SKIJALIŠTA

»

ŠVICARSKA

14.03.2008.      

Autor: Zdravko Nikolić
Photo: Adelboden official

 

Adelboden

Malo mjesto u švicarskim bernskim Alpama poznato po jednoj od najtežih staza za veleslalom u Svjetskom skijaškom kupu

Adelboden
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 825 km
udaljenost od Zagreba 965 km

Bernske Alpe kao skijašku destinaciju prvi su otkrili engleski časnici provodeći ovdje godišnje odmore zaslužene u tadašnjim britanskim kolonijama. Zbog udaljenost od Hrvatske preko 1000 km i nedostatka u ponudi hrvatskih turističkih agencija ovog i drugih obližnjih skijališta, gotovo je nemoguće sresti hrvatskog gosta u Adelbodenu i okolici, osim naravno onih koji u Švicarskoj žive. Možda ovaj članak potakne nekog da posjeti ovo skijalište, a onda usput posjeti i obližnja skijališta, kao što su poznata Jungfrau regija sa skijalištima Grindelwald-Wengen i Müren, ili mondeni Gstaad s Glacierom 3000, gdje se odmaraju i skijaju članovi nekih kraljevskih obitelji. Glavni grad Švicsrake, Bern, čiji je uži centar pod zaštitom UNESCO-a, udaljen je od Adelbodena 65 km.

Cijene u hotelima i apartmanima su prosječne švicarske, što znači i visoke. Najbolje je kontaktirati mjesni turistički ured gdje se mogu dobiti informacije o slobodnim smještajnim kapacitetima i cijenama. Nije na odmet pogledati i plan mjesta radi lociranja apartmana i njegove udaljenosti od centra ili gondole. Također treba voditi računa o tome da švicarski hoteli s jednom ili dvije zvjezdice mogu imati zajednički wc na katu. Prije puta svakako je potrebno ugovoriti policu putnog zdravstvenog osiguranja, jer su cijene liječenja u Švicarskoj enormno visoke. Cijene hrane i pića također su u švicarskom prosjeku što znači da ćete jednostavna jela kao što su kobasica s pomfritom ili špageti platiti cca 15 CHF, pivo 6 CHF, coca colu 4 CHF, a u dućanu Coop u samome mjestu mogu se nabaviti namirnice po istim cijenama kao i u ostatku Švicarske, to jest po sličnima cijenama kao i u Hrvatskoj. Veće i kvalitetnije mesne porcije u restoranima premašit će brojku od 30 CHF. Na samom skijalištu imaju dvije prostorije za piknik u kojima se može konzumirati svoja hrana i piće, ali i nešto dokupiti na obližnjem šanku. Švicarska preciznost domaćina umnogome će doprinjeti da sve bude u savršenom redu te da gost nema razloga za negodovanje. Ako slučajno nešto i nije u redu samo mirnim prosvjedom postići će se željeni efekt. Adelboden zasigurno nije mondeno mjesto u smislu smještajnih kapaciteta i ludih noćnih provoda, ali zato moderna infrastruktura samog skijališta čini ovo skijalište vrlo interesantnim onima kojima je najbitnije skijanje. Ovdje vas očekuje dugogodišnja tradicija i mir koji samo Švicarska može pružiti

Osim novog četverosjeda s haubom Chuenisbärgli i već spomenute istoimene staze za svjetski kup smještene nadomak središta sela, gondola će vas za cca 25 minuta odvesti do vrlo lijepog i modernog skijališta povezanog s mjestom Lenk. Puni naziv skijališta stoga glasi Adelboden-Lenk i ima 90 km skijaških staza od čega 44 km plavih, 34 km crvenih i 12 km crnih. Od početnika do profesionalca svatko će naći staze za sebe. Za one ponajbolje posebno treba istaći crnu stazu broj 40 po kojoj se, uz kontrolu brijega nekoga iz grupe, mogu izvesti dva vrlo lijepa i dugačka terenska skoka. Žičare su uglavnom novijeg datuma, a skijalište broji njih ukupno 14, od čega 3 gondole od kojih dvije uglavnom služe za dolazak na skijalište, 3 šesterosjeda s haubom, 4 četverosjeda od čega dva s haubom, a jedan i grijanom klupom, te 4 vučnice od kojih jednu koriste gotovo isključivo posjetitelji vrlo dobro uređenog snowparka. Pogodnost su i odvojene trake za prilaz žičarama za one koji se skijaju sami, što značajno smanjuje čekanje na sedežnice vikendom kada su veće gužve, kao i tijekom cijele veljače kada djeca u švicarskim školama imaju skijaške školske praznike. Sve staze, osim staze za svjetski kup i onih koje vode prema selu, su smještene na visini od 1500 do 2200 mnv, a 60 % ih je pokriveno sistemima za umjetno zasnježivanje, što je i garancija za mogućnost skijanja od početka prosinca do sredine travnja. Povezanost i preglednost skijališta je vrlo dobra te će se i oni manje odvažni uputiti s jednog na drugi kraj skijališta. Ljubitelji freeridea također će biti zadovoljni iako doduše ne mogu očekivati pretjerano duge spustove.

Pored ovog velikog također treba spomenuti i mala obiteljska skijališta Elsigenalp i Tschentenalp te za freeridere odličan Enstligenalp koji je zbog specifičnog položaja prema suncu otvoren do početka svibnja. Sva ova skijališta povezana su lokalnim autobusnim linijama.

U Švicarskoj je popularno i sanjkanje tako da gotovo svako skijalište ima uređene sanjkaške staze. Sanjke se mogu iznajmiti na licu mjesta i sa sanjkaškom kartom koja košta 21 Euro možete se neograničeni broj puta spustiti sanjkaškim stazama koje su dugačke od 2 do 5 km.

Cijena jednodnevne ski-karte iznosi 35 Eura, a šestodnevne 153 Eura. Za djecu od 6 do 15 godina cijena jednodnevne ski-karte iznosi 20 Eura, a šestodnevne 87. Obiteljski popust za najmanje jednog odraslog i jedno dijete iznosi cca 7 % od navedenih cijena. Noćno skijanje petkom i sanjkanje srijedom i subotom uključeni su u cijenu ski-karte. Sa ski-kartom za 4 i više dana može se posjetiti skijalište u Gstaadu uz nadoplatu od 6 Eura ili Glacier 3000 uz nadoplatu od 17 Eura.

Ako želite po povratku sa skijanja svojim prijateljima i poznanicima ispričati ekskluzivnu priču sa skijanja posjetite Adelboden i ostala mjesta u bernskim Alpama. Oduševit će vas posebno lijepe švicarske planine i još uvijek očuvani stari alpski ambijent.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 248004
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr