnije, uz granice s Lihtenštajnom i Italijom nalaze se Davos, s pripadajućim naseljima i visokoj klijenteli poznati St. Moritz. Malo prema unutrašnjosti, no još uvijek na istoku zemlje nalaze se Lenzerheide, Arosa i Laax, Na Zapadnom dijelu nalazi se izniman centar 4 Vallees, s Verbierom i Veysonnazom. Predio oko Jungfraua i Eigera svakako karakteriziraju Wengen i Adelboden, dok je nedaleko zapadnije smješten Gstaad te Les Diablerets - Glacier 3000. Ovo je naravno krnji popis, isključivo poznatijih skijališta, a onih "manjih" ima još toliko da bi se ovaj popis produžio u nedogled.

Što to izdvaja švicarska skijališta od ostalih? Tu je prvenstveno nekoliko osnovnih karakteristika; nadmorska visina skijališta je zaista zavidna, dok su glečeri nerijetko bliži brojci od 4.000 m, nego 3.000 m, snježni uvjeti su zagarantirani. Uređenje staza je odlično, a mogućnosti off piste skijanja su enormne. Upravo to omogućilo je nesmetan razvoj heliskiinga, koji je u Švicarskoj doista uzeo maha. Tako ćete za cijenu od 200 do 500 CHF poletjeti helikopterom u potragu za bijelim prostranstvima koja čekaju samo vas. S druge strane, infrastruktura na uređenim stazama je na visokoj razini. Uz restorane, planinarske domove, vidikovce, podzemne vlakove, najmodernije gondole, tu su i ledene spilje, te ostale više ili manje bitne stvari. Gastronomska ponuda je na visokoj razini. Domaća, alpska hrana i lokalni specijaliteti bit će prvi na listi gastronomske ponude Švicaraca.

-.-Goran Razić-.-

Ceste i prilazi skijalištima su dobri, no daleko su od megalomanskih prilaza autocestama ili brzim magistralnim cestama, koje bi iziskivale eventualno krčenje šume. Švicarska filozofija je prilagoditi se prirodi koliko je god moguće. Upravo iz tog razloga prednjači prijevoz vlakom, kojim je moguće doći u gotovo bilo koji kutak zemlje. Vlakovi se koriste za sve, od standardnog prijevoza od grada do grada, preko podzemnih vlakova kojima se izbjegavaju visoki prijevoji, pa sve do turističkih atrakcija na visinama od preko 3.000 m, ili pak panoramskih linija poput Glacier expressa, koji vodi najljepšim predjelima Švicarske, s početnom stanicom u St. Moritzu i završnom u Zermattu.

Rezime bi glasio: Švicarska nudi pomalo od svih - francuska skijaška prostranstva, talijansku ležernost, austrijsku i njemačku točnost (pa i još malo više, op.a.) te još neke stvari karakteristične samo njima. Drugim riječima, u srcu Alpa kriju se mnogi skijaški dragulji, koji samo čekaju trenutak da ih posjetite... a kad jednom odete, vratit ćete se sigurno.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 130514
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr