SNOWBOARD

»

INTERVIEW

08.05.2007.      

Autor: Ante PašalićPhoto: Jeff Curtes i Andy Wright, burton.com 

Interview: Heikki Sorsa

Finski snowboard megastar u interviewu za Skijanje.hr...

Kad si počeo boardati?

Bilo je to davne 1994. godine. Jedan dan sam išao sa roditeljima na skijanje, te odlučio probati tu snowboard dasku. Ostavio sam skije i život mi se totalno promijenio. Poslije sam vozio svaki dan i snowboard je postao moj život.

Kad si počeo sa natjecanjima?

Ne znam, davno je to bilo... Mislim sa 16 ili tako nešto. Vozio sam neki finski kup, osvojio sam 2. mjesto. Bio sam presretan.

Što misliš o današnjim contestima?

Ovisno o kojem natjecanju je riječ. Danas se uglavnom natječem na contestima koji su mi blizu, odnosno na koje stignem otići. Ali snowboard nisu samo natjecanja. Danas se većina contesta održava na stadionima ili u gradovima, gdje dolaze desetke tisuća gledatelja, koji navijaju i sve je jedan veliki show. Glavno mi je da se dobro zabavim, a ako osvojim contest, onda mi je još bolje.

TicketToRide?

Ma super je. Zaje***cija je kao prije na ISF contestima, što posebno pamtim jer sam tamo i počeo s pro-karijerom.

Arctic Challenge 2001. najviši air, još uvijek držiš rekord od 9.3 m. Imao si samo 19 godina... (U vrijeme pisanja interviewa još uvijek je držao rekord , op.a.)

To me svi pitaju. Tek danas shvaćam što sam napravio. Još uvijek ne mogu shvatiti kako netko nije skočio više. Uz današnji progres snowboarda u svijetu i toliko dobrih ridera, malo mi je nevjerojatno da sam jedini na svijetu koji je skočio toliko. Super mi je da još uvijek držim rekord.

Snimaš li neki novi film?

Da, uvijek. To mi je nekako najbolje raditi. Iako je iscrpljujuće i stalno putuješ, ali mi nekako i najbolje odgovara i to najviše volim raditi. Po zimi sam doma u Finskoj i snimam railove, poslije odvozim nekoliko natjecanja i onda backcountry u Americi.

Snimao si dokumentarni film, Life of a Pro-Snowboarder...

Da, to je bio odličan projekt. Kontaktirala me je neka produkcijska kuća iz R
Engleske i pitali me da li želim snimati dokumentarac, koji bi pratio moj život kroz snimanje filmova, conteste i sl. To mi je bilo super, jer samo sam radio ono što inače radim, a ovi su snimali cijelo vrijeme. Mislim da će na kraju ispasti jako dobro.

Trulli clan, kako ste nastali?

Ma to je skupina prijatelja, zajedno smo vozili i nekako došli na ideju da napravimo ekipu. Ja sam u biti zadnji došao u Clan. Sve je počelo od Lauri Heiskarija i Ali Toppinena. Oni su bili u Norveškoj na boardanju, sa Ikkom (Backstrom) i kao klince su nas stariji rideri plašili sa pričama o trolovima, koji dolaze po noći iz šume i kradu djecu. I od tada je ostalo ime Trulli (fin. Trol). To je super ekipa, samo što ih rijetko vidim, jer svatko ima svoja snimanja, uglavnom na nekom drugom dijelu svijeta. Obavezno se nađemo za Božić doma u Helsinkiju, to se uglavnom svodi na tulume od tjedan dana.

Kako podnosiš život Pro-snowboardera?

Nije loše. Mislim niti ne može biti loše. Jedini problem je što putujem prečesto, jedan dan sam na contestu u Munchenu, sutra dan idem na neki photo session u Norvešku, poslije u Japan, pa Novi Zeland, tako da me to izmori strašno. Ali izdrži se.

Finci danas? Ima ih toliko puno, kako to da su tako dobri?

Pa imamo malo sreće, puno snijega i parkove. U Finskoj je jako hladno i snijeg se drži preko šest mjeseci, tako da imamo puno vremena za voziti. Uz to, u Finskoj gotovo i nema planina, to su manje više sve mala brdašca, ali na njima su super parkovi, na kojima možeš cijeli dan voziti park i vježbati nove trikove.

Što misliš tko je danas najbolji boarder na svijetu?

Ma to je nemoguće reći. Ima ekipe za koju niti ne znaš, a ubijaju sve od backcountryja do railova, samo se ne zna za njih, jer ne briju na natjecanja, ne snimaju filmove, a moguće je da su bolji od većine današnjih boardera. To je nemoguće reći, ne postoji najbolji boarder, ima ih desetak u samom vrhu, ali i to se stalno mijenja.

Kad ćeš u Hrvatsku doći?

Ne znam ni sam, možda dođemo snimati dole kod vas ili dođem na ljeto na more!

Riječi za kraj...

Pozdrav svim čitateljima Skijanje.hr-a!


 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 293323
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr