05.03.2012.      

Autor: Ivan Kašuba 

Lavina zatrpala skijaše i žičaru!

Nesvakidašnja nesreća sa skoro tragičnim posljedicama zadesila je francusko skijalište St. Francois-Longchamp prošlog vikenda.

Lijep i sunčan dan s temperaturama u plusu ovog vikenda bio je pravi mamac za sve ljubitelje skijanja diljem Alpa, no posjetitelji francuskog St. Francois-Longchampa proživljavali su pravu dramu u borbi za goli život.

Naime, velike količine snijega koje su padale u planinama prošlih mjeseci, pod utjecajem visokih temperatura, naglo su počele kliziti i ugrožavati sela, ceste i skijaše, kako na stazi tako i na žičarama.

Upravo takva lavina mokrog snijega, ničim izazvana, krenula je niz planinu na ovom francuskom skijalištu u smjeru sjedežnice koja je tada bila u radu. Skijaši su bezbrižno ulazili na nju, a dramu koja se odvijala gotovo dva sata za 70 ljudi, koji su ostali zarobljeni na žičari, teško će itko zaboraviti. Lavina je uništila gotovo cijelu stanicu sjedežnice sa stupovima te tako prouzročila veliku štetu na infrastrukturi, no na sreću, ljudski životi su spašeni.

Junak ove cijele priče upravo je radnik žičare koji je uočivši lavinu i procijenivši njeno kretanje prema stanici sjedežnice, prestao puštati skijaše na nju te je tako spriječio još veću tragediju. Skijašima koji su već bili na žičari za spas je bilo prekasno. Ostali su zarobljeni u zraku, no brzom intervencijom službi spašavanja uspješno su spašeni.

-.--.-

Ovakve proljetne lavine uzrokovale su prošli tjedan još problema diljem Alpa. Ugrožavale su živote na stazama, zbog njih su zatvorene neke planinske ceste, željezničke pruge... Karakteristika ovih lavina je da se kreću puno sporije od uobičajenih, zbog blažih strmina sa kojih mogu krenuti. No sa sobom nose teške i velike količine mokrog snijega. Takve lavine započinju s takozvanim tunelom u snijegu koji je vidljiv, pa su samim time i u većem djelu predvidljive.

Helikopterska kontrola je tako izjavila kako ovoliko puno lavina na području Alpa nije zapamćeno u nazad tridesetak godina. U priloženom video prilogu možete pogledati vjerodostojnu snimku sa skijališta te razornu moć ove lavine.

Više o samim lavinama, opremi koja vam može spasiti život, nađete li se u nezgodnoj situaciji, te općenito o zaštiti i spašavanju u lavinskim uvjetima, pronađite i u našem Skijanje.hr informatoru.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 286333
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr