SKIJALIŠTA

»

FRANCUSKA

13.01.2006.      

Autor: Hrvoje Šolman 

Vars

Na prvi pogled idealno skijalište za početnike i srednje iskusne skijaše/boardere, prvenstveno zbog velikog broja lakših i dobro održavanih staza, no ispod površine krije se možda jedan od najboljih freeride potencijala u ovom dijelu francuskih Alpa.

Vars
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 782 km
udaljenost od Zagreba 925 km

Udaljen 50 ak kilometara južno od lokalnog središta Maritimskih Alpa, Briançona, nalazi se Vars na nadmorskoj visini od 1850m. Skijalište je smješteno između 4 mjesta: Saint Marcellin, najstarije selo, najviše sadrži davne uspomene ovog kraj; Sainte Marie najbolje predstavlja lokalnu tradiciju i arhitekturu južnog dijela francuskih Alpa, a ovdje su niknuli prvi hoteli i postavljene prve vučnice i ski liftovi u Varsu; dvorac Sainte Catherine, smješten je u južnom dijelu skijališta, živi je spomenik pastoralnog života ovog kraja; Srce skijališta je Les Claux, opremljen za najmodernije zahtjeve skijaškog (zimskog), kao i ljetnog turizma. Većina ski liftova kreće upravo iz Les Clauxa i povezuju oko 80 000 m2 skijaške površine.

Domain de la Forêt Blanche sa 180 km staza, najveće je skijaško područje u južnom dijelu francuskih Alpa (Maritimske Alpe) i povezuje dva ski središta – Vars i Risoul. Vrh Pic de Chabrières (2750m) čini razmeđu između dva skijališta, Varsa s jedne strane i Risoula s druge. Oba skijališta nude preko 300 sunčanih dana godišnje, kao i bogate snježne nanose u zimskim danima (statistički govoreći).

Početnici će pronaći prikladne staze u podnožju skijališta, na raspolaganju je dovoljno zelenih i plavih staza povezanih vučnicama kao i drugim ski liftovima. Zanimljiv podatak vezan uz tanjuriće na dnu skijališta - naime projektirani su tako da imaju strašan početni trzaj (zbog neelastičnosti užeta i nagiba trase), tako da smo na njima mogli vježbati male skokove bez kickera.

Iz podnožja skijališta, počinje gradacija po kategorijama staza, od lakših prema sve težim. Početnicima će se svidjeti dugačka i široka plava staza Heroux koja se spušta s 2600m sve do Les Clauxa (1850m). Spomenimo i dvije odlične crvene slalomske staze, Olympique sup. u podnožju La Mayta (2580m) i Olympique inf. u nastavku do Saint Marie sela (1800m), za naprednije skijaše.

Jedno od rijetkih francuskih ne-glečerskih skijališta Forêt Blanche je poznat i po bujnoj vegetaciji što je specifično za alpska skijališta niske nadmorske visine. Prednost takvog skijališta je veliki freeride potencijal kroz šumu i ostalo niže raslinje (naravno, ako ima dovoljno snijega). Napredniji skijaši i snowboarderi koji vole duboki snijeg, imaju na raspolaganju ogroman broj off piste trailova koji se protežu duž cijele domene i završavaju u Les Clauxu ili Saint Marie selu.

Snowpark u Varsu je dobio nedovoljnu ocjenu zbog male površine i premalo postavljenih elemenata: samo nekoliko railova (2 straight raila,1 funbox, 1 c-rail) i jedan mali kicker, uz nedostatka većih kickera, cornera, big aira, a da ne spominjemo i halfpipe.

Za ljubitelje adrenalinskih sportova trebamo spomenuti i speed ski stazu koja se nalazi u podnožju Pic de Chabrièresa (2750m), na kojoj je moguće postići brzinu od 160 km/h na skijama. Od dodatnih sadržaja na skijalištu, tu su i paraglading letovi, preleti helikopterom, vožnja motornim sanjkama, vožnja sanjkama koje vuku haskiji, i penjanje po zaleđenim vodopadima.

41 snježni top je postavljen na strateškim mjestima gdje se najviše može osjetiti manjak snijega, a 10ak ratraka gotovo svakodnevno izlazi na skijalište i uređuje staze. Na stazama nismo primijetili nikakvu gužvu, a čekanje u redu za ski liftove bilo je vrlo kratko.

Izvanpansionska ponuda u Les Clauxu nije toliko bogata kao u većim francuskim skijalištima (poput Val Thorensa i Les Deux Alpesa), no nije ni zanemariva. Na raspolaganju imate preko 20ak sportskih dućana i ski servisa, nekoliko većih trgovina (Spar, Serpa), 10ak restorana, pizzerie, ljekarne, biblioteka, pa čak i kino. Sportski sadržaji uključuju bazen, klizalište, squash teren i saune. Što se zabave tiče, postoji nekoliko noćnih klubova (Le Lem, Le Lynx, Le Look, Banana), pokoji pub i piano bar (Le Gruate), no skoro niti jedan apres ski.

Lokalno stanovništvo je ljubazno i gostoljubivo no vrlo slabo govore engleski (za razliku od gore spomenutih popularnijih odredišta), no to nadoknađuju spremnošću da vam pomognu, pa im to nismo zamjerili. Usporedimo li Vars, sa popularnim skijaškim industrijama, onda sve odaje dojam da se elitni turizam tek ušuljava u pore ovog mjesta, i vješto kombinira tradicionalne vrijednosti s potrebama modernog turizma. Cijene aranžmana su vrlo pristupačne i uzevši u obzir skijanje u Francuskoj i što je sve u ponudi, bez sumnje mu možemo nadjenuti tag "best buy" skijanje (sezona 2005/06 op. a.).

Zaključno, Vars je nazivno idealan za početnike i srednje zahtjevne skijaše, napredniji skijaši će profitirati dobrim freeride potencijalom skijališta (kada ima dovoljno snijega), nešto težim stazama na višim dijelovima skijališta, kao i speed ski stazom. Ljubiteljima snowparka skijalište ne bismo preporučili. Iako ne među najpoznatijim i najpopularnijim francuskim odredištima, Vars svakako daje dojam vrhunski opremljenog skijališta.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 199477
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr